Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

13 Απριλίου 1204: Ολοκληρώνεται η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους


13 Απριλίου 1204: Ολοκληρώνεται η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης, από τους Σταυροφόρους.
Μια επέτειος άγνωστη στις μέρες μας, καθώς η πολιτική και διανοητική ελίτ μηδενίζει τις ιστορικές μνήμες που μπορούν να διαταράξουν τις σχέσεις μας με την Δύση.
Γιατί, δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως η Πρώτη Άλωση από τους Λατίνους διαμέλισε την Αυτοκρατορία που ήκμαζε μέχρι πριν λίγες δεκαετίες και άνοιξε τον δρόμο για την Δεύτερη Άλωση το 1453. Ήταν το αποκορύφωμα της ληστρικής αντιμετώπισης της Δύσης απέναντι στην Ορθόδοξη Ανατολή. Συνδυάστηκε, άλλωστε, με την αποικιοποίηση πολλών ελληνικών περιοχών από τις ιταλικές πολιτείες και τις βαρβαρικές επιδρομές των Καταλανών και των παπικών μοναστικών αδελφοτήτων.
Έτσι, οι Τούρκοι βρήκαν μια αυτοκρατορία αδύναμη και οικονομικά εξαρτημένη που η κατάληψή της ήταν προδιαγεγραμένη.
Ταυτόχρονα, όμως, το 1204 λειτούργησε, σε αντίθεση με τα λεγόμενα πολλών νεόκοπων οπαδών της παρθενογέννεσης του ελληνικού έθνους από το κράτος, ως γενεσιουργός ημερομηνία της νεοελληνικής συνείδησης. Έκτοτε, η ταυτότητά μας κτίζεται δια της αντίστασης στις δυτικές και ανατολίτικες πολιτισμικές επιβουλές, με σημείο αναφοράς την Ορθόδοξη Εκκλησία, την Κοινότητα και την Ελληνική Αρχαιότητα.
Σήμερα, βλέπουμε πως η ελληνική πραγματικότητα παραπέμπει στο 1204. Η Ελλάδα ασφυκτιά μεταξύ δυτικών πατρώνων και νεο-οθωμανικής απειλής. Την εξαθλίωση των μνημονίων ακολουθεί σήμερα η εισβολή των λαθρομεταναστών και η αμείωτη τουρκική επιθετικότητα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Μόνη λύση η εμμονή στην Ταυτότητά μας, στην Ορθόδοξη Πίστη για να αποφύγουμε την ολοκληρωτική Άλωση του Ελληνισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου