Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

«Άνθρωπος του Θεού» : Φάρος μέσα στο σκοτάδι της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης !



Η ταινία της Γελένα Πόποβιτς “Άνθρωπος του Θεού” που πραγματεύεται τον βίο του Αγίου Νεκταρίου από τις 26 Αυγούστου έχει ξεκινήσει την “περιοδεία” της στις ελληνικές αίθουσες, προσελκύοντας πλήθος θεατών από διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας ακόμα και μη Ορθοδόξους Χριστιανούς. Στο πρώτο εικοσαήμερο προβολών και παρά τα περιοριστικά μέτρα ελέω της πανδημίας η ταινία αποτελεί ήδη εισπρακτική επιτυχία ,ξεπερνώντας το φράγμα των 170.000 εισιτηρίων και βάζει πλώρη για περαιτέρω απήχηση.

Όσον αφορά την πλοκή και την δομή του σεναρίου, στην ταινία παρουσιάζεται μια περίοδος 30 ετών με αφετηρία την καθαίρεση του Αγίου από το αξίωμα του Μητροπολίτου Πενταπόλεως και την εκδίωξη του από την Αίγυπτο το 1890 μέχρι και την κοίμηση του το 1920. Το σενάριο προχωρά με γρήγορο ρυθμό με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να αποδίδει με σαφήνεια και με ρεαλισμό τα γεγονότα που διεξάγονται.

Σε επίπεδο ερμηνειών κεντρικό ρόλο έχει ο πρωταγωνιστής Άρης Σερβετάλης, ο οποίος δίνει την εντύπωση της παρουσίας του Αγίου Νεκταρίου με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής ξεχνά ότι παρακολουθεί ταινία και βιώνει πραγματικά την ουσία του βίου του Αγίου. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην συνεκτικότητα του έργου διαδραματίζουν κάποιοι δευτερεύοντες ρόλοι όπως ο βοηθός του Μητροπολίτου ο Κώστας( Αλεξάντερ Πέτροφ) , του προέδρου της Ριζαρείου ( Χρήστος Λούλης) καθώς και των Καραμπέτη, Στάνκογλου και του δημοφιλούς αμερικανού ηθοποιού Μίκι Ρουρκ που συμβάλλει στο συγκλονιστικό κλείσιμο της ταινίας.

Εν κατακλείδι, το παρόν φιλμ αποτελεί μια ξεχωριστή καλλιτεχνική δημιουργία που βρίσκει θέση στην προτίμηση του μέσου ανθρώπου παρά την λυσσαλέα δυσφήμιση που δέχθηκε από τις συστημικές ιστοσελίδες και τους δήθεν αντικειμενικούς “κριτικούς” που διατηρούν στις τάξεις του. Είναι μια τρανή απόδειξη ότι η αληθινή τέχνη που περικλείει μέσα της την αυθεντικότητα και την πνευματικότητα όση επίθεση και να δεχθεί από το πολιτισμικό σκότος της παγκοσμιοποίησης είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει αενάως να βγαίνει στην επιφάνεια. Ως Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία-ΕΟΝ προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν έχει παρακολουθήσει την ταινία να το κάνει, καθώς θα ωφεληθεί από τα πνευματικά μηνύματα που αυτή περιέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου