Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Η Μάχη των Μύλων - Μακρυγιάννης: Όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε

 


 200 χρόνια από την Εθνική μας Επανάσταση, η Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία θα τιμήσει με αφιερώματα, δράσεις, κείμενα, άρθρα την επέτειο του Γένους μας.

Στις 13 Ιουνίου του 1825 πραγματοποιείται η ηρωική μάχη στους Μύλους. Ο πανίσχυρος Αιγυπτιακός στρατός του Ιμπραήμ, ο οποίος είχε κληθεί από τον Οθωμανό Σουλτάνο, κατέσφαζε όλη την Πελοπόννησο και η Νικηφόρα Επανάσταση των προηγούμενων ετών κόντευε να χαθεί. Τότε κυριολεκτικά μια χούφτα Ελλήνων με Ηγέτη τον Ιωάννη Μακρυγιάννη δίνει μαθήματα σε όλο τον κόσμο ηρωισμού και αυτοθυσίας. Ενώ πολλοί Έλληνες είχαν προσκυνήσει ή είχαν απογοητευτεί από την έκβαση του αγώνα, ο Μακρυγιάννης και τα παλικάρια του έδειξαν ότι οι λίγοι είναι αυτοί που ειρωνεύονται και απομονώνονται από τους πολλούς, αλλά εν τέλει αυτοί οι λίγοι είναι που γράφουν Ιστορία!

Παραθέτουμε μέσα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη τον διάλογο που είχε ο Μακρυγιάννης με τον Γάλλο Ναύαρχο Ανρί ντε Ρινί, πριν την μάχη στους Μύλους:


" Αφού το δυνάμωσα, σε δύο ημέρες ήρθε ο Χατζημιχάλης με τους ανθρώπους μου, όπου μου πήρες, ήρθε κι ο Κωνσταντήμπεγης Μαυρομιχάλης μ' ολίγους κι ο Υψηλάντης με τους ανθρώπους του, όλους δεκαπέντε. Εκεί οπούφκιανα τις θέσες εις τους Μύλους ήρθε ο Ντερνύς να με ιδή. Μου λέγει ''Τι θα κάνεις αυτού; Αυτές οι θέσεις είναι αδύνατες τι πόλεμο θα κάμετε με τον Μραΐμη αυτού; '' - Του λέγω, είναι αδύνατες οι θέσες κι εμείς, όμως είναι δυνατός ο Θεός όπου μας προστετεύει και θα δείξωμεν την τύχη μας σ' αυτές τις θέσες τις αδύνατες. Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραΐμη, παρηγοριόμαστε μ' έναν τρόπο, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντα ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν κι όταν κάνουν αυτήνη απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν. Η θέση όπου είμαστε σήμερα εδώ είναι τοιούτη και θα ιδούμεν την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς. - Τρέ μπιέν, λέγει κι αναχώρησε ο ναύαρχος. '' 


Οι Έλληνες σε εκείνη την μάχη ήταν περίπου 480, ενώ οι Τούρκοι ήταν σύνολο 7 χιλιάδες! Οι Έλληνες χτύπησαν και εχάλασαν τους Τούρκους τρεις φορές και εκέρδισαν την θέση. Σκοτώθηκαν 500 Τούρκοι περίπου, ενώ σκοτώθηκε μόνο ένας Έλληνας και τραυματίστηκε άλλος ένας κι ο Μακρυγιάννης.

Με την νίκη του αυτή ο Μακρυγιάννης έσωσε σε κρίσιμη στιγμή τον άμαχο πληθυσμό του Ναυπλίου, και διατήρησε σημαντικά αποθέματα τροφίμων και νερού. Αν "έπεφταν" οι Μύλοι θα χανόταν το Ναύπλιο και θα έσβηνε η ελληνική επανάσταση στην Πελοπόννησο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου