Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

10 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΑ ΝΕΟ!

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΟΝ#1

Επειδή το βιβλίο είναι αναμφίβολα το ισχυρότερο όπλο, η κοινότητά μας παρουσιάζει 10 ιστορικά μυθιστορήματα που προσεγγίζουν με ενδιαφέρον, αλλά και ανόθευτο τρόπο την ελληνική ιστορία. Περιμένουμε τις προτάσεις σας και για άλλα αξιόλογα ιστορικά μυθιστορήματα!


ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, Στίβεν Πρέσφιλντ 
Το διάσημο βιβλίου του Αμερικανού λογοτέχνη και λάτρη της αρχαίας ελληνικής ιστορίας πραγματεύεται με συγκλονιστική γλαφυρότητα την μάχη των Θερμοπυλών. Διαβάζοντάς το κανείς μεταφέρεται αυτόματα στην Σπαρτιατική κοινωνία και γνωρίζει τις πεποιθήσεις, τις συνήθειες, τις στρατηγικές, τον ανεπανάληπτο ηρωισμό των Σπαρτιατών.

ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ, Πηνελόπη Δέλτα
Μία βυζαντινή περιπέτεια που εκτυλίσεται την εποχή της Μακεδονική Δυναστείας. Ο Κωνσταντίνος, ο Μιχαήλ και η Αλεξία, ζούν στις αρχές της 2ης χιλιετίας μ.Χ., όταν οι μάχες μεταξύ του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασιλείου Β΄ Βουλγαροκτόνου και του τσάρου της Βουλγαρίας Σαμουήλ συνεχίζονται αδιάκοπα με ολοένα μεγαλύτερη σκληρότητα. Τα τρία παιδιά, πολυτιμότεροι βοηθοί και από τον καλύτερο στρατιώτη, εισχωρούν στο αντίπαλο στρατόπεδο ως κατάσκοποι, ώστε να προειδοποιούν εγκαίρως για τις κινήσεις του εχθρού. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τον δύσκολο αγώνα τους για την υπεράσπιση της πατρίδας και τη συνεχή αγωνία τους να φανούν αντάξιοι του χρέους τους, θυσιάζοντας δυνατές φιλίες και αληθινούς έρωτες. 


Ο ΤΡΙΤΟΣ ΜΑΓΙΣΤΡΟΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ, Γιάννης Κακολύρης
Η ιστορία εκτυλίσσεται στον Μεσαίωνα. Αφορά έναν εξισλαμισμένο Έλληνα αξιωματικό των σπάχηδων του οθωμανικού στρατού, ο οποίος σύντομα αλλάζει στρατόπεδο, επιστρέφοντας στις Χριστιανικές Δυνάμεις. Πρωταγωνιστεί έτσι στην Πολιορκία της Μάλτας και εξελίσεται σε προστάτη των σκλαβωμένων Χριστιανικών πληθυσμών. Ο έρωτάς του με μία Οθωμανή περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ, Πηνελόπη Δέλτα
Θέμα του βιβλίου αυτού αποτελεί ο Μακεδονικός Αγώνας, ιδίως η φάση του που αφορά άμεσα τη λίμνη των Γιαννιτσών, το Βάλτο. Στους ήρωές του εντάσσονται εκτός από τα ιστορικά πρόσωπα και δύο παιδιά, ο Γιωβάν και ο Αποστόλης, εν μέρει πρωταγωνιστές του βιβλίου. Πιο επίκαιρο από ποτέ σήμερα που η Μακεδονία έχει ξεπουληθεί στους Σκοπιανούς, που οι Μακεδονομάχοι συκοφαντούνται, που η ελληνικότητά της τείνει να ξεχαστεί.

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Τζίμμυ Κορίνης
Μια ομάδα νέων αναλαμβάνει δράση, για να σώσει την Μακεδονία από τους Βούλγαρους και τους Τούρκους. Μια συγκλονιστική ιστορία, γεμάτη ηρωισμό, που διαδραματίζεται σε εποχές που ο Μακεδονικός ελληνισμός υπέφερε, δεν μπορεί παρά να είναι ενδιαφέρουσα και επίκαιρη.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΟ ΣΑΓΓΑΡΙΟ, Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Ένας νέος από την Θεσσαλονίκη υπηρετεί την θητεία του ως λοχίας κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Θα πατήσει από τους πρώτους το πόδι του στην Ιωνία και θα φθάσει πολεμώντας μέχρι λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άγκυρα, ζώντας από κοντά τις μεγάλες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ένα άκρως αντικειμενικό βιβλίο που συνδυάζει την γλαφυρή και ακριβής περιγραφή των γεγονότων, με την δίκαιη απόδοση των ιστορικών ευθυνών.

Ο ΔΗΜΙΟΣ, Σπύρος Σταθόπουλος
Η πλοκή του βιβλίου διαδραματίζεται σε δύο περιόδους. Αρχικά στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα και έπειτα στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο. Ένας Άγγλος πράκτορας, εντυπωσιασμένος από το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, θα βρεθεί σε ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα. Το μυθιστόρημα βασίζεται σε ένα περιστατικό που δημοσιεύθηκε σε ελληνικές εφημερίδες κατά την διάρκεια του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α..

ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΠΟΧΗ, Ρόδης Ρούφος
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.. Ένας εθνικιστής καθηγητής πηγαίνει στην Κύπρο, όπου προσπαθεί παράλληλα με την διδασκαλία να καλλιεργήσει στους μαθητές και το εθνικό φρόνημα. Εκεί εμπλέκεται ενεργά στον αντιαποικιοκρατικό αγώνα, ενώ ταυτόχρονα ζεί μία πολύ έντονη προσωπική ζωή, αναθεωρόντας πολλές από τις αντιλήψεις του.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ, Κυριάκος Καθάριος
Το αυτοβιογραφικό αυτό μυθιστόρημα πραγματεύεται μια άγνωστη πτυχή της σύγχρονης ιστορίας μας, την δράση των Ελλήνων εθελοντών στο πλευρό του Σερβικού στρατού στον σερβοβοσνιακό πόλεμο. Στις αρχές της δεκαετίας του 90' κάποιοι νέοι, άφησαν την Ελλάδα της δανεικής χλιδής και έτρεξαν να βοηθήσουν τους Σέρβους, που θέλησαν να αντισταθούν στα κελεύσματα των παγκόσμιων εξουσιαστών. Παράλληλα με την διήγηση της περιπέτειας ο συγγραφέας εκθέτει και τις ιδεολογικές πεποιθήσεις των εθελοντών.

Ο ΞΥΛΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Καραγεωργίου-Πάπιστα Σταματία
Το μυθιστόρημα αυτό ασχολείται με τους διαχρονικούς αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη περνά ο αυτονομιστικός αγώνας του1914, η προσωρινή απελευθέρωση το 1940, η διαχρονική προδοσία του ελλαδικού κράτους, η καταπίεση από το καθεστώς του Χότζα, οι αγώνες του Σεβαστιανού και της ΣΦΕΒΑ, η εκτέλεση του Αριστοτέλη Γκούμα. Συνδετικός κρίκος όλων αυτών των γεγονότων είναι ένας ξύλινος σταυρός. Και αυτό το βιβλίο είναι επίκαιρο, καθώς το δράμα της Β. Ηπείρου τείνει να λησμονηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου