Σάββατο 9 Μαΐου 2020

9 ΜΑΙΟΥ 1956: Η ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΕΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ο.Κ.Α. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στις 10 Μαίου 1956 περνούν στην αιωνιότητα ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου. Ατρόμητοι και πιστοί ως το τέλος στην Ένωση, προσθέτουν τα ονόματά τους στους εθνομάρτυρες του Ελληνισμού.
Την προηγούμενη ημέρα στην Αθήνα έλαβε χώρα μεγάλο συλλαλητήριο, το οποίο διοργανώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δωρόθεο. Πρωτοστάτησε, επίσης, ο πρώην αντιπρόεδρος των Ελευθεροφρόνων και στενός φίλος του Μεταξά, Θ. Τουρκοβασίλης. Οι χιλιάδες διαδηλωτές, με κύριο σύνθημα <<Είμεθα όλοι ΕΟΚΑ>> διατράνωσαν την ελληνικότητα της Κύπρου και καταδίκασαν τις βρεττανικές ωμότητες. Απαίτησαν την απόδοση χάρης για τον Καραολή και τον Δημητρίου. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις και χωριά της Ελλάδας, με πρωτοπόρους τους μαθητές.
Το ελλαδικό κράτος, δυστυχώς, πιστό στην ξενοδουλεία του χρησιμοποίησε την χωροφυλακή για να κάμψει τους διαδηλωτές.Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις διαδηλωτές: Ευάγγελος Γεροντής (28 ετών), Ιωάννης Κωνσταντόπουλος (21 ετών), Φραγκίσκος Νικολάου (23 ετών), καθώς και ο αστυφύλακας Κώστας Γιαννακούρης, που πέθανε στο νοσοκομείο. Στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 265 τραυματίες, 165 από σφαίρες αστυνομικών και 100 με μώλωπες από χτυπήματα.
Το κράτος τότε, όπως κάνει και σήμερα, πρόδωσε τα πατριωτικά αισθήματα του λαού και συντάχθηκε με τα ξένα συμφέροντα.
Οι ήρωες της ΕΟΚΑ, όπως και οι ισάξιοί τους ελλαδίτες διαδηλωτές θα δικαιωθούν μόνο όταν η Ένωση γίνει πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου