Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

BIG BROTHER: Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



<<Ζούμε την εποχή εκπούστευσης και εκπουτάνευσης του Έθνους>> Σ. ΚΑΡΓΑΚΟΣ
Τις τελευταίες μέρες η νεοελληνική κοινωνία ξέχασε τις τουρκικές προκλήσεις, λησμόνησε τον κορωνοιό. Λες και έχει όλα της τα προβλήματα λυμένα ασχολείται μανιωδώς με την νεκρανάσταση του Βig Brother. 
Tο οτι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσβάλει την ανθρώπινη νοημοσύνη και αξιοπρέπεια, ενεργοποιώντας τα πιο ποταπά ένστικα του κοινού, είναι πασιφανές σε οποιονδήποτε διαθέτει την στοιχειώδη νοημοσύνη. Δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη σκουπίδι που προστίθεται στην απέραντη χωματερή που λέγεται ελληνική τηλεόραση.
Όποιος πιστεύει πως του περισσεύουν μερικά εγκεφαλικά κύτταρα και αποφασίσει να τα κάψει βλέποντας Big Brother, θα βρεθεί μπροστά σε μία πανσπερμία χαρακτήρων προσεκτικά επιλεγμένων ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με τα πρότυπα του καιρού μας. Άτομα που ενώ σε άλλη εποχή θα είχαν προνομιούχο θέση σε κάποια ψυχιατρική κλινική ή στην καλύτερη θα ήταν παραδείγματα προς αποφυγή, σήμερα αντιπροσωπεύουν την αφόν γκατέ του κοινωνικού μας βίου.
Μακιγιαρισμένα αγόρια με στριγκάκια, ομοφυλλόφιλοι που κάθε δέκα δευτερόλεπτα παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, ημίγυμνες κοπέλες με συμπεριφορά που παραπέμπει στο αρχαιότερο επάγγελμα , ωραιοπαθείς χυδαίοι ψευτόμαγκες με πνευματικό επίπεδο αμοιβάδας συνθέτουν την εκλεκτή αυτή ομήγυρη, του τηλεπαιχνιδιού που ρέπει μεταξύ τσόντας και διαγωνισμού κατινιάς. Ας μην μας κάνει εντύπωση πάντως αν όλους αυτούς σε λίγα χρόνια τους δούμε βουλευτές, δημοτικούς συμβούλους, τιμώμενα πρόσωπα σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Ανάμεσα στους άλλους, εμφανίζονται και κάποιοι παίκτες που έχουν τον ρόλο του <<κακού>>: του θρησκόληπτου, του εθνικιστή, του οπισθοδρομικού. Δεν ξέρουμε αν η παρουσία τους είναι κομμάτι του σεναρίου για να αυξάνεται η ίντριγκα, αν αποτελεί προσωπική τακτική για προσέλκυση υποστηρικτών ή αν όντως ασπάζονται τις συγκεκριμένες απόψεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως το να ακούγονται, έστω και καλοπροαίρετα, θέσεις σωστές (για τον Άγιο Παίσιο, τον Σολωμού, τον Ισαάκ, τον Κατσίφα) από τις γραφικές φιγούρες ενός τέτοιου ριάλιτι, εν τέλει υποβαθμίζει τις θέσεις αυτές στην συνείδηση των όποιων σκεπτόμενων τηλεθεατών. 
Μεγαλύτερο πρόβλημα από το περιεχόμενο του Βig Brother είναι η ακροαματικότητά του. Τα νούμερα τηλεθέασής του αποτελούν καθρέπτη της σήψης μας. Ο νεοέλληνας κατεβαίνει συνεχώς στην σκάλα της παρακμής του και πλέον πηδά δυο-δυο τα σκαλοπάτια. Παίρνουμε τα δυτικά πρότυπα, που ο καπιταλισμός στο όνομα του κέρδους έχει απογυμνώσει από κάθε έννοια ηθικής, τα προσαρμόζουμε στο χειρότερο κομμάτι του δικού μας εαυτού, με αποτέλεσμα να παράγονται απεχθή βλαχομπαρόκ υβρίδια σαν το Big Brother.
Έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι τα τηλεοπτικά προγράμματα δεν περιορίζονται στην τέρψη του κοινού. Διαπαιδαγωγούν τις νέες γεννιές και επιβάλουν πρότυπα στις μεγαλύτερες. Γι' αυτό και δυστυχώς, χαρακτήρες σαν τους παίκτες του ριάλιτι πλεον  πλειοψηφούν στην καθημερινότητα όλων μας.
Λύση υπάρχει και είναι απλή. Πατάμε το κουμπί και κλείνουμε την τηλεόραση. Πρέπει να κατανοήσουμε οτι εμείς είμαστε το εμπόρευμα που ο καναλάρχης ή ο παραγωγός πουλάει στον διαφημιστή και αποκομίζει κέρδος. Το Big Brother αποτελεί απλά το δόλωμα για να συντονιστούμε εμείς στον τηλεοπτικό δέκτη.
Κλείνοντας, λοιπόν, την τηλεόραση κάνουμε διπλό καλό. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τον χρόνο μας από την τηλεοπτική σαχλαμάρα, αλλά και πιέζουμε έμμεσα τους καναλάρχες να σταματήσουν να προβάλουν τέτοια προγράμματα.

Υ.Γ.: Σύσσωμο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα, πολύ ορθά, εξανίσταται σήμερα για τις χυδαίες δηλώσεις περί βιασμού, ενός από τους <<λαμπρούς>> νέους, που συμμετείχαν στο παιχνίδι. Εμείς προφανώς και δεν πέσαμε από τα σύνεφα με τον συγκεκριμένο διαγωνιζόμενο. Στο αποχριστιανοποιημένο ψευδοκοσμοθεώρημα που ευαγγελίζουν τέτοια show, η γυναίκα δεν αποτελεί παρά αντικείμενο ηδονής. 
Θα περιμέναμε, όμως, το Ε.Σ.Ρ. και ο πολιτικός κόσμος να παρέμβει και όταν μια άλλη παίκτρια μίλησε απαξιωτικά για την μνήμη του Κ. Κατσίφα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου