Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

EASTER RISING

 Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

Την Μεγάλη Εβδομάδα του 1916 ξεσπά στο Δουβλίνο μεγάλη εξέγερση των Ιρλανδών με στόχο την αυτονομία από την Βρεττανική αυτοκρατορία. Η εξέγερση αυτή έμεινε στην ιστορία ως Easter Rising.
Εκατοντάδες νέοι Ιρλανδοί εθνικιστές πήραν τα όπλα και θυσιάστηκαν για την Γη και την Ελευθερία τους.
Οι Άγγλοι, που στον βωμό των οικονομικών συμφερόντων καταπίεζαν πλήθος εθνών, μεταξύ των οποίων και τους Κύπριους αδερφούς μας, αντιμετώπισαν με ωμότητα την εξέγερση. Βομβάρδισαν το Δουβλίνο και σκότωσαν χιλιάδες αμάχους. Βασίστηκαν σε Ιρλανδούς συνεργάτες τους, αλλά και σε Άγγλους στρατιώτες, στους οποίους ψευδώς έλεγαν ότι πολεμούν Γάλλους, ώστε να κάμψουν τις ηθικές αναστολές τους.
Έτσι, οι επαναστάτες, παρά τις αρχικές τους νίκες, αποφάσισαν να διακόψουν τον ηρωικό τους αγώνα θέλοντας κυρίως να προστατέψουν τους αμάχους. Τη συνθηκολόγηση ακολούθησε νέο μπαράζ συλλήψεων και εκτελέσεων.
Από τα σπλάχνα του Easter Rising, γεννήθηκε, όμως, ο IRA, ο οποίος συνεχίζει έως σήμερα τον αγώνα για αυτοδιάθεση.
Ως νέοι Έλληνες τιμούμε τους Ιρλανδούς αγωνιστές, οι οποίοι υποστήριξαν έμπρακτα τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Είναι γνωστό πως πριν τις εκτελέσεις των Κυπρίων αγωνιστών, οι Ιρλανδοί έκαναν απεργίες πείνας. Επίσης, οι δύο οργανώσεις, ΕΟΚΑ και IRA, αντάλλασσαν για χρόνια επισκέψεις σε τιμητικές εκδηλώσεις.
Ο αγώνας του Easter Rising και του IRA θα αποτελεί για πάντα πηγή έμπνευσης για κάθε αδούλωτο νέο παγκοσμίως και δη Έλληνα Εθνικόφρονα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου