Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Ποια είναι η Αμερικανική CVC που "αγοράζει όλη την Ελλάδα "



” Όλη” την Ελλάδα αγοράζει το fund αμερικανικών συμφερόντων CVC. H συγκεκριμένη εταιρεία έχει εξαγοράσει μετοχές σε εταιρείες ασφάλισης, υγείας, ενέργειας, τροφίμων, εφοδιαστικής αλυσίδας, take away, κτλ. Η CVC πλέον είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα και ελέγχει μεγάλο μέρος της βασικής ελληνικής παραγωγής και οικονομίας.

 

Επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων του fund είναι η κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη. Η CVC συνεχίζει την επέλαση στην ελληνική αγορά, βάζοντας τώρα στο στόχαστρο τον κλάδο λιανικής πώλησης τροφίμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Μετά τη συμφωνία για απόκτηση του 10% της ΔΕΗ μέσω ΑΜΚ, ετοιμάζει ένα ακόμη μεγάλο “χτύπημα”, που θα προκαλέσει ανατροπές στον επιχειρηματικό χάρτη, με αναδιανομή μεριδίων αγοράς και νέες εξαγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνονται από τραπεζικές πηγές, βρίσκεται στο τελκό στάδιο διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ “Μασούτης”, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου που παραμένουν σε ελληνικά χέρια.

 

Αν διαθέσει αυτό το ποσό για τον “Μασούτη”, συν τα περίπου 330 εξατ. ευρώ που θα βάλει στην ΑΜΚ της ΔΕΗ (για να αποκτήσει το 10%), συν το περίπου 1,1 δισ. που έχει ήδη δαπανήσει για εξαγορές άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, η CVC θα γίνει κάτι σαν… “εθνικός ευεργέτης” (ή το “μεγάλο αφεντικό” της ελληνικής οικονομίας σε άλλη ανάγνωση), έχοντας επενδύσει συνολικά πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά υπηρεσιών υγείας, έχοντας εξαγοράσει μέσω της  θυγατρικής Hellenic Healthcare Group έξι νοσοκομεία  (“Υγεία”, “Μητέρα”, “Λητώ”, Metropolitan, Ιασώ General και Creta Interclinic), συνολικής δυναμικότητας 1.400 κλινών.
Εχει εξαγοράσει επίσης τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική) και τροφίμων (όμιλος Vivartia), καθώς και την εταιρεία που διαχειρίζεται τις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας. Εχει ακόμη σημαντική μειοψηφική συμμετοχή (26%) στην skroutz.gr που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.

https://www.sofokleousin.gr/ta-pairnei-ola-i-cvc-meta-to-10-tis-dei-eksagorazei-ta-soupermark )

 

Η CVC Capital Partners με επικεφαλής τους Donald MacKenzie, Steve Koltes και Rolly Van Rappard  είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχειρίσεως κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1981 επενδύοντας από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως σε 300 επενδυτικά projects , ενώ διαχειρίζεται assets άξιας άνω των 80,5 δισ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

 

(https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/business-stories/cvc-capital-pii-ine-i-amerikani-pou-theloun-na-exagorasoun-vivartia-ke-ethniki-asfalistiki/

 

Σε συγχώνευση των εταιρειών Everest, La Pasteria, Evercat και Goody’s, με την τελευταία να ενισχύει την θέση της στον όμιλο Vivartia, προχωρά ο βασικός μέτοχος CVC Capital Partners, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση υλοποιεί κινήσεις υπεύθυνης επιχειρηματικής πολιτικής, υπογράφοντας τη Χάρτα Διαφορετικότητας και πιστοποιώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των καταστημάτων της.

 

(https://www.newsit.gr/megales-epixeiriseis/i-Goody-s-apokta-igetiko-rolo-ston-omilo-Vivartia-kai-tin-estiasi-ti-sxediazei-i-CVC-Capital-Partners/3405216/ )

 

Οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία είναι καλοδεχούμενες.  Ένα εθνικό κράτος θα πρέπει να προσελκύει ξένες επενδύσεις με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη, αλλά συγχρόνως να διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό, την καλή αμοιβή εργασίας, την αποφυγή μονοπωλίων και να παραμένει ο κύριος μέτοχος, εγγυητής και ρυθμιστής των εταιρειών που αφορούν την προμήθεια τροφίμων, ενέργειας, ύδρευσης και υγείας του ελληνικού λαού. Τα δημόσια αγαθά ανήκουν στους Έλληνες πολίτες.  Η υγεία, η παροχή ρεύματος και ύδρευσης είναι δικαίωμα όλων των Ελλήνων! Και βεβαίως είναι ανησυχητικό όταν συγκεκριμένα ξένα μόνο fund ελέγχουν το καλάθι της νοικοκυράς, την υγεία και τα τρόφιμα της χώρας, καθώς πλέον προκύπτουν ζητήματα εθνικής οικονομικής κυριαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου