Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

18 Οκτωβρίου: Του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού


Στις 18 Οκτωβρίου εκάστου έτους η Εκκλησία μας γιορτάζει τον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή, ο οποίος καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας, αλλά η εθνικότητα του ήταν ελληνική. Στον Άγιο Λουκά αποδίδονται οι πρώτες εικόνες Της Παναγίας μας. Σχεδίασε με κερί και μαστίχα την εικόνα της Θεοτόκου με τον Χριστό αγκαλιά και αφού φιλοτέχνησε άλλες δύο τις μετέφερε στα Ιεροσόλυμα, για να τις δείξει στην ίδια την Παναγία και να την ρωτήσει αν της αρέσουν. Έκτοτε, η εξαίρετη αυτή τέχνη της αγιογραφίας έγινε γνωστή σ’ όλη την οικουμένη.

Ωστόσο, ο Άγιος Λουκάς ήταν γιατρός στο επάγγελμα. Στην χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα όπου κατοικούσε και στο εξής αφιερώθηκε στο κήρυγμα της διδασκαλίας του Κυρίου μας. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα και τη Βοιωτία. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής διαθήκης και τις Πράξεις των Αποστόλων. Για το τέλος του Αγίου υπάρχουν δύο εκδοχές.

Η μία αναφέρει ότι μαρτύρησε και η άλλη ότι πέθανε ειρηνικά στη Θήβα γύρω στο 84 μ.Χ. όπου και ετάφη. Το 357 μ.Χ. το λείψανο του μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

 

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα, πρεσβείας και μεσιτείας του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού σ’ όλην την Ορθόδοξη οικουμένη !

 

Λουκᾶν τὸν θεηγόρον καὶ τοῦ Παύλου συνέκδημον καὶ Εὐαγγελίου τοῦ τρίτου συγγραφέα θεόπνευστον, ἐν ὕμνοις τιμήσωμεν, πιστοί, ὡς ἄξιον ἐργάτην τοῦ Χριστοῦ. Τῷ φωτι γὰρ τοῦ Κυρίου καταυγασθεὶς μετέδωκε φῶς τῷ κόσμῳ. Γράψας τὰς θαυμαστὰς παραβολάς, σύστασιν ἐκκλησίας τε τῇ ἐπελεύσει τοῦ πνεύματος ἱστορησάμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου