Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Τα Οχυρά Δεν Παραδίδονται! Καταλαμβάνονται


Με το πρωινό της 6ης Απριλίου 1941, το κουδούνι της οικίας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή χτυπούσε επίμονα. Η σύζυγος του έτρεξε να ανοίξει και έκπληκτη είδε μπροστά της τον πρεσβευτή της ναζιστικής Γερμανίας πρίγκιπα Βίκτωρ Φόν Έρμπαχ, ο οποίος απαίτησε να τον οδηγήσει ενώπιον του πρωθυπουργού για να του ανακοινώσει κάτι πολύ σημαντικό, που δεν έπαιρνε αναβολή.
Τον Γερμανό διπλωμάτη συνόδευε ο στρατιωτικός ακόλουθος αντισυνταγματάρχης Φον Κλεμ Χόνγκερμπουχ που μιλούσε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.

- Είμαι στη διάθεσή σας κ. Πρεσβευτά, είπε ο Κορυζής καθώς έμπαινε στο σαλόνι.
Ο Έρμπαχ ανέφερε τη διακοίνωση, με την οποία ανακοίνωνε η γερμανική κυβέρνηση την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό σηκώθηκε ο Κορυζής από την πολυθρόνα του και νε αυτοπεποίθηση ότι επέστη η στιγμή για να πάρει την μεγάλη απόφαση βαδίζοντας στο δρόμο του προκατόχου του Μεταξά, είπε το δικό του ΟΧΙ:

- <<Παρακαλώ διαβιβάσατε εις την υμετέραν κυβέρνησιν ότι η Ελλάς υπεραμυνόμενην του πατρίου εδάφους θα αντιτάξη αντίστασιν διά των όπλων εις πάσαν απόπειραν των γερμανικών στρατευμάτων όπως εισβάλλουν εις αυτό.>>

Στις 6 Απριλίου άρχισε ο Ελληνογερμανικός πόλεμος. Ο Γερμανός Πρέσβυς στην Αθήνα, Ερμπαχ, ανακοίνωσε στον Α. Κοριζή ότι ο Γερμανικός στρατός ετοιμαζόταν να  εισβάλει και ο Κοριζής επανέλαβε το ΟΧΙ του Μεταξά, το ΟΧΙ των Ελλήνων. 

Στις 5.15 το ίδιο πρωί, οι Γερμανοί εφαρμόζοντας τον «αστραπιαίο πόλεμο», blitzkrieg, εισέβαλαν ταυτόχρονα στην Γιουγκοσλαυία και στην Ελλάδα, ενώ τα γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν την Αθήνα, τον Πειραιά κα τον Ναύσταθμο. (από το ημερολόγιο του Γεωργίου Θεοτοκά, αρχείο ΕΤ1).

Στα σύνορα, στις Μάχες από το Μπέλες έως το Νέστο, οι υπερασπιστές των οχυρών Νυμφαίας, Εχίνου, Λίσσε, Περιθωρείου, Ρούπελ, Ιστίμπει αλλά και στα μεμονωμένα οχυρά της  «ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ», εδόθησαν ηρωικές μάχες. Η δεύτερη τεθωρακισμένη γερμανική μεραρχία θα παρακάμψει τα οχυρά και θα κινηθεί προς νότο μέσα από την κοιλάδα του Αξιού και τα μεσάνυκτα της 8ης Απριλίου οι Γερμανοί εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Παπάγος έδωσε διαταγή, στους υπερασπιστές της γραμμής Μεταξά, να συνθηκολογήσουν. Το Ρούπελ παραδόθηκε αλλά οι κατακτητές παρουσίασαν όπλα στους κατακτημένους που εξέρχονταν από το φρούριο, από σεβασμό για την ηρωική τους αντίσταση.

<<Τα οχυρά δεν παραδίδονται! Καταλαμβάνονται.>>
Η ιστορική άρνηση του Ταγματάρχη Δουράτσου να παραδώσει το Ρούπελ στους Γερμανούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου