Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Γ. ΓΡΙΒΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΟΥ 1955





Τέτοιες μέρες το 1955 ο Ελληνισμός της Πόλης γεύθηκε το πιο απεχθές πρόσωπο του τουρκικού εθνικισμού. Στα τραγικά Σεπτεμβριανά καταστράφηκαν αμέτρητες ελληνικέ περιουσίες, τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα.
Ο Διγενής την περίοδο εκείνη ηγούνταν της Ε.Ο.Κ.Α. και οργάνωνε τον ανταρτοπόλεμο που τελικά οδήγησε στην συντριβή των Άγγλων αποικιοκρατών.
Αρκετά χρόνια αργότερα πληροφορήθηκε τα γεγονότα και απογοητεύθηκε ιδιαίτερα από την στάση που κράτησε η τότε ελληνική κυβέρνηση.
Γράφει, λοιπόν, στο ημερολόγιό του:
«Τα ανωτέρω (εννοεί τα γεγονότα στη Κωνσταντινούπολη) ηγνόουν τότε, επληροφορήθην δε ταύτα ολιγον μετά την άφιξή μου εις Ελλάδα. Διότι. Άλλως, θα αντιλαμβανόμην, ότι η Κυβέρνησις Καραμανλή προητοίμαζεν έκτοτε μεθοδικώς την απεμπόλησιν του ιερού αιτήματος των Κυπρίων και θα παρέδιδε αργά ή γρήγορα την Κύπρο εις τους Αγγλοτούρκους. Εάν τα γεγονότα ταύτα, τα οποία τόσον εφωτίσθησαν, μετά την ανατροπήν του Μεντερές την 27ην Μαίου 1960, εκ των επιβεβαιωτικών αποκαλύψεων απο Τουρκικάς πηγάς, ετύγχανον της δέουσης εκμεταλλεύσεως απο Ελληνικής πλευράς, εκτός της γενικωτέρας εθνικής ωφελείας, ασφαλώς θα εξουδετέρωνον πλήρως το επί του Κυπριακού βάρος του Τουρκικού παράγοντος, το οποίον μετά σατανικότητος προέβαλλον οι Άγγλοι, αναμφιβόλως δε θα ήτο εν τοιαύτη περιπτώσει πολύ διάφορος η λύσις του Κυπριακού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου