Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Αναβλήθηκε το συνέδριο της ΝΔ λόγω Πανδημίας... ή Σαμαρά;



Την απόφαση να αναβάλει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναρωτιόμαστε πως ένα κόμμα που ευαγγελίζεται ότι λειτουργεί με ”ανοιχτές, δημοκρατικές και συλλογικές” διαδικασίες, ακυρώνει το βασικό του συνέδριο μόνο και μόνο επειδή το αποφάσισε ο Πρόεδρος. ”Αποφασίζω και διατάσσω” είναι η νέα γραμμή της πάλαι ποτέ ”μεγάλης κεντροδεξιάς” παράταξης;

 

Συγκεκριμένα, στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός στο Προσυνέδριο της ΝΔ, στα Γιάννενα, υπό τον τίτλο «Για τις επόμενες γενιές – Το βλέμμα στο μέλλον» σημείωσε πως «μιλώντας με αρκετά κομματικά μας στελέχη και χθες, στην πολύ ωραία περιοδεία την οποία κάναμε στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πιο σωστό στην παρούσα συγκυρία να μεταθέσουμε την οργάνωση του Τακτικού μας Συνεδρίου για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022».

Όπως είπε δε, «δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα υποδειγματικό Συνέδριο, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Προφανώς και όλοι όσοι θα προσέρχονταν θα ήταν εμβολιασμένοι και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τη δυνατότητα να κάνουν και rapid test. Όμως, σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι στην παρούσα συγκυρία θα έστελνε ενδεχομένως το λάθος μήνυμα».

 

Παρ’ όλα αυτά, οι ”κακές” γλώσσες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός πήρε αυτή την απόφαση όχι λόγω της πανδημίας, αλλά λόγω… Σαμαρά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην πρωθυπουργός θα έκανε αυστηρή κριτική (έστω και πλαγίως) στην κυβερνητική πολιτική στην ομιλία του στο συνέδριο, μιας και δεν είναι ευχαριστημένος με τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά. Ο Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατες συνεντεύξεις του έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του με την πολιτική της κυβέρνησης να οδηγηθεί η Ελλάδα στη Χάγη με την Τουρκία και με την πλήρη αποδοχή της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία οι ίδιοι οι Σκοπιανοί έχουν παραβιάσει σε πολλές περιπτώσεις.

 

Βεβαίως, δεν είναι το κύριο θέμα της εσωτερικής διαμάχης της Νέας Δημοκρατίας οι ξαφνικές ”πατριωτικές” κορώνες του πρώην πρωθυπουργού. Μην ξεχνάμε ότι επί διακυβέρνησής του οι τουρκικές παραβιάσεις ήταν συνεχείς, ενώ είχαν υπογραφεί και τεράστιες συμφωνίες με την Τουρκία. 

Ο κύριος λόγος της ”κεντροδεξιάς κόντρας” είναι τα συγκεκριμένα τζάκια και στρατόπεδα του κόμματος. Τα τελευταία 20 χρόνια οι πόλοι που προσπαθούν να ελέγξουν τη Νέα Δημοκρατία είναι του Καραμανλή, του Μητσοτάκη και του Σημίτη. Μετά τη Προεδρία του μπήκε σφήνα και το μέτωπο Σαμαρά. Ενίοτε τα συγκεκριμένα στρατόπεδα συγκρούονται βάζοντας ακόμη και τρικλοποδίες. Μην ξεχνάμε τη ρήξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά, όπου ο τελευταίος αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία το1993, ιδρύοντας νέο κομματικό σχηματισμό, την ”Πολιτική Άνοιξη”. Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του Κωνσταντίνου και αδερφή του Κυριάκου Μητσοτάκη αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 2010 επί Προεδρίας Αντώνη Σαμαρά και ίδρυσε το κόμμα ”Δημοκρατική Συμμαχία”, το οποίο πήρε 2.55% στις εκλογές του 2012.

 

Απ’ ότι φαίνεται οι Σημιτικοί βρίσκονται σε πλήρη αλληλοϋποστήριξη με το Μαξίμου, ενώ οι Καραμανλικοί και οι Σαμαρικοί περιθωριοποιούνται στις κυβερνητικές αποφάσεις και πολιτικές, με αποτέλεσμα να εκτοξεύουν ”μπηχτές” σε πολλές περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου