Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Βίκος και HOPEgenesis Πολεμούν την Υπογεννητικότητα στην Ήπειρο


Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην Ήπειρο κατά της υπογεννητικότητας αναλαμβάνει η Εταιρεία Βίκος. Ο Σύλλογός μας στο πλαίσιο του αγώνα για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα (του σημαντικοτέρου κατ’ εμάς) προβάλλει ανιδιοτελώς τέτοιες προσπάθειες που έχουν ως στόχο να γεννιούνται Ελληνόπουλα. Ειδικά στην Ήπειρο η κατάσταση είναι τραγική, με αποτέλεσμα να μένουν ακατοίκητα, πλέον, ολόκληρα χωριά ή με λιγοστές δεκάδες υπερηλίκων πολιτών χωρίς καμία κυβερνητική ενίσχυση.

 

 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει στην Ιστοσελίδα της:

 

«Υιοθετούμε», σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία HOPEgenesis, τo Δήμο Ζαγορίου, συμβάλλοντας σε μία κοινή και συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση της υπογεννητικότητας, με επίκεντρο την Ήπειρο.

Στηρίζουμε το θεσμό της οικογένειας στην τοπική κοινωνία

Ενισχύουμε τις 46 κοινότητες του Δήμου Ζαγορίου, παρέχουμε ασφάλεια στις γυναίκες και τα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν.

 

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών  «Ο Β-οίκος της ζωής μας» αγκαλιάζουμε δράσεις σημαντικές για το κοινό καλό, την προστασία του περιβάλλοντος, την προαγωγή του πολιτισμού και του εθελοντισμού. Η συνεργασία με τη HOPEgenesis για την μείωση της υπογεννητικότητας, αποτέλεσε κομβικό σημείο ενδιαφέροντος για τις δράσεις μας. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, με πολύ σημαντική επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και τη γενικότερη υπόσταση της χώρας μας.

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας τοποθετήσαμε την ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα την πατρίδα μας Ήπειρο. Η ενίσχυση της σημερινής οικογένειας στην επαρχία αποτελεί εξαιρετικής σημασίας για την αποφυγή της ερημοποίησης της περιφέρειας, καθώς και για την αναγέννηση του οικογενειακού ιστού στις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας.

Στη συνεργασία μας με τη HOPEgenesis στοχεύουμε στον Δήμο Ζαγορίου, ο οποίος χωρίζεται γεωγραφικά σε τρεις ενότητες – το Κεντρικό, το Δυτικό και το Ανατολικό Ζαγόρι – που περιλαμβάνουν 46 τοπικές κοινότητες με συνολικό πληθυσμό 3.804 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Με βάση τον πληθυσμό αυτόν, στο Δήμο Ζαγορίου θα έπρεπε να σημειώνονται 38 γεννήσεις ανά έτος. Όμως είναι πολύ λιγότερες, με διαρκώς πτωτική τάση: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της  ΕΛ.ΣΤΑΤ :

8 γεννήσεις το 2017

7 γεννήσεις το 2018

6 γεννήσεις το 2019

 

Με αυτή τη δράση, έχοντας πολύτιμο συνοδοιπόρο τη HOPEgenesis, φιλοδοξούμε να βοηθήσουμε να ανατραπεί το κλίμα της υπογεννητικότητας στις τοπικές κοινότητες του Ζαγορίου και να συμβάλλουμε στην  παροχή ασφάλειας στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες – όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της Ηπείρου, μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

Η ευημερία του τόπου μας αποτέλεσε από το ξεκίνημα της εταιρείας – και συνεχίζει να είναι – ο βασικός προσανατολισμός της πολυετούς και πολυεπίπεδης δράσης μας. Έχοντας την Ήπειρο ως αφετηρία κινούμαστε πάντα με υπευθυνότητα και θετικό πρόσημο απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ζητήματα.

 

Στη Μάχη ρίχνεται και η HOPEgenesis:

 

Η HOPEgenesis είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και ασχολείται με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
Αποστολή της είναι να παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη μέρα του τοκετού τους.

Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες- όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου