Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Συλλογή υπογραφών για θέσπιση μαθήματος για το 1821 σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες


Πλησιάζοντας στο 2021 και την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση, η Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία προτείνει την θέσπιση μαθήματος για το 1821 σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. 

Αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα η γενικευμένη άγνοια της Ιστορίας της Επανάστασης στον χώρο της νεολαίας. Οι περισσότεροι μαθητές και φοιτητές, ακόμα και οι αριστούχοι, γνωρίζουν από ελάχιστα έως και τίποτα αναφορικά με τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές του '21. Στην σχολική εκπαίδευση, στο απαξιωμένο μάθημα της ιστορίας, αναφέρονται πλύ αδρά στοιχεία για την Επανάσταση σκορπισμένα μέσα στην ατέλειωτη ύλη των μαθητών. 

Είναι πραγματικά θλιβερό οι νεοέλληνες να αγνοούμε την σπουδαιότερη ίσως στιγμή της νεότερης πορείας μας, την οποία ακόμα και ξένοι θαυμάζουν. Αλλά ακόμα και όταν, μεγαλώνοντας, γεννάται σε πολλούς η θέληση να μάθουν, πέφτουν εύκολα θύματα ιδεοληπτικών, επιτήδειων, έως και προπαγανδιστών εχθρικών συμφερόντων ιστοριογράφων. 

Σήμερα, σε μια εποχή αποδόμησης των εθνικών ταυτοτήτων αλλά και έξαρση της νεο-οθωμανικής απειλής η ανάφειξη του '21 αποτελεί μονόδρομο. 

Καλούμε, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας να επιτελέσει ένα έργο που θα αποτελεί εθνική παρακαταθήκη. Προτείνουμε να διδαχθεί κατά το ακαδημαικό έτος 2020-2021 σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και Πανεπιστήμια όλων των κατευθύνσεων μάθημα για την Ιστορία της Επανάστασης. Αυτός θα ήταν ένας ουσιαστικός τρόπος τιμής της επετείου των 200 χρόνων. Συνταγματικός σκοπός της Παιδείας είναι, άλλωστε, μεταξύ άλλων η εθνική διαπαιδαγώγηση των νέων. 

Προς αποφυγή νέων φαινομένων τύπου Ρεπούση και εθνομηδενιστικής εργαλειοποίησης της Εκπαίδευσης, τονίζουμε εκ των προτέρων πως ο σχεδιασμός του μαθήματος πρέπει να γίνει προσεκτικά και με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Εκκλησία, Σύλλογοι απογόνων Ηρώων, όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα). 

Ζητούμε τις υπογραφές όλων ώστε η πρότασή μας να φθάσει στα αυτιά των υπευθύνων και να εισακουσθεί.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/ypoyrgeio_paideias_syllogi_ypografon_gia_tin_thespisi_mathimatos_gia_to_1821_se_oles_tis_ekpaideytikes_vathmides/details/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου