Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Ο.Ν. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΜΑ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


Προχθές το βράδυ μέσα σε κλίμα μυστικοπάθειας συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αλβανίας στην Αθήνα. Στην συνάντηση παρεβρέθηκε και ο Ν. Δένδιας. Κρίνοντας από την ανακοίμωση της κυβέρνησης (προφανώς δεν γνωρίζουμε αν ειπώθηκε κάτι διαφορετικό) καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα.
1ον: Όπως ήταν αναμενόμενο η Αλβανία δεν συζητά ταυτόχρονα για θαλάσσιες ζώνες και χωρικά ύδατα. Όπως έχουμε τονίσει η κυβέρνηση Ράμα λειτουργεί σαν μαριονέτα του Ερντογάν, οπότε είναι μάταιο να περιμένουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις σε ζητήματα οριοθετήσεων.
2ον: Το σημαντικότερο ήταν οτι δεν έγινε από ελληνικής πλευράς η παραμικρή αναφορά στην υπόθεση Κατσίφα. Ο Κατσίφας δολοφονήθηκε από Αλβανούς αστυνομικούς κι όμως 2 χρόνια μετά η υπόθεση έχει μπεί στο αρχείο χωρίς κανένας να τιμωρηθεί. 
3ον: Η ανεμική αναφορά στην εθνική μειονότητα δεν περιελάμβανε τις βεβηλώσεις ναών, τις αυθαίρετες αλλαγές ορίων των δήμων, τις απαγορεύσεις εισόδου Ελλήνων πολιτών στην γείτονα.
4ον: Ως γνωστόν τα ελληνοαλβανικά σύνορα λειτουργούν ως πύλη εισόδου ναρκωτικών στην χώρα μας. Θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για συνεισφορά της Ελλάδος στην καταπολέμηση του προβλήματος στην ρίζα του, εφόσον η Αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί (και ίσως δεν θέλει) να το κάνει.

Για εμάς η σημαντικότεροι από τα οικονομικά συμφέροντα είναι οι άνθρωποί μας. Πρέπει πάση θυσία να ενισχυθεί η Εθνική Μειονότητα και η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία. Μόνο αν η γεννιά μας διατηρήσει την ταυτότητά της θα επιζήσει ο Ελληνισμός στην Β. Ήπειρο.
Για αυτό απαιτούμε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.
Η Αλβανία αυτή την στιγμή αναπνέει οικονομικά από τα εμβάσματα των εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Η Ελλάς την βοήθησε να μπεί στους διεθνείς οργανισμούς και να ορθοποδήσει, πολύ πριν ο Ερντογάν αρχίζει να το παίζει νταβατζής της. Οφείλει, λοιπόν, να το κατανοήσει και να αποκοπεί το συντομότερο από το νεο-οθωμανικό τόξο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου