Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή της Ιστορίας μας; (ΕΟΝΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ #1)

Η κοινότητά μας εγκαινιάζει μια νέα ενότητα στην σελίδα μας. Θέτουμε ερωτήματα και μέλη της ΕΟΝ καταθέτουν την γνώμη τους. Περιμένουμε τα δικά σας ερωτήματα και τις δικές σας απόψεις...
Ξεκινάμε με την σημαντικότερη στιγμή της Ελληνικής ιστορίας:

Ελέω της υπέρμετρης και πολυδιαστάτης όψης της ελληνικής ιστορίας είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιλογή μίας στιγμής μέσα στην ροή της ιστορίας ως σημαντικότερης αυτής. Θα επιλέξω την αντίσταση των Ελληνικών κρατών-πόλεων ενάντια στην επεκτατική πολιτική της Περσικής αυτοκρατορίας κατά την ακόλουθη χρονική περίοδο(502-449 π.Χ) καθώς και την επέκταση του ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης μέσω της πολιτικής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αντίσταση κόντρα στην γιγαντιαία περσικη αυτοκρατορία εξάσφαλισε την επιβίωση του ελληνικού έθνους αλλά  και την μετέπειτα εξέλιξη του ευρωπαικού πολιτισμού, καθώς οι Πέρσες επιδίωκαν την υποδούλωση της "Γηραιάς Ηπείρου". Η πολιτική των μακεδόνων επέκτεινε σημαντικά τον ελληνισμό εδαφικά αλλά κυρίως πνευματικά διαδίδοντας την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Γι' αυτούς τους λόγους θεωρώ αυτήν την περίοδο εξαιρετικά σημαντική για τον ελληνισμό.

ΘΕΟΛΟΓΟΣ



Η μεγαλύτερη νίκη των Ελλήνων στην επανάσταση του 1821 ήταν στα στενά των Δερβενακίων. Ο Δράμαλης στάλθηκε από τον σουλτάνο με 30.000 στρατιώτες να πνίξει στο αίμα την επανάσταση. Ο Κολοκοτρώνης εφάρμοσε την τεχνική της καμμένης γης, έκαψε τα σιτηρά και δηλητηρίασε τα νερά από όπου θα περνούσαν οι Οθωμανοί για να τους αντιμετωπίσουν. Οι Οθωμανοί πεινασμένοι και διψασμένοι επέλεξαν να σπεύσουν το ταξίδι τους και να περάσουν στην Πελοπόννησο μέσω των στενών ορεινών περασμάτων των Δερβενακίων. Εκεί τους περίμεναν οι Έλληνες οι οποίοι με ενέδρα κατάφεραν μία λαμπρή νίκη, εξόντωσαν έως 8000 Οθωμανούς, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε άτακτη φυγή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Η Μάχη του Μαραθώνος. Αν οι Πέρσες είχαν νικήσει. Αι Αθήναι θα έπεφταν στα χέρια τους... Αργά ή γρήγορα θα υποδουλωνόταν όλη η Ελλάς και η ιστορία θα έπαιρνε εντελώς άλλη τροπή.
Το σκοτάδι θα κυριεύε την Ανθρωπότητα άπαξ και δια παντός.....

ΑΓΓΕΛΟΣ


Η μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη το 330 μ.Χ. από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Η σπουδαιότητα της στιγμής έγκειται στην εκ των έσω κατάληψη της Αυτοκρατορίας από τον Ελληνισμό, ο οποίος ξεπερνά πλέον την παρακμή της ρωμαιοκρατίας, και εισέρχεται στην νέα εποχή της Βυζαντινής κοσμοκρατορίας. Η νέα Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως θα αποτελέσει το πεδίο σύζευξης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με τον Λόγο του Ευαγγελίου, θα διαδώσει περαιτέρω τον Χριστιανισμό και θα συνθέσει στιγμές δόξας για το ελληνικό έθνος.

ΓΙΑΝΝΗΣ


Μετά την άλωση της Βασιλεύουσας,η οποία άλωση αποτελεί σίγουρα μελανό σημείο της ελληνικής ιστορίας, πολλοί Έλληνες λόγιοι διέφυγαν στην Ευρώπη.Αυτο το γεγονός έφερε ως αποτέλεσμα την διατήρηση και την διάσωση της ελληνικής εθνικής συνείδησης,μέσω της διάσωσης σημαντικών βιβλίων και φυσικά μέσω της διάσωσης των εθνικοφρόνων λογίων που .Ετσι με την βοήθεια της εκκλησίας διατηρήθηκε αυτή η φλόγα του ελληνισμού και της ελληνικής παιδείας κατά την διάρκεια των αιματοβαμμένων χρόνων της τουρκοκρατίας και αυτή η φλόγα συνεχίζει να καίει.
ΓΙΩΡΓΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου