Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: ΕΝΑΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ!

 Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κουστούμι

Ο Μιχαήλ Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1928 στην Κύπρο. Σπούδασε Θεολογία και από τα νεανικά του χρόνια κατηχούσε τους νέους της Λεμεσού στις αλήθειες της Πίστης μας, καλλιεργώντας τους παράλληλα τον πόθο για την λευτεριά.
Μυήθηκε από τους πρώτους στην Ε.Ο.Κ.Α. και πολέμησε πλάι στους σπουδαίους ήρωες της για την Ένωση. Ο αγώνας του είχε ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί από τους Άγγλους κατακτητές. Έτσι σύντομα συνελήφθη και φυλακίστηκε για 20 μήνες στα κρατητήρια Πύλας και Κοκκινοτριμιθιάς. Εκεί υπήρξε η ψυχή των κρατούμενων. Με τα τραγούδια του εμψύχωνε τους διωκόμενους αγωνιστές, ενώ διοργάνωνε κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής μέσα στα κελιά των φυλακών.
Μετά το τέλος του ανταρτοπολέμου ο Μηχαηλίδης δεν σταμάτησε την προσπάθεια για Ένωση με την μάνα Ελλάδα και οριστική έκβαση του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.. Έτσι κατέκρινε δριμύτατα τις αυθαιρεσίες του Μακαρίου και την υπαναχώρησή του στο ζήτημα της Ένωσης. Στήριξε μέχρι τέλους τους Ιεράρχες που καθαίρεσε ο Μακάριος, ενώ έμεινε στο πλευρό και του ηγέτη της Ε.Ο.Κ.Α. Γ. Γρίβα. Από την θέση του εκπαιδευτικού δεν έπαψε να μιλάει στα παιδιά για την ελληνικότητα της Κύπρου.
Η στάση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να πέσει στην δυσμένεια του μακαριακού καθεστώτος. Έτσι το 1979 η Κυπριακή Πολιτεία τον απέλυσε από την δημόσια εκπαίδευση ως δήθεν επικίνδυνο για την παιδεία των νέων Κυπρίων. Ο Μηχαηλίδης τότε υποχρεώθηκε να έρθει στην Αθήνα, όπου συνέχισε το έργο του πραγματοποιώντας ομιλίες ανά την Ελλάδα και αρθρογραφώντας σε εφημερίδες.
Έγραψε συνολικά 35 βιβλία θρησκευτικού και εθνικού περιεχομένου. Με πολλή γλαφυρότητα εξέθεσε τις απόψεις του και κατηύθυνε τους αναγνώστες στις σωστές γραμμές του Χριστού και της Ελλάδας.
Αξιοσημείωτα έργα του αποτελούν: Επιμέλεια Ψυχής, Θείος Έρωτας, Στοχασμοί ευθύνης, Ανατολή στο στρατόπεδο (απομνημονέυματα από την φυλάκισή του), κλπ.
Πέθανε το 2015 στην Αθήνα.
Αγωνιστές σαν τον Μιχαηλίδη ξεπροβάλουν σαν φωτεινά πρότυπα μέσα σε ένα κόσμο ερειπίων. Τα γραφτά του αποπνέουν την βαθειά αγάπη για τον Χριστό που τον χαρακτήριζε. Φύση ασυμβίβαστος έμεινε μέχρι τέλους πιστός στην Ένωση, διωκόμενος αρχικά από τους κατακτητές και έπειτα από την προσκυνημένη Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι αγώνες του και τα βιβλία του πρέπει αναμφίβολα να αποτελέσουν πυξίδα για κάθε νέο αγνό πατριώτη.

#ΕΟΝ 🇬🇷🇬🇷🇬🇷

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου