Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ - Κώστας Γιαμπουδάκης ο πυρπολητής του Αρκαδίου


Η Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία εδώ και δύο χρόνια τιμά με την παρουσία της σε εκδηλώσεις και μνημόσυνα τιμής, αλλά και με την αρθρογραφία της, τους Ήρωες του Έθνους μας που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάμε μια νέα σειρά ιστορικών κειμένων μελών μας, κυρίως από το μαθητικό και φοιτητικό τομέα της ΕΟΝ, με στόχο την ανάδειξη "αγνώστων" Ελλήνων Ηρώων, ξεχασμένων από το σύγχρονο ψευτορωμέικο κράτος.


 Ο Κωστής Γιαμπουδάκης ήταν ο πρωταγωνιστής του αρκαδικού δράματος. Γεννήθηκε στο χωριό Άδελε και ήταν ανδρας μετρίου αναστήματος, με πλούσιο ψυχικό κόσμο. Ήταν κρεοπώλης στο επάγγελμα. Κατά τα δύσκολα χρόνια της τουρκικής κατοχής της Κρήτης, ο Γιαμπουδάκης αποτελούσε " φάρο ελπίδας" για τους Κρητικούς χάρη στην λεβεντιά που απέπνεε και τις ηρωικές επεμβάσεις του σε επεισόδια μεταξύ τούρκων και χριστιανών, φανερώνοντας την γενναία του  ψυχή , στην οποία περίκλειε τα ιδεώδη της χριστιανικής πίστης και της πατρίδος. Ο Κώστας είχε παντρευτεί την Αικατερίνη Περακάκη και μαζί της απέκτησε ένα γιο τον Αριστοφάνη. 
    Κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Μονής Αρκαδίου τον Νοέμβριο του 1866 από τον τουρκικό στρατό , ο Γιαμπουδάκης συμμετείχε στην άμυνα της μονής. Ύστερα από περίπου μια μέρα σφοδρών συγκρούσεων , οι τούρκοι ήταν έτοιμοι να εισβάλλουν στο μοναστήρι , έχοντας εξαπολύσει συνεχείς κανονιοβολισμούς πρός τους υπερασπιστές του. Τότε, ο Κωστής Γιαμπουδάκης θέλοντας να αποσοβήσει την αιχμαλωσία και τον μαρτυρικό θάνατο των αμάχων που βρίσκονταν εντός της μονής , κλείστηκε στην μπαρουταποθήκη μαζί με τα γυναικόπαιδα και αφού εδωσε το ελεύθερο σε όποιον το επιθυμούσε να φύγει, πυροδότησε τα εκρηκτικά. Με την ηρωική αυτή του πράξη πήρε τον τίτλο του πυρπολητή του Αρκαδίου , συμβολίζοντας τους συνεχείς αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και την αξία της θυσίας για την πίστη και την πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου