Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Χριστός Γεννάται, Δοξάσατε!



Γράφει η Ασκουμένη Δικηγόρος Παναγιώτα Γιαννούλη 

 

Αγαπητοί Πατέρες και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Λίγες είναι οι ημέρες που απομένουν, διανύοντας αγωνιζόμενοι το Σωτήριο αυτό έτος, να μας αξιώσει ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός μας, ώστε να εορτάσουμε και να δοξάσουμε το Νεογέννητο Χριστό μας.

Σαρκώνεται ο Υιός Του Θεού και Πνεύματι Αγίω Υιός της Αειπαρθένου Μαρίας γίνεται. Ο Άκτιστος Θεός λαμβάνει την ανθρώπινη φύση, γίνεται ένας από εμάς, για να μας δείξει την άπειρη Αγάπη Του. « Ο Θεός αγάπη εστί », « Ο Θεός ΕΙΝΑΙ Αγάπη », μας λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος. Πρόκειται για μια αγαπητική κοινωνία προσώπων, εκείνη Του Πατρός και Του Υιού και Του Αγίου Πνεύματος, η οποία μάς καλεί όλους να μετάσχουμε αυτής της Αγάπης. Ο Χριστός μας ήλθε στον κόσμο, για να μας σώσει από την αμαρτία και κατ’ επέκταση από το θάνατο. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μακριά από το Θεό. Αν ο άνθρωπος δοκιμάσει να αποχωριστεί από το Θεό, τον περιμένει μια κατάσταση αποξένωσης, που είναι ο θάνατος. Άρα, ο Θεός αποτελεί δομικό στοιχείο του ανθρώπου. Γράφει μεταξύ άλλων στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της εορτής των Χριστουγέννων ὁ μέγιστος Απόστολος Παῦλος : Ἐσεῖς οἱ πιστοὶ δὲν εἶστε πλέον δοῦλοι, ἀλλὰ υἱοὶ τοῦ Θεοῦ. Κι ἐπειδὴ εἶστε υἱοὶ τοῦ ἐπουρανίου Πατρός, γι’ αὐτὸ ἀπέστειλε ὁ Θεὸς στὶς καρδιὲς σας τὸ Πνεῦμα τοῦ Υἱοῦ Του, τὸ Ὁποῖο σᾶς δίνει τὴν πληροφορία καὶ τὴν παρρησία νὰ ἀπευθύνεσθε στὸ Θεὸ μὲ τὴν ἱκετευτικὴ κραυγή: «Ἀββᾶ», δηλαδή, Πατέρα.

Ἄρα, λοιπόν, ἐσὺ ποὺ πίστεψες στὸ Χριστό, δὲν εἶσαι πλέον δοῦλος, ἀλλὰ κατὰ χάριν υἱὸς τοῦ Θεοῦ. «Εἰ δὲ υἱός, καὶ κληρονόμος Θεοῦ διὰ Χριστοῦ». Δηλαδή, ἐφόσον εἶσαι υἱός, εἶσαι συγχρόνως καὶ κληρονόμος τοῦ Θεοῦ. Καὶ γίνεσαι κληρονόμος διαμέσου τοῦ Χριστοῦ. Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι ο Χριστός έρχεται να μας ελευθερώσει.

Ο Χριστός είναι ο Αληθινός Θεός, ο οποίος έγινε άνθρωπος, ενώθηκε μαζί μας, μας θεράπευσε, μας πέρασε μέσα από το θάνατο και μας οδήγησε στη ζωή, η οποία νικά το θάνατο. Είναι Πρόσωπο Ζωντανό, που λυγίζει τους Ουρανούς και κατεβαίνει στη γη, συναντώντας τον καθέναν από εμάς ξεχωριστά και αποκαλύπτοντας την αξία και το νόημα της ζωής μας. Ήλθε να μας χαρίσει ζωήν αιώνιον, γιατί ο Χριστός είναι η Ζωή και η Ανάσταση. « Ο Χριστός είναι το ΠΑΝ », αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Εμείς θα πρέπει να αναλογιστούμε, ιδιαιτέρως τις Άγιες αυτές ημέρες, τις οποίες διανύουμε, προετοιμαζόμενοι ψυχικά και σωματικά να συναντήσουμε τον Σωτήρα των ψυχών ημών, Ιησού Χριστό, τι πραγματικά αξίζει να ακολουθήσουμε στην επίγεια και πρόσκαιρη αυτή ζωή μας; Νιώθουμε μέσα στην ψυχή μας αυτή τη λαχτάρα για το Χριστό μας; Καίγεται η καρδιά μας για Εκείνον; Ποθούμε να συναντήσουμε το ΠΑΝ, το οποίο είναι αιώνιο, άφθαρτο, αναλλοίωτο , τέλειο; Ή θα παραμείνουμε προσκολλημένοι στον υλικό και μάταιο τούτο κόσμο; Ο Άγιος Ιουστίνος ο Πόποβιτς έλεγε : «Χωρίς την παρουσία Του Χριστού μέσα στην καθημερινή πραγματικότητα, το άσκοπο, δηλαδή αυτό που δεν έχει σκοπό, συναγωνίζεται το ανόητο, δηλαδή αυτό που δεν έχει νόημα και τελικά τον αγώνα κερδίζει το τραγικό, δηλαδή ο θάνατος».

Αδελφοί μου, δεν είμαστε πλασμένοι για τη λίγη ζωή. Είμαστε πλασμένοι για την αιωνιότητα. Δεν είμαστε πλασμένοι για τη γη, αλλά είμαστε πλασμένοι για τον Ουρανό. Η Βασιλεία Του Θεού μάς περιμένει όλους. Θα μας σώσει ο Κύριος μας, δε θα μας αφήσει, αρκεί να το θέλουμε και να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο για την Αγάπη Του Χριστού μας. Επαναλαμβάνω και τονίζω για την Αγάπη του Χριστού μας, για να μην Τον στενοχωρήσουμε, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης. Οτιδήποτε κι αν πράττουμε, οτιδήποτε κι αν πετυχαίνουμε σ’ αυτή τη ζωή, όποιον αγώνα κι αν κάνει ο καθένας από εμάς να επιμένει και να υπομένει με καρτερία, πίστη και ελπίδα για την Αγάπη Του Χριστού μας και να μην ξεχνάμε ότι «ουδείς εισήλθε μετ’ ανέσεως στον Παράδεισο».

Ο Χριστός κατήλθε από τους Ουρανούς και Σαρκώθηκε εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και έγινε άνθρωπος και Σταυρώθηκε και έπαθε και τάφηκε και Αναστήθηκε, φανερώνοντας έτσι την Αγάπη Του Τριαδικού Θεού για όλους εμάς τους ανθρώπους. Πόση η Φιλανθρωπία Του; Πόση η Ευσπλαχνία Του; «Τι ανταποδώσωμεν τω Κυρίω περί πάντων, ων ανταπέδωκεν ημίν; » , τριγυρνά στο νου μας κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε τη θεϊκή Του παρέμβαση σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Εκείνος απλόχερα μάς δωρίζει συνεχώς, εμείς για Εκείνον τι κάνουμε;

Έρχονται Χριστούγεννα, λοιπόν, δηλαδή έρχεται ο Χριστός. «Ελάτε να δούμε πιστοί, πού γεννήθηκε ο Χριστός; Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, προς τα εκεί που πηγαίνει το αστέρι, μαζί με τους μάγους, τους βασιλιάδες της Ανατολής. Εκεί που γεννήθηκε ο Χριστός ανυμνούν ακατάπαυστα οι Άγγελοι. Οι ποιμένες ψάλλουν μέσα στη νύχτα επάξιο ύμνο. Δόξα στους Ουρανούς, λένε, σ’ Εκείνον που σήμερα γεννήθηκε μέσα σ’ ένα σπήλαιο, στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, από την Παρθένο και Θεοτόκο».

Έρχεται ο Βασιλιάς μας, ο Λυτρωτής μας, ο Σωτήρας μας. Μας καλεί να γίνουμε μέτοχοι της θείας ζωής, να θεωθούμε, αναζητώντας και ακολουθώντας το Άγιο Θέλημά Του. Άλλωστε, ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν, δηλαδή με την προοπτική ο άνθρωπος να φτάσει να μοιάσει στο Θεό, να γίνει κατά χάριν Θεός. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Παναγία μας, κάνοντας υπακοή στο θέλημα Του Θεού, δεχόμενη εντός της κοιλίας Της τον ίδιο το Θεό, αναδεικνύοντας τοιουτοτρόπως την καρποφόρον κοιλίαν Της αγρόν που φέρει γλυκύν καρπό, όπως διαβάζουμε στους Χαιρετισμούς Της, έσωσε με αυτήν της την υπακοή το ανθρώπινο γένος.

Οι ημέρες που βιώνουμε είναι δύσκολες για όλους μας. Ωστόσο, ας διώξουμε κάθε φόβο καὶ ἀνησυχία κι ἂς μὴν ἀπελπιζόμαστε. Είμαστε όλοι παιδιά Του Θεού και δε θα αφήσει ο Θεός τα παιδιά Του. Ποτέ δεν μας άφησε, άρα ούτε τώρα θα μας αφήσει. Μπορεί η ζωή μας να είναι γεμάτη δοκιμασίες, αλλά εμείς ομολογούμε Ιησού Χριστό Τον Μόνον Αληθινό Θεό και άρα δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Στο σημείο αυτό, ας μην λησμονήσουμε τα λόγια του αγαπημένου μας Οσίου Ιακώβου, τις πρεσβείες του οποίου και ζητούμε : « Δεν πρέπει παιδιά μου να έχει κανείς αμφιβολίες ούτε δυσπιστίες. Να έχετε πίστη Θεού, ως κόκκον σινάπεως και ό,τι ζητήσετε ο Θεός θα σας το δώσει. Πάντα η προσευχή στηρίζει. Να μήν φοβόμαστε. Εί ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών ». Ας έχουμε πνεύμα ανδρείας και όχι πνεύμα δειλίας, να πιστεύουμε και να ελπίζουμε στην Παντοδυναμία Του Τριαδικού Θεού μας με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και θερμώς να Τον παρακαλούμε, ζητώντας συνάμα και τις Πρεσβείες της Υπερευλογημένης Θεοτόκου, της Παναγιάς μας, να μας καθοδηγεί, ώστε να μην χάσουμε το δρόμο Της Αληθείας. Να μην χάσουμε Το Χριστό.

Οι καμπάνες της Εκκλησίας ηχούν χαρμόσυνα. Χριστός Γεννάται! Ας σπεύσουμε να συναντήσουμε το Χριστό μας, μετέχοντας στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία και κοινωνώντας Το Σώμα και Το Αίμα Του. Έτσι θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα μαζί με το Χριστό. Έτσι θα πλημμυρίσουν οι καρδιές μας αληθινή χαρά και ανάπαυση, διότι η καρδιά μόνο από τη Χάρη Του Θεού τρέφεται και φωτίζεται. Ας σπεύσουμε, λοιπόν, να Τον προσκυνήσουμε και να Τον δοξάσουμε, καθώς ζωή χωρίς το Χριστό μας, δεν είναι ζωή !

Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι

Καλά Χριστούγεννα γεμάτα Φως Χριστού !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου