Στις περασμένες εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες πατριώτες και Ορθόδοξοι Πιστοί ψήφισαν τη ΝΔ, προκειμένου να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πούλησε τη Μακεδονία μας και έφερε διάφορα αντιχριστιανικά νομοσχέδια, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, της αλλαγής φύλου, τα <<νέα>> απορθοδοξοποιημένα θρησκευτικά κτλ. Παρ' όλα αυτά, η ΝΔ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο διακυβέρνησής της, στα συγκεκριμένα ζητήματα συνέχισε ακριβώς την ίδια πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, δεν ακύρωσε το νομοσχέδιο συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα <<ζευγάρια>>, εφόσον πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερψήφισαν το συγκεκριμένο ν/σ. Στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, παρ' ότι τότε ως αντιπολίτευση είχαν διαφωνήσει να επιτρέπεται σε παιδιά από 15 ετών, πλέον ως κυβέρνηση δεν τροποποίησαν το συγκεκριμένο ν/σ. Όσον αφορά στο μάθημα των θρησκευτικών, μετά την καταδίκη από το ΣτΕ των <<θρησκευτικών Γαβρόγλου>> η Κεραμέως θα αναγκαστεί να προχωρήσει μαζί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε νέες αλλαγές, αλλά ήδη τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκε η προηγούμενη ύλη. Επίσης, τις τελευταίες μέρες διαφορά ΜΜΕ διαρρέουν πληροφορίες ότι απ' τη νέα χρονιά σε κάποιες τάξεις του Δημοτικού το μάθημα το θρησκευτικών να διδάσκεται 1 (Μόνο!) ώρα την εβδομάδα αντί για 2 , όπως συνέβαινε προηγουμένως. Μπορεί, λοιπόν, στα θέματα ασφάλειας και μεταναστευτικού η κυβέρνηση να πούλησε επικοινωνιακά ένα πιο <<δεξιό>> προφίλ. Στα θέματα, όμως, της Ορθόδοξης Πίστεως και κοινωνικών ζητημάτων η ΝΔ απέδειξε την άκρως νεοφιλελεύθερη ιδεολογικοπολιτική της ατζέντα και την πίστη της στα διάφορα ξένα κέντρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες και στις Στοές, όπου ανήκουν πολλά στελέχη της. Αυτό φάνηκε περίτρανα και την περίοδο της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, όποτε η κυβέρνηση εξάντλησε την αυστηρότητά της πάνω στην Εκκλησία, στους ιερείς και στους απλούς πιστούς. Συλλήψεις ιερέων και ιεραρχών, κλείσιμο εκκλησιών, απαγόρευση μετάδοσης λειτουργιών από τα μεγάφωνα των ναών, απαγόρευση ακόμη και να χτυπάνε οι καμπάνες, ενώ στους μουσουλμάνους επιτράπηκε να ακούγονται οι προσευχές τους από τα μεγάφωνα των τζαμιών. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, απέδειξε ότι δεν σέβεται το Ορθόδοξο αίσθημα και τις πνευματικές ανάγκες των Ελλήνων. Δεν περιμέναμε από τους κυβερνώντες να συμμεριστούν το ορθόδοξο συνειδησιακό χρέος των Πιστών να συμμετάσχουν ενεργώς στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, αλλά ένας στοιχειώδης σεβασμός, που επιβαλλόταν εκ μέρους τους, δεν υπήρξε...
Τετάρτη 29 Απριλίου 2020
Δευτέρα 27 Απριλίου 2020
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ !!!
Μετά τις απροκάλυπτες συλλήψεις των ιερέων μας με άκαμπτο επαναστατικό φρόνημα, την αήθη προσβολή της Θείας Κοινωνίας μας και τις λυσσαλέα τρομοκράτηση των ευσεβών χριστιανών πιστών προ της Μεγάλης Εβδομάδος, η κυβέρνηση των προβατόσχημων αθεϊστών υπό την εγκληματική ανοχή της ηγεσίας του κλήρου εξακολουθεί να επιδεικνύει προκλητική ασέβεια απέναντι στη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, ήτοι των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Την ίδια ώρα που οι χριστιανοί στερούνται την περιφορά του Επιταφίου, τους απαγορεύεται η ακρόαση δια των μεγαφώνων των Λειτουργιών των ναών και τους επιβάλλεται πρόστιμο με την προσέλευσή τους στους χώρους λατρείας, οι πρόσφατες εν μέσω συνωστισμού κινητές συναυλίες στο κέντρο της Αθήνας και η προονομιακή πολιτειακή μεταχείριση των μουσουλμάνων, δεν καταλείπουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας πως καταστρατηγείται κατάφωρα, εσκεμμένα και απροσχημάτιστα η αρχή της ισότητας σε βάρος του ορθοδόξου λαού, ο οποίος βιώνει οδυνηρώς έναν πρωτοφανή και άριστα ενορχιστρωμένο διωγμό.
Οι εναπομείνατες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγωνιστές αντιστρατευόμαστε μετά σθένους την αντιχριστιανική επιχείρηση των κυβερνώντων να απαξιώσουν συλλήβδην την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας και να την μεταλλάξουν σκαιώς από τριαδική κοινωνία αλληλοπεριχώρησης σε προτεσταντική παραφυάδα.
Ως Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία- ΕΟΝ δεν γοητευόμαστε με τις παραπλανητικές δηλώσεις των γαλάζιων ολιγαρχών, ότι θα ανοίξουν οι εκκλησίες για "ατομική προσευχή", δεν εφησυχάζουμε με τις όψιμες και κουτοπόνηρες διαμαρτυρίες ιεραρχών και δεν εγκαταλείπουμε την Ορθοδοξία στο έλεος του αδηφάγου κατεστημένου, αλλά καλούμε ηχηρώς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να καταθέσουν μαζικά την σφοδρή και αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή τους στα σχέδια των παγκοσμιοποιητών, ώστε να απαιτήσουμε σύσσωμοι την άμεση επαναλειτουργία των ναών μας, πυκνώνοντας αποφασιστικά τις γραμμές της σύγχρονης Εθνικής Αντίστασης, για να παραμείνει η Ελλάδα Ελεύθερη και Ορθόδοξη!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ: https://www.menoume-ekklisia.gr
Παρασκευή 24 Απριλίου 2020
Η ΕΟΝ τίμησε τον ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη
Χθες μέλη της ΕΟΝ παρευρέθησαν στο Άγαλμα του ήρωα και ενός απ' τους σημαντικότερους Επαναστάτες του '21, Γεωργίου Καραϊσκάκη. Στις 23 Απριλίου του 1827 ο <<γιος της Καλόγριας>> που δεν γνώριζε φόβο και δειλία, άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή του Φαλήρου μαχόμενος υπέρ Πίστεως και Πατρίδος περνώντας στην αιωνιότητα των ηρώων του Γένους μας. Ως ΕΟΝ αποδώσαμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Ήρωα στο άγαλμα του στο λιμάνι του Πειραιά. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η Πατρίδα μας, η γενναιότητα και το θάρρος των Ελλήνων Επαναστατών του '21 πρέπει να είναι οι οδοδείκτες μας για τη νέα Εθνεγερσία.
Πέμπτη 23 Απριλίου 2020
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Αγίου, Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου
Η Ορθοδοξία μας τιμά σήμερα πανηγυρικώς και περιλάμπρως την άμωμη μνήμη του Αγίου, Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου!
Χρόνια Πολλά, υγιαρά και ευλογημένα σ' όλες και όλους όσοι εορτάζουν φέροντες το ευσεβές όνομα του Αγίου Γεωργίου, καθώς και στον ένδοξο Στρατό Ξηράς μας, ο οποίος υπηρετεί με αυταπάρνηση την πολύπαθη Πατρίδα μας φυλάττοντάς την αποφασιστικώς από τις διαρκείς, αλλεπάλληλες και άκαμπτες προκλήσεις του γειτονικού κράτους-δολοφόνου του Ερντογάν!
Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Τρίτη 21 Απριλίου 2020
Συλλογή υπογραφών για θέσπιση μαθήματος για το 1821 σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες
Πλησιάζοντας στο 2021 και την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση, η Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία προτείνει την θέσπιση μαθήματος για το 1821 σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα η γενικευμένη άγνοια της Ιστορίας της Επανάστασης στον χώρο της νεολαίας. Οι περισσότεροι μαθητές και φοιτητές, ακόμα και οι αριστούχοι, γνωρίζουν από ελάχιστα έως και τίποτα αναφορικά με τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές του '21. Στην σχολική εκπαίδευση, στο απαξιωμένο μάθημα της ιστορίας, αναφέρονται πλύ αδρά στοιχεία για την Επανάσταση σκορπισμένα μέσα στην ατέλειωτη ύλη των μαθητών.
Είναι πραγματικά θλιβερό οι νεοέλληνες να αγνοούμε την σπουδαιότερη ίσως στιγμή της νεότερης πορείας μας, την οποία ακόμα και ξένοι θαυμάζουν. Αλλά ακόμα και όταν, μεγαλώνοντας, γεννάται σε πολλούς η θέληση να μάθουν, πέφτουν εύκολα θύματα ιδεοληπτικών, επιτήδειων, έως και προπαγανδιστών εχθρικών συμφερόντων ιστοριογράφων.
Σήμερα, σε μια εποχή αποδόμησης των εθνικών ταυτοτήτων αλλά και έξαρση της νεο-οθωμανικής απειλής η ανάφειξη του '21 αποτελεί μονόδρομο.
Καλούμε, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας να επιτελέσει ένα έργο που θα αποτελεί εθνική παρακαταθήκη. Προτείνουμε να διδαχθεί κατά το ακαδημαικό έτος 2020-2021 σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και Πανεπιστήμια όλων των κατευθύνσεων μάθημα για την Ιστορία της Επανάστασης. Αυτός θα ήταν ένας ουσιαστικός τρόπος τιμής της επετείου των 200 χρόνων. Συνταγματικός σκοπός της Παιδείας είναι, άλλωστε, μεταξύ άλλων η εθνική διαπαιδαγώγηση των νέων.
Προς αποφυγή νέων φαινομένων τύπου Ρεπούση και εθνομηδενιστικής εργαλειοποίησης της Εκπαίδευσης, τονίζουμε εκ των προτέρων πως ο σχεδιασμός του μαθήματος πρέπει να γίνει προσεκτικά και με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Εκκλησία, Σύλλογοι απογόνων Ηρώων, όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα).
Ζητούμε τις υπογραφές όλων ώστε η πρότασή μας να φθάσει στα αυτιά των υπευθύνων και να εισακουσθεί.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/ypoyrgeio_paideias_syllogi_ypografon_gia_tin_thespisi_mathimatos_gia_to_1821_se_oles_tis_ekpaideytikes_vathmides/details/
Κυριακή 19 Απριλίου 2020
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Ἀνέστη Χριστός, καί ζωή πολιτεύεται!
Ἀνέστη Χριστός καί νεκρός οὐδείς ἐπί μνήματος!
Η Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία-ΕΟΝ εύχεται εκ μέσης χριστιανικής καρδίας Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και Χαρούμενη Λαμπρή με υγεία, δύναμη και αγωνιστικό φρόνημα σε κάθε Ελληνική και δη Ορθόδοξη οικογένεια!
Είθε η Ανάσταση του Θεανθρώπου να αφετηριάσει την Ανάσταση της ανηλεώς διωκομένης Ρωμιοσύνης!
Σάββατο 18 Απριλίου 2020
Διωγμοί 2020 - Σύλληψη γυναίκας που προσπάθησε να προσκυνήσει στην Εκκλησία!
Δεν χωρεί καμμία αμφιβολία πως η χριστιανοσύνη εν Ελλάδι υφίσταται έναν πρωτοφανή, ανατριχιαστικό και ανηλεή διωγμό, όπως τα πρώτα χρόνια του Διοκλητιανού. Η γαλάζια διεθνιστική κυβέρνηση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ καταχρώμενη ανερυθρίαστα το τρομοκρατικό κλίμα, το οποίο έχει καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη, για να ελέγχει το θρησκευόμενο εκλογικό σώμα, επιδίδεται σε μία εκτεταμένη βάρβαρη εκστρατεία συλλήψεων, εκφοβισμών και φυλακίσεων σε βάρος του απλού ορθοδόξου λαού και των εφημερίων μας. Ως Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία (ΕΟΝ) καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας τη ξεδιάντροπη προσαγωγή του πατρός Χριστοφόρου Γουρλή στον ιερό ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Χίου και τη σύλληψη μιάς ταπεινής Ελληνίδας μάνας, η οποία επεθύμησε να ασκήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαιώμα της θρησκευτικής της ελευθερίας. Τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζουν οι αστυνομικές δυνάμεις του καθεστώτος, παραβιάζουν κατάφωρα την αρχή της αναλογικότητας, χαρακτηρίζονται από απολυταρχική υπερβολή και προσιδιάζουν αναντίρρητα σε σοβιετικά αντιχριστιανικά κατεστημένα. Την επομένη ημέρα της κρίσεως ο αγώνας μας για την υπεράσπιση της Ορθοδόξου Πίστεως και της ελληνικής ταυτότητας της Φυλής μας θα πρέπει να πυκνώσει, ενταθεί και εξαπλωθεί σε κάθε μεριά της Πατρίδος μας!
Οι Έλληνες Νέοι και οι Ελληνίδες Νέες θα πάρουμε την κατάσταση στα χεριά μας!
Θαύμα η επικράτηση του Χριστιανισμού!
Ο Χριστιανισμός ο ίδιος είναι ένα θαυμα. Θαύμα αληθινό και ασύλληπτο είναι προπαντός η επικράτησις του και μόνο αυτό θα μπορούσε να αποδείξει τη θεϊκή του καταγωγή
Ένα νήπιο που γεννιέται μέσα σε μια φάτνη, χωρίς ισχυρούς προστάτες , που θα περάσει τη ζωή του στην αφάνεια και ασημοτητα, είναι ποτέ δυνατόν είναι δυνατόν να επικρατήσει και να ανατρέψει ένα πανίσχυρο πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο;
Τα διάφορα συστήματα φιλοσοφικά, πολιτικά , θρησκευτικά χρειάζονται ένα βήμα για να προβληθούν, ένα φανάτισμενο πλήθος για να επιβληθούν μια κοσμικη εξουσία για να επικρατησουν. Ο Χριστιανισμός χρησιμοποίησε για βήμα ένα Σταυρό το σύμβολο της υπέρτατης θυσίας και αγαπης.
Το επιτελείο του τόσο πολυάριθμο ώστε να μετριέται στα δάχτυλα των δύο χεριών τόσο ένδοξο ώστε η φήμη του να μην έχει βγει πέρα απ' τα όρια της καπερναουμ τόσο ισχυρό ώστε να μη διαθέτει για οπλισμό του τίποτα άλλο από τα σύνεργα της ψαρικής. Τόσο μορφωμένο όση μόρφωση μπορούσαν να διαθέτουν τότε οι απλοί ψαράδες
Και όμως η άσημη και ανίσχυρη χούφτα ανθρώπων θα επιδιώξει να κατακτήσει όχι τους ανθρώπους αλλά τις καρδιές τους. Να ιδρύσει όχι κοσμική βασιλεία αλλά βασιλεία των ψυχων. Πώς θα πετύχει ένα τέτοιο στόχο; Όχι με κολακείες και υποσχέσεις ούτε με ανθρώπινα τέχνασματα θα καλέσει τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν με αυταπάρνηση δεν καλοπιάνει το κήρυγμα του Ιησού μιλάει καθαρά τη γλώσσα της αλήθειας θέλει να τον ακολουθήσουν με συνειδητή πίστη φλογεροί μαχητές αλύγιστοι αγωνιστές ελεύθεροι άνθρωποι έτσι παρόλες τις συκοφαντίες, τους διωγμούς από το πρώτο ξεκίνημα των μαθητών του Χριστού ο χριστιανισμός ρίζωσε στις ψυχές ο θρίαμβος αυτός της πίστεως στηρίζεται στον πνευματικό δυναμισμό και στη θεϊκή χάρη της μοναδικής θρησκείας του Χριστιανισμού
Κωνσταντίνος Δονος
Ένα νήπιο που γεννιέται μέσα σε μια φάτνη, χωρίς ισχυρούς προστάτες , που θα περάσει τη ζωή του στην αφάνεια και ασημοτητα, είναι ποτέ δυνατόν είναι δυνατόν να επικρατήσει και να ανατρέψει ένα πανίσχυρο πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο;
Τα διάφορα συστήματα φιλοσοφικά, πολιτικά , θρησκευτικά χρειάζονται ένα βήμα για να προβληθούν, ένα φανάτισμενο πλήθος για να επιβληθούν μια κοσμικη εξουσία για να επικρατησουν. Ο Χριστιανισμός χρησιμοποίησε για βήμα ένα Σταυρό το σύμβολο της υπέρτατης θυσίας και αγαπης.
Το επιτελείο του τόσο πολυάριθμο ώστε να μετριέται στα δάχτυλα των δύο χεριών τόσο ένδοξο ώστε η φήμη του να μην έχει βγει πέρα απ' τα όρια της καπερναουμ τόσο ισχυρό ώστε να μη διαθέτει για οπλισμό του τίποτα άλλο από τα σύνεργα της ψαρικής. Τόσο μορφωμένο όση μόρφωση μπορούσαν να διαθέτουν τότε οι απλοί ψαράδες
Και όμως η άσημη και ανίσχυρη χούφτα ανθρώπων θα επιδιώξει να κατακτήσει όχι τους ανθρώπους αλλά τις καρδιές τους. Να ιδρύσει όχι κοσμική βασιλεία αλλά βασιλεία των ψυχων. Πώς θα πετύχει ένα τέτοιο στόχο; Όχι με κολακείες και υποσχέσεις ούτε με ανθρώπινα τέχνασματα θα καλέσει τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν με αυταπάρνηση δεν καλοπιάνει το κήρυγμα του Ιησού μιλάει καθαρά τη γλώσσα της αλήθειας θέλει να τον ακολουθήσουν με συνειδητή πίστη φλογεροί μαχητές αλύγιστοι αγωνιστές ελεύθεροι άνθρωποι έτσι παρόλες τις συκοφαντίες, τους διωγμούς από το πρώτο ξεκίνημα των μαθητών του Χριστού ο χριστιανισμός ρίζωσε στις ψυχές ο θρίαμβος αυτός της πίστεως στηρίζεται στον πνευματικό δυναμισμό και στη θεϊκή χάρη της μοναδικής θρησκείας του Χριστιανισμού
Κωνσταντίνος Δονος
Τετάρτη 15 Απριλίου 2020
Ο Άγιος Παίσιος για την Μεγάλη Εβδομάδα
Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τον νου μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες. Να σκεφτόμαστε τα γεγονότα της κάθε άγιας ημέρας (Χριστούγεννα, Θεοφάνεια, Πάσχα κ.λπ.) και να λέμε την ευχή δοξολογώντας τον Θεό. Έτσι θα γιορτάζουμε με πολλή ευλάβεια κάθε γιορτή.
Οι κοσμικοί ζητούν να καταλάβουν τα Χριστούγεννα με το χοιρινό, το Πάσχα με το αρνί, τις Αποκριές με το κομφετί. Οι αληθινοί μοναχοί όμως κάθε μέρα ζουν τα θεία γεγονότα και αγάλλονται συνέχεια. Κάθε εβδομάδα ζουν την Μεγάλη Εβδομάδα. Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή ζουν την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη, την Μεγάλη Παρασκευή, δηλαδή τα Πάθη του Χριστού, και κάθε Κυριακή το Πάσχα, την Ανάσταση. Τι, θα πρέπη να έρθη η Μεγάλη Εβδομάδα, για να θυμηθή κανείς τα Πάθη του Χριστού;
Πρέπει να έρθη το Πάσχα με το αρνί, για να καταλάβω το «Χριστός ανέστη» σαν τους κοσμικούς; Ο Χριστός τι είπε; «Έτοιμοι γίνεσθε» είπε. Δεν είπε, «ετοιμασθήτε τώρα!» Από την στιγμή που λέει ο Χριστός, «έτοιμοι γίνεσθε», πρέπει ο άνθρωπος, και ιδίως ο μοναχός, να είναι έτοιμος συνέχεια. Να μελετάη και να ζη τα θεία γεγονότα συνέχεια. Όταν κανείς μελετάη τα γεγονότα της κάθε γιορτής, φυσιολογικά θα συγκινηθή και με ιδιαίτερη ευλάβεια θα προσευχηθή. Έπειτα στις Ακολουθίες ο νους να είναι στα γεγονότα που γιορτάζουμε και με ευλάβεια να παρακολουθούμε τα τροπάρια που ψάλλονται. Όταν ο νους είναι στα θεία νοήματα, ζη τα γεγονότα ο άνθρωπος, και έτσι αλλοιώνεται.
Στην γιορτή, για να νιώση κανείς το γεγονός, δεν πρέπει να δουλεύη. Την Μεγάλη Παρασκευή λ.χ., εάν θέλη να νιώση κάτι, δεν πρέπει να κάνη τίποτε άλλο εκτός από προσευχή. Στον κόσμο οι καημένοι οι κοσμικοί την Μεγάλη Εβδοβάδα έχουν δουλειές. Μεγάλη Παρασκευή να δίνουν ευχές. «Χρόνια πολλά! Να ζήσετε! Με μια νύφη!»… Δεν κάνει! Εγώ την Μεγάλη Παρασκευή κλείνομαι στο Καλύβι. Όπως και μετά το Αγγελικό Σχήμα η εβδομάδα της ησυχίας που ακολουθεί, βοηθάει, γιατί ποτίζει η θεία Χάρις την ψυχή και καταλαβαίνει ο μεγαλόσχημος τι έγινε, έτσι και στις γιορτές η ησυχία πολύ βοηθάει. Μας δίνεται περισσότερη ευκαιρία να ξεκουρασθούμε λίγο, να μελετήσουμε και να προσευχηθούμε. Θα έρθη ένας καλός λογισμός, θα εξετάσουμε τον εαυτό μας, θα πούμε λίγο την ευχή και θα νιώσουμε έτσι κάτι από το θείο γεγονός της ημέρας.
Την Μεγάλη Εβδομάδα κάθε χρόνο, για να συμμετέχει περισσότερο στα Πάθη του Χριστού, διάβαζε τα Ευαγγέλια των Παθών. Από την σύλληψη του Χριστού ως την Αποκαθήλωση, δηλαδή από την Μ. Πέμπτη την νύχτα ως την Μ. Παρασκευή εσπέρας, ούτε καθόταν, ούτε κοιμόταν, ούτε έτρωγε. Μάλιστα έλεγε ότι αξίζει περισσότερο να βιάσουμε τον εαυτό μας σε ασιτία αυτό το διήμερο (Μ. Παρασκευής, Μ. Σαββάτου) παρά το τριήμερο (της Καθαράς Εβδομάδος). Μόνο έπινε λίγο ξύδι, για να θυμηθεί το Δεσποτικό όξος. Αυτές τις μέρες δεν άνοιγε σε κανέναν. Έμενε κλεισμένος στο Κελί του και ούτε του έκανε καρδιά να ψάλει. «Πρώτη φορά ένιωσα μια τέτοια κατάσταση», είπε τελευταία στην “Παναγούδα”.
Από το βιβλίο: Βίος Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, του ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΙΣΑΑΚ.
Τρίτη 14 Απριλίου 2020
Για το Τροπάριο της Κασσιανής (π. Συμεών Κραγιόπουλος, Κωστής Παλαμάς)
Εδώ πρωτεύοντα ρόλο στην όλη ακολουθία παίζει αυτό το τροπάριο που το ακούσαμε τελευταίο, το ακούμε κάθε χρόνο, το δοξαστικό των αποστίχων το οποίο έκανε η οσία Κασσιανή.
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στο τροπάριο αυτό! Να θαυμάσει την ίδια την Κασσιανή που έχει την έμπνευση να γράψει ένα τέτοιο κείμενο, να γράψει ένα τέτοιο ποίημα συγκλονιστικό, ενώ οπωσδήποτε αυτή δεν είχε καμία εμπειρία τέτοια που είχε η πόρνη γυναίκα;
Όμως εδώ, επειδή ακριβώς το όλο θέμα το βλέπει από την πλευρά της ταπεινώσεως, από την πλευρά της μετανοίας, από την πλευρά της αμαρτωλότητος, φωτίζεται από το Πνεύμα του Θεού να το δει καλά-καλά και συγχρόνως να εμφανίσει την μετάνοια αυτής της γυναίκας. Διότι το θέμα δεν είναι εδώ να τονισθεί η αμαρτία, να αγκιστρωθεί ο όποιος στην αμαρτία και να πελαγώσει εκεί μέσα και να χαθεί μέσα στα όσα λέγονται για την αμαρτία. Το θέμα εδώ είναι η μετάνοια, η αληθινή μετάνοια. Και όχι απλώς η μετάνοια έτσι γενικά, αλλά ότι μια μεγάλη αμαρτωλή μπορεί να μετανοήσει κατά τέτοιον τρόπο που να είναι μεγάλη η μετάνοιά της, και από κει που είναι στην κόλαση, να βρεθεί στον παράδεισο· από κει που χάνεται αυτή η ψυχή, να σωθεί αιώνια.
Να θαυμάσουμε, λοιπόν, την αγία Κασσιανή που κάνει ένα τέτοιο τροπάριο. Να επισημάνουμε εδώ πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο άνθρωπος και πόσο μπορεί να παρασυρθεί από τις διάφορες επιθυμίες και κυριολεκτικά να φτιάξει κόλαση μέσα στην ψυχή του και να βουλιάξει εκεί μέσα. Κυρίως όμως να θαυμάσουμε την μετάνοια· την μετάνοια που είναι μεγάλη και σώζει τον άνθρωπο.
«Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή την σην αισθομένη θεότητα». Κύριε, αυτή η γυναίκα που έπεσε σε πολλές αμαρτίες «την σην αισθομένη θεότητα», αφού σε ένιωσε Θεόν –αυτή είναι η έννοια. Διότι δεν πήγε αυτή η γυναίκα έτσι τυχαία, απλώς να εκδηλωθεί σε κάποιον άνθρωπο, όσο καλός κι αν ήταν αυτός, αλλά διαισθάνθηκε ότι ήταν ο Θεός. Πήγε λοιπόν και ούτε λογαριάζει το πολύτιμο μύρο, ούτε λογαριάζει αν τυχόν εκτίθεται σε τρίτους, ούτε λογαριάζει αν… Ξέχασε τα πάντα. Το μόνο που υπάρχει μπροστά της είναι αυτός ο Κύριος, ο Θεάνθρωπος Ιησούς που την έσωσε και από βέβαιο θάνατο και την ψυχή της από την αμαρτία, δηλαδή τον αιώνιο θάνατο.
«Την σην αισθομένη θεότητα». Αντιλαμβανόμενη λοιπόν τη θεότητά σου, ότι είσαι Θεάνθρωπος, «μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει». Η γυναίκα που έπεσε σε πολλές αμαρτίες, καθώς κατάλαβε ότι είσαι ο Θεός, χωρίς να είναι μυροφόρα, ανέλαβε μυροφόρου τάξιν, έγινε μυροφόρα, δηλαδή, και «οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει». Και με οδυρμούς, με κλαυθμούς και μετά δακρύων σου φέρνει μύρα προ του ενταφιασμού.
Εκεί, στον ενταφιασμό, συνηθιζόταν αυτό για όλους τους Εβραίους· όποιος Εβραίος πέθαινε, τον μύρωναν και τον έθαπταν. Ειδικότερα όμως εμύρωσαν τον Κύριο. Αυτή προλαμβάνει. Πριν ακόμη ο Κύριος πεθάνει, πριν ακόμη ο Κύριος βρεθεί στον τάφο που θα τον μυρώσουν, αυτή προλαμβάνει πριν απ’ όλους, ας πούμε, να τον μυρώσει. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Κύριος το είπε. Το είπε βέβαια στην Μαρία εκεί στο σπίτι του Λαζάρου, που κι εκείνη «εξέχεε μύρον» και άλειψε τα πόδια του Κυρίου και τα εσπόγγισε με τα μαλλιά της κεφαλής της. Και όταν εγόγγυσαν ιδιαιτέρως ο Ιούδας και οι άλλοι ότι έπρεπε να πωληθεί αυτό το μύρον και να το δώσουν στους πτωχούς, είπε ο Κύριος ότι αυτή πρόλαβε να με μυρώσει προ του πάθους, προ του ενταφιασμού μου.
Και τι λέει; «Οίμοι, λέγουσα, ότι νυξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας, ζοφώδης τε και ασέληνος έρως της αμαρτίας». Αλίμονο, λέει, «ότι νυξ μοι υπάρχει». Δεν είναι εδώ απλώς ότι ποιητική αδεία, ας πούμε, η Κασσιανή βρίσκει ωραίες λέξεις και βάζει και φτιάχνει έτσι υπερβολικά νοήματα. Όταν έρθει ο άνθρωπος σε συναίσθηση, συναίσθηση της καταστάσεώς του, όταν πέσει λίγο φως Θεού μέσα του και δει την αμαρτία, βλέπει αυτό το σκοτάδι που υπάρχει μέσα του, βλέπει αυτή τη νύκτα «ότι νυξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας».
«Οίστρος ακολασίας». Δεν γνωρίζω αν έχετε υπόψιν σας, την άνοιξη, εκεί όπου υπάρχουν ζώα, κυρίως στα βοοειδή, βγαίνει μία μύγα η οποία κεντρίζει τα ζώα αυτά και κάνουν σαν τρελλά. Τόσο, που κοντεύουν να σκοτωθούν, ας πούμε, καθώς τρέχουν να πάνε κάπου να τρυπώσουν, που να μην τα βρίσκει η μύγα. Αυτή φαίνεται είναι πολύ δηλητηριώδης.
Οίστρος. Όταν ένας άνθρωπος γενικώς, εδώ μια γυναίκα, μια πόρνη, κυριευθεί από την αμαρτία –έτσι τα παρουσιάζει η Κασσιανή, τα βάζει στο στόμα της πόρνης– και ομολογεί αυτή ότι έχει μέσα της νύκτα, έχει σκοτάδι, οίστρον ακολασίας, όχι απλώς διάθεση για αμαρτία, διάθεση για ακολασία, αλλά οίστρον, σαν να τρέχει ασυγκράτητα κανείς σαν τρελλός και να μην μπορεί να τον σταματήσει τίποτε. Έτσι και σε τέτοια θέματα αφήσει κανείς χαλαρά τον εαυτό του, χάθηκε.
Δεν διστάζει η γυναίκα αυτή, καθώς είναι στα πόδια του Κυρίου και θέλει να τονίσει και να ομολογήσει από τα κατάβαθα της ψυχής της την κατάστασή της, δεν διστάζει να φανερώσει την αμαρτία: «Νυξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας, ζοφώδης τε και ασέληνος έρως της αμαρτίας».
«Έρως της αμαρτίας». Ο άνθρωπος δεν αμαρτάνει έτσι τυχαία. Ο άνθρωπος, αν θέλετε να πούμε, αφού τον έκανε ο Θεός να έχει αγάπη μέσα του, κάθε άνθρωπος έχει αγάπη· αλλά πού τη δίνει την αγάπη αυτή, την όποια αγάπη; Σ’ άλλον η αγάπη εκδηλώνεται ως υπερηφάνεια, σ’ άλλον στο να κατηγορεί τον έναν και τον άλλο, σ’ άλλον στο να κάνει κακό στους άλλους. Δεν το κάνει τυχαία κανείς. Έχει οίστρον, κατά κάποιο τρόπο, έχει έρωτα. Γενικώς ο έρως της αμαρτίας δεν είναι μόνον ο έρως προς τα σαρκικά πράγματα, προς τις σαρκικές, ας πούμε, αμαρτίες αλλά προς κάθε αμαρτία.
«Ζοφώδης τε και ασέληνος έρως της αμαρτίας». Έρως της αμαρτίας, αγάπη προς την αμαρτία, τρέλλα προς την αμαρτία «ζοφώδης τε και ασέληνος», όπως δηλαδή είναι μια νύκτα ζοφερή, ολοσκότεινη, χωρίς φεγγάρι.
«Έρως της αμαρτίας ζοφώδης»· τόσο δηλαδή σκοτίζεται ο άνθρωπος, τόσο τρελλαίνεται ο άνθρωπος, τόσο είναι εκτός εαυτού, τόσο άγεται και φέρεται… Δεν ξέρω αν μπορούσε να βρει κανείς πιο εκφραστικές λέξεις απ’ αυτές που βρίσκει εδώ η Κασσιανή, για να παραστήσει, να παρουσιάσει το κακό που συμβαίνει σε μια ψυχή, όταν είναι παραδομένη στην αμαρτία, όταν είναι κυριευμένη από την αμαρτία, την όποια αμαρτία. Γιατί δεν είναι μόνον οι σαρκικές αμαρτίες· είναι και οι άλλες που αιχμαλωτίζουν εξίσου τον άνθρωπο και τον τρελλαίνουν εξίσου τον άνθρωπο.
«Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων, ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ». Κλαίει, έγιναν βρύση τα μάτια της, έγιναν πηγή τα μάτια της, και παρακαλεί τον Κύριο: Δέξου αυτά τα δάκρυα Συ, ο οποίος παίρνεις τα νερά της θαλάσσης –τα ήξερε αυτά η Κασσιανή και τα γράφει έτσι· ήξερε δηλαδή ότι εξατμίζεται το νερό της θαλάσσης, γίνεται σύννεφα από πάνω και πέφτει ύστερα ως βροχή– Συ, ο οποίος παίρνεις τα νερά της θαλάσσης, «ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ», και μετασχηματίζεις τα νερά αυτά σε νεφέλη, σε σύννεφα και έπειτα σε βροχή.
«Κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας, ο κλίνας τους ουρανούς τη αφάτω σου κενώσει». Λύγισε· άκου τους στεναγμούς της καρδίας μου, άκου τον καημό μου, τον πόνο μου και λύγισε. Όχι βέβαια ότι έχουμε εδώ μια ψυχή που είναι σε απόγνωση. Να το προσέξουμε αυτό. Αλλιώς μιλάει εκείνος που έχει φτάσει σε απόγνωση και αλλιώς εκείνος ο οποίος έχει απελπισθεί τελείως από τον εαυτό του, αλλά ελπίζει στον εύσπλαγχνο Θεό, όπως αυτή εδώ η γυναίκα. Και έτσι, μ’ αυτό το πνεύμα παρακαλεί τον Κύριο να καμφθεί, να λυγίσει προς τους στεναγμούς της καρδίας της.
«Ο κλίνας τους ουρανούς»: Συ, που έκλινες τους ουρανούς με την άφατό σου κένωση, που εκένωσες σεαυτόν, «τη αφάτω σου κενώσει». «Ουχ αρπαγμόν ηγήσατο το είναι ίσα Θεώ, αλλ’ εαυτόν εκένωσεν μορφήν δούλου λαβών» (Φιλιππ. 2:6-7), λέει ο απόστολος Παύλος. Ποιος μπορεί να καταλάβει, ποιος μπόρεσε να καταλάβει ποτέ, τι ακριβώς και πώς ακριβώς το έκανε ο Κύριος; Πώς ο Κύριος, ο Θεός, ο παντοδύναμος Θεός, ο πανταχού παρών Θεός, έγινε άνθρωπος, εκένωσεν εαυτόν; Και λέει «καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας, αποσμήξω τούτους δε πάλιν τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις· ων εν τω παραδείσω Εύα το δειλινόν, κρότον τοις ωσίν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη».
Και τελειώνει η Κασσιανή, τελειώνουν δηλαδή τα λόγια που βάζει στο στόμα της πόρνης αυτής γυναικός: «Αμαρτιών μου τα πλήθη και κριμάτων σου αβύσσους τις εξιχνιάσει, ψυχοσώστα Σωτήρ μου;» Τα πλήθη των αμαρτιών μου αλλά και τας αβύσσους των βουλών σου και των κρίσεών σου «τις εξιχνιάσει, ψυχοσώστα Σωτήρ μου;»· ποιος μπορεί να τα εξερευνήσει; Και οι αμαρτίες μου είναι τόσο πολλές, που δεν βρίσκει άκρη κανείς, αλλά όμως και οι άβυσσοι των βουλών σου –και εννοεί εδώ και οι άβυσσοι του ελέους σου– όλα αυτά ποιος μπορεί να τα εξερευνήσει, Σωτήρ μου;
«Μη με την σην δούλην παρίδης ο αμέτρητον έχων το έλεος». «Μη με παρίδης»· έτσι τελειώνει. Τα είπα όλα δηλαδή, σαν να λέει, και μένει αυτό· μη με παραβλέψεις. Είμαι για να με πετάξεις, είμαι για να με απορρίψεις, είμαι για να μη με λογαριάσεις, αλλά συ που έχεις το αμέτρητον έλεος, μη με παρίδεις, αλλά να με δεις με σπλαχνικό μάτι, να με συγχωρήσεις, να με δεχθείς, να γίνω κι εγώ παιδί σου.
Θα ήξερε άραγε, θα είχε ακούσει αυτή η γυναίκα την παραβολή του ασώτου υιού; Δεν γνωρίζουμε. Αλλά ξέρετε, πολλά πράγματα, πάρα πολλά, τα μαθαίνει ο άνθρωπος, όταν έρθει μέσα του το φως του Θεού. Αυτή η γυναίκα τώρα είναι στα πόδια του Χριστού, αλλά δεν είναι απλώς ότι ακουμπά τον Κύριο και καταφιλεί τα πόδια του· είναι ότι πέφτει επάνω της το φως του Χριστού. Βρήκε μια ψυχή ο Χριστός αμαρτωλή, πολύ αμαρτωλή αλλά είναι σε τέτοια κατάσταση που είναι δεκτική της Χάριτος, δεκτική του φωτός του. Δίνει λοιπόν το άπλετο φως, δίνει την άπειρη Χάρι του στην ψυχή αυτή και η ψυχή αυτή όλα τα μαθαίνει και όλα τα καταλαβαίνει.
Κι αν ακόμη δεν είχε ακούσει για τον άσωτο υιό, το αισθάνεται και παραδίνεται στον Θεό, στον Κύριο που έχει μπροστά της, έτσι μ’ αυτό το πνεύμα, μ’ αυτή τη διάθεση, μ’ αυτή τη στάση: «Ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιόν σου και ουκέτι ειμί άξιος κληθήναι υιός σου» (Λουκ. 15:21) Και όπως εκεί στην παραβολή ο πατέρας δέχθηκε τον άσωτο, όντως εδώ δέχθηκε ο Κύριος τη γυναίκα αυτή και έσωσε και αγίασε την ψυχή της.
Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η Εκκλησία όρισε κατά τη Μ. Τετάρτη να τελείται αυτή η ειδική ακολουθία και να ψάλλονται όλα αυτά τα συγκλονιστικά τροπάρια, που ακούμε κάθε Μ. Τρίτη βράδυ, που είναι ο όρθρος της Μ. Τετάρτης, και τα οποία τροπάρια είναι εμπνευσμένα από την ευαγγελική περικοπή που αναγινώσκεται τη Μ. Τετάρτη στη Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Και η όλη περικοπή περιέχει ακριβώς αυτό το περιστατικό με την αμαρτωλή γυναίκα, η οποία ήρθε και βρήκε τον Κύριο στο σπίτι του Σίμωνος του λεπρού στη Βηθανία και, όπως μας τα παρουσιάζει εδώ η αγία Κασσιανή και η όλη ακολουθία, συνετελέσθησαν όλα εκεί μέσα σε λίγη ώρα, και μια μεγάλη αμαρτωλή σώθηκε και έγινε μια μεγάλη αγία, όπως συνέβη και με άλλες ψυχές.
Να ευχηθούμε ο Θεός να μας φωτίσει όλους, να μετανοήσουμε κατά τον ίδιο τρόπο, να ταπεινωθούμε κατά τον ίδιο τρόπο, να ελπίσουμε, να εμπιστευθούμε τον εαυτό μας κατά τον ίδιο τρόπο και να τύχουμε του ελέους του Κυρίου και να σωθούμε αιώνια.
Από το βιβλίο: π. Συμεών Κραγιοπούλου “Σταυροαναστάσιμα”, Πανόραμα Θεσσαλονίκης 1998, σελ. 97, 102 (αποσπάσματα)
Κύριε, γυναίκα αμαρτωλή, πολλά
πολλά, θολά, βαριά τα κρίματά μου.
Μα, ω Κύριε, πως η θεότης Σου μιλά,
μέσ’ στην καρδιά μου!
Κύριε, προτού σε κρύψ’ η εντάφια γη
από τη δροσαυγή λουλούδια πήρα
κι απ’ της λατρείας την τρίσβαθη πηγή
σου φέρνω μύρα.
Οίστρος με σέρνει ακολασίας...Νυχτιά
σκοτάδι, αφέγγαρο, ανάστερο με ζώνει,
το σκοτάδι της αμαρτίας, φωτιά
με καίει, με λιώνει.
Εσύ που από τα πέλαα τα νερά
τα υψώνεις νέφη, πάρε τα Έρωτά μου,
κυλάνε, είναι ποτάμια φλογερά
τα δάκρυά μου.
Γείρε σ’ εμέ. Η ψυχή μου πως πονεί!
Δέξου με Εσύ που δέχτηκες και γείραν
άφραστα ως εδώ κάτου οι ουρανοί
και σάρκα επήραν.
Στ’ άχραντά Σου πόδια, βασιλιά
μου Εσύ, θα πέσω και θα στα φιλήσω
και με της κεφαλής μου τα μαλλιά
θα στα σφουγγίσω.
Τάκουσεν η Εύα μέσ’ στο αποσπερνό
της παράδεισος φως ν’ αντιχτυπάνε,
κι αλαφιασμένη κρύφτηκε...Πονώ,
σώσε, έλεος κάνε.
Ψυχοσώστ’ οι αμαρτίες μου λαός
τ’ αξεδιάλυτα ποιός θα ξεδιαλύσει;
Αμέτρητό Σου το έλεος, ο Θεός!
Άβυσσο η κρίση.
πολλά, θολά, βαριά τα κρίματά μου.
Μα, ω Κύριε, πως η θεότης Σου μιλά,
μέσ’ στην καρδιά μου!
Κύριε, προτού σε κρύψ’ η εντάφια γη
από τη δροσαυγή λουλούδια πήρα
κι απ’ της λατρείας την τρίσβαθη πηγή
σου φέρνω μύρα.
Οίστρος με σέρνει ακολασίας...Νυχτιά
σκοτάδι, αφέγγαρο, ανάστερο με ζώνει,
το σκοτάδι της αμαρτίας, φωτιά
με καίει, με λιώνει.
Εσύ που από τα πέλαα τα νερά
τα υψώνεις νέφη, πάρε τα Έρωτά μου,
κυλάνε, είναι ποτάμια φλογερά
τα δάκρυά μου.
Γείρε σ’ εμέ. Η ψυχή μου πως πονεί!
Δέξου με Εσύ που δέχτηκες και γείραν
άφραστα ως εδώ κάτου οι ουρανοί
και σάρκα επήραν.
Στ’ άχραντά Σου πόδια, βασιλιά
μου Εσύ, θα πέσω και θα στα φιλήσω
και με της κεφαλής μου τα μαλλιά
θα στα σφουγγίσω.
Τάκουσεν η Εύα μέσ’ στο αποσπερνό
της παράδεισος φως ν’ αντιχτυπάνε,
κι αλαφιασμένη κρύφτηκε...Πονώ,
σώσε, έλεος κάνε.
Ψυχοσώστ’ οι αμαρτίες μου λαός
τ’ αξεδιάλυτα ποιός θα ξεδιαλύσει;
Αμέτρητό Σου το έλεος, ο Θεός!
Άβυσσο η κρίση.
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
Η ΕΟΝ τιμά τη μνήμη του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου
Το Αιγαίο ανήκει στους Νεκρούς του!
Ο Τομέας Δράσης της Ελληνικής Ορθόδοξης Νεολαίας (ΕΟΝ) βρέθηκε πέρσι στις 12 Απριλίου 2019 έξω από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, προκειμένου να τιμήσει την άσβεστη μνήμη του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος προ δύο ετών αγκαλιάστηκε από τα κύματα του Ομήρου, για να διασφαλίσει την Εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα στους ελληνικούς αιθέρες. Οι νεαροί άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Ορθοδόξου Νεολαίας υποκλίνονται με σεβασμό και θαυμασμό στο μεγαλείο του ανδρός, ο οποίος εκπλήρωσε το ιερόν καθήκον του απέναντι στη Γαλανόλευκη, όπως επιτάσσει η δεδοξασμένη στολή του Έλληνα Στρατιώτη. Κόντρα σε κάθε αποχρώσεως εθνομηδενιστή, ο οποίος δηλώνει ανερυθρίαστα ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάριά του και πως δεν έχει σύνορα, εμείς ανάγουμε σε υποδειγματικά πρότυπά μας τα χιλιάδες ηρωϊκά γεράκια της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα οποία υπέγραψαν με το αίμά τους την ελληνικότητα των θάλασσών μας!
Προτάσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα
1) Βάζουμε στο ραδιόφωνο, στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στις 7 περίπου που αρχίζουν. Ατομικά σε ένα δωμάτιο ή μαζί με την οικογένεια μπροστά σε εικόνες του σπιτιού διαβάζουμε μέσα από βιβλιαράκι ή ακούγοντάς τους, τους ψαλμούς της εκάστοτε Ακολουθίας. Αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Πατρίδα μας, χρειάζεται όλοι οι Έλληνες να προσευχηθούμε. Ο Θεός δεν αφήνει ποτέ τα παιδιά Του απροστάτευτα, αρκεί και εμείς να το ζητήσουμε. Το να προσευχηθούμε 1-2 ώρες το απόγευμα στις 7 η ώρα, αντί να βλέπουμε τηλεόραση ή να λέμε ανοησίες, μόνο καλό θα μας κάνει. Η Πατρίδα μας, αλλά και εμείς σαν πρόσωπα χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ τη βοήθεια του Θεού. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ότι η Πίστη για μας είναι ένα οντολογικό και βιωματικό γεγονός σχέσης με τον Θεό και όχι απλά ένας <<θρησκευτικός>> τρόπος ζωής ή κάποιες <<αόριστες>> ιδέες. Χρειάζεται αυτές τις Άγιες μέρες να δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα ένα μεγάλο κύμα προσευχής και πνευματικής αντίστασης!
2) Την Κυριακή του Πάσχα τρώμε όλοι μαζί οικογενειακώς θυμόμαστε και τηλεφωνούμε σε όλους τους γνωστούς μας, ιδιαίτερα, αυτούς που μένουν μόνοι τους αυτό το διάστημα. Σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις οι οικογένειες και οι κοινότητες είναι αυτές που δίνουν δύναμη στον καθένα. Το Μεγάλο Σάββατο βράδυ ψάλλουμε όλοι οι Έλληνες μαζί το Χριστός Ανέστη και δίνουμε τη δική μας απάντηση στους εχθρούς της Πίστεως και της Πατρίδος μας, των οποίων τα σχέδια στο τέλος είναι βέβαιο πως θα συντριβούν.
Δευτέρα 13 Απριλίου 2020
Η παραβολή των δέκα παρθένων και η αξία της ελεημοσύνης, Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
Όταν τὸ εὐδαπάνητον τῆς ζωῆς ἐννοήσω,
καὶ τοῦ ἐνιαυτοῦ τὸν ἐπινεύοντα κύκλον,
καὶ τὴν πολύσκυλτον τῶν ἀνθρώπων διαγωγὴν,
καὶ τὰς βιωτικὰς περιστάσεις,
τό τε παρατρέχον τοῦ παρόντος αἰῶνος,
καὶ τὴν σκιὰν τῶν πραγμάτων,
τῆς δόξης τὸ πρόσκαιρον,
τῆς δυναστείας τὸ εὐδιάλυτον,
τῆς εὐημερίας τὴν φαντασίαν,
καὶ τοῦ πλούτου τὸ ὄναρ·
καὶ τοῦ ἐνιαυτοῦ τὸν ἐπινεύοντα κύκλον,
καὶ τὴν πολύσκυλτον τῶν ἀνθρώπων διαγωγὴν,
καὶ τὰς βιωτικὰς περιστάσεις,
τό τε παρατρέχον τοῦ παρόντος αἰῶνος,
καὶ τὴν σκιὰν τῶν πραγμάτων,
τῆς δόξης τὸ πρόσκαιρον,
τῆς δυναστείας τὸ εὐδιάλυτον,
τῆς εὐημερίας τὴν φαντασίαν,
καὶ τοῦ πλούτου τὸ ὄναρ·
εἶτα σκοπήσω τὴν τοῦ τέλους ἡμέραν,
καὶ τῆς συντελείας ἐκεῖνο τὸ ἀπαραίτητον τάχος,
τόν τε τοῦ λογοθεσίου καιρὸν,
καὶ τὸν ἀκολάκευτον δικαστὴν,
καὶ τὴν γέμουσαν φρίκης κατάστασιν,
πῶς ἀστράπτων ὁ κριτὴς παραγίνεται ἐξ οὐρανῶν,
πῶς ταραττόμεναι αἱ δυνάμεις προτρέχουσι,
πῶς ὁ φοβερὸς ἑτοιμάζεται θρόνος,
πῶς ὁ οὐρανὸς ὡς βιβλίον εἱλίσσεται,
πῶς καυσοῦνται τὰ στοιχεῖα τῷ φόβῳ λυόμενα,
πῶς κλονεῖται τὸ ἔδαφος προσδεχόμενον τὴν τοῦ κριτοῦ ἐπίβασιν,
πῶς φοβερῶς ἀλαλάζουσι σάλπιγγες,
πῶς ἀνοίγονται τὰ μνήματα,
πῶς ἐκτινάσσονται τάφοι,
πῶς ὡς ἐξ ὕπνου ἀποπηδῶσιν οἱ νεκροὶ,
πῶς ὁ χοῦς ὡς ἐν ῥιπῇ ὀφθαλμοῦ πρὸς τὴν οἰκείαν ἐπανέρχεται τάξιν,
πῶς παλινδρομοῦσιν αἱ ψυχαὶ πρὸς τὰ σώματα,
πῶς εἰς ἀπάντησιν οἱ δίκαιοι τρέχουσι,
πῶς ἐφίσταται ὁ νυμφίος μεσονυκτίῳ,
πῶς ἀξιοῦνται τῆς εἰσόδου οἱ δίκαιοι,
πῶς τοῖς ῥᾳθύμοις ἀποκέκλεισται ἡ θύρα τοῦ νυμφῶνος·
καὶ τῆς συντελείας ἐκεῖνο τὸ ἀπαραίτητον τάχος,
τόν τε τοῦ λογοθεσίου καιρὸν,
καὶ τὸν ἀκολάκευτον δικαστὴν,
καὶ τὴν γέμουσαν φρίκης κατάστασιν,
πῶς ἀστράπτων ὁ κριτὴς παραγίνεται ἐξ οὐρανῶν,
πῶς ταραττόμεναι αἱ δυνάμεις προτρέχουσι,
πῶς ὁ φοβερὸς ἑτοιμάζεται θρόνος,
πῶς ὁ οὐρανὸς ὡς βιβλίον εἱλίσσεται,
πῶς καυσοῦνται τὰ στοιχεῖα τῷ φόβῳ λυόμενα,
πῶς κλονεῖται τὸ ἔδαφος προσδεχόμενον τὴν τοῦ κριτοῦ ἐπίβασιν,
πῶς φοβερῶς ἀλαλάζουσι σάλπιγγες,
πῶς ἀνοίγονται τὰ μνήματα,
πῶς ἐκτινάσσονται τάφοι,
πῶς ὡς ἐξ ὕπνου ἀποπηδῶσιν οἱ νεκροὶ,
πῶς ὁ χοῦς ὡς ἐν ῥιπῇ ὀφθαλμοῦ πρὸς τὴν οἰκείαν ἐπανέρχεται τάξιν,
πῶς παλινδρομοῦσιν αἱ ψυχαὶ πρὸς τὰ σώματα,
πῶς εἰς ἀπάντησιν οἱ δίκαιοι τρέχουσι,
πῶς ἐφίσταται ὁ νυμφίος μεσονυκτίῳ,
πῶς ἀξιοῦνται τῆς εἰσόδου οἱ δίκαιοι,
πῶς τοῖς ῥᾳθύμοις ἀποκέκλεισται ἡ θύρα τοῦ νυμφῶνος·
ὅταν ταῦτα πάντα ἐν τῇ ψυχῇ μου μεριμνήσω,
μακαρίζω τὰς φρονίμους ἐκείνας παρθένους,
ἃς ἡμῖν ἀρτίως ἡ τῶν Εὐαγγελίων παρήγαγε βίβλος,
ὅτι πρὸς τοῦ ὕπνου κατηγωνίσαντο τοῦ πάθους,
ὅτι τὸ εὐόλισθον καὶ ἐμπαθὲς τῆς ἐπικήρου ζωῆς βδελυξάμεναι,
τῆς ἀκηράτου καὶ θείας ζωῆς ἀξίως ἐφρόντισαν,
ὅτι τὸ ἀπαραίτητον τοῦ χρόνου σκοπήσασαι,
τὴν ὥραν τῆς παρουσίας ἐτήρησαν,
καὶ τῆς ἐπιστασίας ἐκείνου τοῦ ἀφθάρτου νυμφίου τὸν φόβον ἐνεθυμήθησαν,
καὶ τὸ νυκτερινὸν δοκιμάσασαι σκότος,
ἀκριβῶς τῶν λαμπάδων ἐφρόντισαν.
Οὐδὲν δὲ κωλύει καὶ αὐτὰς τὰς θείας τοῦ Εὐαγγελίου διεξελθεῖν συλλαβάς.
μακαρίζω τὰς φρονίμους ἐκείνας παρθένους,
ἃς ἡμῖν ἀρτίως ἡ τῶν Εὐαγγελίων παρήγαγε βίβλος,
ὅτι πρὸς τοῦ ὕπνου κατηγωνίσαντο τοῦ πάθους,
ὅτι τὸ εὐόλισθον καὶ ἐμπαθὲς τῆς ἐπικήρου ζωῆς βδελυξάμεναι,
τῆς ἀκηράτου καὶ θείας ζωῆς ἀξίως ἐφρόντισαν,
ὅτι τὸ ἀπαραίτητον τοῦ χρόνου σκοπήσασαι,
τὴν ὥραν τῆς παρουσίας ἐτήρησαν,
καὶ τῆς ἐπιστασίας ἐκείνου τοῦ ἀφθάρτου νυμφίου τὸν φόβον ἐνεθυμήθησαν,
καὶ τὸ νυκτερινὸν δοκιμάσασαι σκότος,
ἀκριβῶς τῶν λαμπάδων ἐφρόντισαν.
Οὐδὲν δὲ κωλύει καὶ αὐτὰς τὰς θείας τοῦ Εὐαγγελίου διεξελθεῖν συλλαβάς.
Ὡμοιώθη γὰρ, φησὶν, ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν δέκα παρθένοις,
αἵτινες λαβοῦσαι τὰς λαμπάδας αὐτῶν,
ἐξῆλθον εἰς ἀπάντησιν τοῦ νυμφίου.
Πότε ἐξῆλθον;
ἆρα μὴ ὅτε κατέλαβεν αὐτὰς τῆς ζωῆς τὸ ἐμπρόθεσμον;
ὅτε ἔφθασε τὸ πρόσταγμα;
ὅτε ἐπέστη τοῦ θανάτου ἡ ἀπόφασις;
ὅτε ἀπεστάλησαν οἱ κατεπείγοντες τοῦ τέλους ἄγγελοι,
τότε ἐξῆλθον εἰς ἀπάντησιν τοῦ νυμφίου;
Οὐδαμῶς.
Ἀλλὰ πότε ἐξῆλθον;
Ὅτε τοῖς βιωτικοῖς περισπασμοῖς ἀπετάξαντο,
ὅτε τὴν στενὴν καὶ τεθλιμμένην ὁδὸν βαδίζειν προείλοντο,
ὅτε τὴν ἑκούσιον σκληραγωγίαν ἠγάπησαν,
ὅτε τοῖς γάμου οὐχ ὑπετάγησαν νόμοις,
ὅτε τῶν τοῦ βίου ἡδονῶν κατεφρόνησαν,
ὅτε τὴν ἀγαθὴν μερίδα τῆς ἀφθαρσίας ἐξελέξαντο,
ὅτε τῆς εὐφροσύνης τὸν τρόπον ἠγάπησαν,
ὅτε τὸν τῆς ἁμαρτίας ἐβδελύξαντο ῥύπον,
ὅτε τὰ τῆς σωφροσύνης συνέθεντο,
ὅτε τοῦ καθαροῦ νυμφίου ἠράσθησαν,
ὅτε τοῦ τῆς βασιλείας ἐπεθύμησαν κάλλους,
ὅτε πᾶσαν βιωτικὴν ἀπεδύσαντο φροντίδα,
τότε ἐξῆλθον εἰς ἀπάντησιν τοῦ νυμφίου.
αἵτινες λαβοῦσαι τὰς λαμπάδας αὐτῶν,
ἐξῆλθον εἰς ἀπάντησιν τοῦ νυμφίου.
Πότε ἐξῆλθον;
ἆρα μὴ ὅτε κατέλαβεν αὐτὰς τῆς ζωῆς τὸ ἐμπρόθεσμον;
ὅτε ἔφθασε τὸ πρόσταγμα;
ὅτε ἐπέστη τοῦ θανάτου ἡ ἀπόφασις;
ὅτε ἀπεστάλησαν οἱ κατεπείγοντες τοῦ τέλους ἄγγελοι,
τότε ἐξῆλθον εἰς ἀπάντησιν τοῦ νυμφίου;
Οὐδαμῶς.
Ἀλλὰ πότε ἐξῆλθον;
Ὅτε τοῖς βιωτικοῖς περισπασμοῖς ἀπετάξαντο,
ὅτε τὴν στενὴν καὶ τεθλιμμένην ὁδὸν βαδίζειν προείλοντο,
ὅτε τὴν ἑκούσιον σκληραγωγίαν ἠγάπησαν,
ὅτε τοῖς γάμου οὐχ ὑπετάγησαν νόμοις,
ὅτε τῶν τοῦ βίου ἡδονῶν κατεφρόνησαν,
ὅτε τὴν ἀγαθὴν μερίδα τῆς ἀφθαρσίας ἐξελέξαντο,
ὅτε τῆς εὐφροσύνης τὸν τρόπον ἠγάπησαν,
ὅτε τὸν τῆς ἁμαρτίας ἐβδελύξαντο ῥύπον,
ὅτε τὰ τῆς σωφροσύνης συνέθεντο,
ὅτε τοῦ καθαροῦ νυμφίου ἠράσθησαν,
ὅτε τοῦ τῆς βασιλείας ἐπεθύμησαν κάλλους,
ὅτε πᾶσαν βιωτικὴν ἀπεδύσαντο φροντίδα,
τότε ἐξῆλθον εἰς ἀπάντησιν τοῦ νυμφίου.
Ἦσαν δὲ, φησὶν, αἱ πέντε φρόνιμοι, καὶ αἱ πέντε μωραί.
Καὶ τί τῶν φρονίμων τὸ γνώρισμα;
Ὅτι συνῆψαν τῇ σωφροσύνῃ τὴν ἐλεημοσύνην,
ἐκόσμησαν τὴν παρθενίαν τῇ εὐποιίᾳ,
ἔγνωσαν ὅτι ἡ πίστις χωρὶς τῶν ἔργων νεκρά ἐστιν,
ἐδοκίμασαν ὅτι τὸ ἓν οὐκ ἐπαρκεῖ πρὸς σωτηρίαν κατόρθωμα·
ἑνὶ γὰρ πτερῷ ἀετὸς εἰς ὕψος οὐκ ἐφικνεῖται·
Ἐμνημόνευσαν τῆς τοῦ νυμφίου φωνῆς τῆς λεγούσης.
Ἔλεον θέλω, καὶ οὐ θυσίαν·
καὶ πάλιν, ὅτι κατακαυχᾶται ἔλεος κρίσεως.
Καὶ τί τῶν φρονίμων τὸ γνώρισμα;
Ὅτι συνῆψαν τῇ σωφροσύνῃ τὴν ἐλεημοσύνην,
ἐκόσμησαν τὴν παρθενίαν τῇ εὐποιίᾳ,
ἔγνωσαν ὅτι ἡ πίστις χωρὶς τῶν ἔργων νεκρά ἐστιν,
ἐδοκίμασαν ὅτι τὸ ἓν οὐκ ἐπαρκεῖ πρὸς σωτηρίαν κατόρθωμα·
ἑνὶ γὰρ πτερῷ ἀετὸς εἰς ὕψος οὐκ ἐφικνεῖται·
Ἐμνημόνευσαν τῆς τοῦ νυμφίου φωνῆς τῆς λεγούσης.
Ἔλεον θέλω, καὶ οὐ θυσίαν·
καὶ πάλιν, ὅτι κατακαυχᾶται ἔλεος κρίσεως.
Ταῦτα καλῶς βουλευόμεναι,
ἐπλήρωσαν τὰ ἀγγεῖα αὐτῶν ἐλαίου.
Ποῖα ἄρα ἀγγεῖα;
Τὰς τῶν πεινώντων κοιλίας.
Μεσίτας γὰρ τοῦ πνευματικοῦ γάμου τοὺς πτωχοὺς ἐπορίσαντο, ἐσκεύασαν μεθ' ἑαυτῶν τῶν οἰκτιρμῶν τὰ ἐφόδια·
οἱ πεινῶντες ἐτρέφοντο, καὶ αἱ λαμπάδες ἐφαιδρύνοντο·
οἱ πτωχοὶ ηὐχαρίστουν, καὶ ὁ νυμφίος ἐτέρπετο·
ἡ ἐλεημοσύνη ἐσπείρετο, καὶ ὁ προσδοκώμενος μισθὸς ηὐτρεπίζετο.
Καὶ αἱ φρόνιμοι τὰ τοῦ ∆αυῒδ ἐβόων·
Ἡτοιμάσθημεν, καὶ οὐκ ἐταράχθημεν·
ἐπλήρωσαν τὰ ἀγγεῖα αὐτῶν ἐλαίου.
Ποῖα ἄρα ἀγγεῖα;
Τὰς τῶν πεινώντων κοιλίας.
Μεσίτας γὰρ τοῦ πνευματικοῦ γάμου τοὺς πτωχοὺς ἐπορίσαντο, ἐσκεύασαν μεθ' ἑαυτῶν τῶν οἰκτιρμῶν τὰ ἐφόδια·
οἱ πεινῶντες ἐτρέφοντο, καὶ αἱ λαμπάδες ἐφαιδρύνοντο·
οἱ πτωχοὶ ηὐχαρίστουν, καὶ ὁ νυμφίος ἐτέρπετο·
ἡ ἐλεημοσύνη ἐσπείρετο, καὶ ὁ προσδοκώμενος μισθὸς ηὐτρεπίζετο.
Καὶ αἱ φρόνιμοι τὰ τοῦ ∆αυῒδ ἐβόων·
Ἡτοιμάσθημεν, καὶ οὐκ ἐταράχθημεν·
αἱ δὲ μωραὶ τὰς λαμπάδας κρατοῦσαι χωρὶς ἐλαίου πόῤῥωθεν ἀπὸ τοῦ νυμφίου ἐβλέποντο.
Πῶς εἴχοντο ἑνὶ κατορθώματι;
πῶς τὴν μὲν ἁγνείαν ἐκτήσαντο,
τὴν δὲ φιλανθρωπίαν ἀπώσαντο;
πῶς ἀπάθειαν μὲν τῷ σώματι περιεποιήσαντο,
συμπάθειαν δὲ περὶ τοὺς δεομένους οὐκ ἐπεδείξαντο;
πῶς τὴν μὲν σωφροσύνην ἠγάπησαν,
τὴν δὲ φιλοξενίαν ἀπεστράφησαν;
Πῶς εἴχοντο ἑνὶ κατορθώματι;
πῶς τὴν μὲν ἁγνείαν ἐκτήσαντο,
τὴν δὲ φιλανθρωπίαν ἀπώσαντο;
πῶς ἀπάθειαν μὲν τῷ σώματι περιεποιήσαντο,
συμπάθειαν δὲ περὶ τοὺς δεομένους οὐκ ἐπεδείξαντο;
πῶς τὴν μὲν σωφροσύνην ἠγάπησαν,
τὴν δὲ φιλοξενίαν ἀπεστράφησαν;
Τί οὖν τὸ πέρας;
Χρονίζοντος γοῦν τοῦ νυμφίου, φησὶν,
ἐνύσταξαν πᾶσαι, καὶ ἐκάθευδον.
Ἀλλ' αἱ μὲν προαποθέμεναι τὸ ἔλαιον,
εἶχον τὸ ἀσφαλὲς, ὅτι αἱ λαμπάδες αὐτῶν οὐ σβεσθήσονται·
αἱ δὲ μωραὶ τὸν τῆς ἀνάγκης καιρὸν ἐξεδέχοντο.
Χρονίζοντος γοῦν τοῦ νυμφίου, φησὶν,
ἐνύσταξαν πᾶσαι, καὶ ἐκάθευδον.
Ἀλλ' αἱ μὲν προαποθέμεναι τὸ ἔλαιον,
εἶχον τὸ ἀσφαλὲς, ὅτι αἱ λαμπάδες αὐτῶν οὐ σβεσθήσονται·
αἱ δὲ μωραὶ τὸν τῆς ἀνάγκης καιρὸν ἐξεδέχοντο.
Τί οὖν συντόμως οὐ λέγω;
Ἐπέστη ἡ ὥρα,
ἔφθασεν ὁ καιρὸς,
οἱ κτύποι κατήρξαντο,
ἤχουν αἱ σάλπιγγες,
ἐδονοῦντο τὰ στοιχεῖα,
ὁ ἀνὴρ ἐκλονεῖτο,
ἐκλίνετο ὁ οὐρανὸς,
ἔτρεμε τὸ στερέωμα,
ἀστέρες ἐλύοντο,
ἐταράττοντο αἱ δυνάμεις,
προέτρεχον ἄγγελοι,
ἀστραπαὶ προεβάδιζον,
μέγαν εἶχεν ἡ κτίσις τὸν θόρυβον.
Ἐπέστη ἡ ὥρα,
ἔφθασεν ὁ καιρὸς,
οἱ κτύποι κατήρξαντο,
ἤχουν αἱ σάλπιγγες,
ἐδονοῦντο τὰ στοιχεῖα,
ὁ ἀνὴρ ἐκλονεῖτο,
ἐκλίνετο ὁ οὐρανὸς,
ἔτρεμε τὸ στερέωμα,
ἀστέρες ἐλύοντο,
ἐταράττοντο αἱ δυνάμεις,
προέτρεχον ἄγγελοι,
ἀστραπαὶ προεβάδιζον,
μέγαν εἶχεν ἡ κτίσις τὸν θόρυβον.
Οὐ γὰρ ἐν ἡμέρᾳ,
ἀλλ' ἐν μεσονυκτίῳ ὁ δικαστὴς παραγίνεται.
Εἶτα τί;
Γίνεται κραυγὴ καλοῦσα πρὸς τὴν ἀπάντησιν·
ἀλλ' ἐν μεσονυκτίῳ ὁ δικαστὴς παραγίνεται.
Εἶτα τί;
Γίνεται κραυγὴ καλοῦσα πρὸς τὴν ἀπάντησιν·
Ἰδοὺ ὁ νυμφίος ἔρχεται, ἐξέλθετε εἰς ἀπάντησιν αὐτοῦ.
Τί οὖν τὸ γινόμενον;
Ἐξανέστησαν πᾶσαι αἱ παρθένοι,
ἀπετινάξαντο τὸν ὕπνον,
ἐπελάβοντο τῶν λαμπάδων·
ἀλλ' αἱ μὲν ἐκαίοντο, αἱ δὲ οὐκ ἔφαινον.
Αἱ τῶν φρονίμων τῷ ἐλαίῳ τῆς εὐποιίας ἠρδεύοντο,
αἱ δὲ τῶν μωρῶν ἀπεσβέννυντο.
Ὄντως ἐλεεινὸν ἦν τὸ πρᾶγμα.
Ἄφευκτος ἐκύκλωσεν ἀνάγκη τὰ γύναια·
οὐκ εἶχεν ἡ ἀποτυχία ἀφορμὴν παρακλήσεως.
Ἐξανέστησαν πᾶσαι αἱ παρθένοι,
ἀπετινάξαντο τὸν ὕπνον,
ἐπελάβοντο τῶν λαμπάδων·
ἀλλ' αἱ μὲν ἐκαίοντο, αἱ δὲ οὐκ ἔφαινον.
Αἱ τῶν φρονίμων τῷ ἐλαίῳ τῆς εὐποιίας ἠρδεύοντο,
αἱ δὲ τῶν μωρῶν ἀπεσβέννυντο.
Ὄντως ἐλεεινὸν ἦν τὸ πρᾶγμα.
Ἄφευκτος ἐκύκλωσεν ἀνάγκη τὰ γύναια·
οὐκ εἶχεν ἡ ἀποτυχία ἀφορμὴν παρακλήσεως.
Τότε οὖν προσελθοῦσαι ταῖς φρονίμοις ἐπεζήτουν,
ὅπερ λαβεῖν οὐκ ἠδύναντο.
∆ότε γὰρ ἡμῖν ἐκ τοῦ ἐλαίου ὑμῶν,
ὅτι αἱ λαμπάδες ἡμῶν σβέννυνται.
Ἔδει οὖν πάλαι αὐτὰς μιμήσασθαι, καὶ μὴ νῦν ἱκετεύειν·
ἔδει γὰρ παρὰ τῶν πωλούντων ἀγοράσαι τὸ ἔλαιον.
∆ότε ὑμεῖς ἔλαιον, φασὶν, ἡμῖν.
Μάτην παρακαλεῖτε τὰς φρονίμους, ὦ ῥᾴθυμοι·
ἔφθασε λυθῆναι τῆς ζωῆς ἡ πανήγυρις,
παρῆλθε τοῦ βίου τὸ θέατρον·
οὐκ ἔστι νῦν συναλλαγμάτων καιρός·
νῦν ἡ τῶν ἔργων ἐπιζητεῖται ἐπίδειξις.
Ἔδει προθεωρεῖν τὸν κίνδυνον τοῦ παρόντος αἰῶνος·
ἔδει ταύτης φροντίσαι τῆς ἀπαντήσεως·
ἔδει ἐνθυμηθῆναι, ὅτι αἱ λαμπάδες χωρὶς ἐλαίου φωτίζειν οὐ δύνανται.
Λέγετε, ∆ότε ἡμῖν ἐκ τοῦ ἐλαίου ὑμῶν.
Οὐδεὶς ἀλλοτρίοις ἐγκαλλωπίζεται ἔργοις·
ἕκαστος θερίζει ὅπερ ἔσπειρε.
«∆ότε ὑμεῖς ἡμῖν ἔλαιον.»
ὅπερ λαβεῖν οὐκ ἠδύναντο.
∆ότε γὰρ ἡμῖν ἐκ τοῦ ἐλαίου ὑμῶν,
ὅτι αἱ λαμπάδες ἡμῶν σβέννυνται.
Ἔδει οὖν πάλαι αὐτὰς μιμήσασθαι, καὶ μὴ νῦν ἱκετεύειν·
ἔδει γὰρ παρὰ τῶν πωλούντων ἀγοράσαι τὸ ἔλαιον.
∆ότε ὑμεῖς ἔλαιον, φασὶν, ἡμῖν.
Μάτην παρακαλεῖτε τὰς φρονίμους, ὦ ῥᾴθυμοι·
ἔφθασε λυθῆναι τῆς ζωῆς ἡ πανήγυρις,
παρῆλθε τοῦ βίου τὸ θέατρον·
οὐκ ἔστι νῦν συναλλαγμάτων καιρός·
νῦν ἡ τῶν ἔργων ἐπιζητεῖται ἐπίδειξις.
Ἔδει προθεωρεῖν τὸν κίνδυνον τοῦ παρόντος αἰῶνος·
ἔδει ταύτης φροντίσαι τῆς ἀπαντήσεως·
ἔδει ἐνθυμηθῆναι, ὅτι αἱ λαμπάδες χωρὶς ἐλαίου φωτίζειν οὐ δύνανται.
Λέγετε, ∆ότε ἡμῖν ἐκ τοῦ ἐλαίου ὑμῶν.
Οὐδεὶς ἀλλοτρίοις ἐγκαλλωπίζεται ἔργοις·
ἕκαστος θερίζει ὅπερ ἔσπειρε.
«∆ότε ὑμεῖς ἡμῖν ἔλαιον.»
Τί οὖν πρὸς αὐτὰς αἱ φρόνιμοι;
Μήποτε οὐκ ἀρκέσῃ ἡμῖν καὶ ὑμῖν·
πορεύεσθε δὲ μᾶλλον πρὸς τοὺς πωλοῦντας, καὶ ἀγοράσατε.
Ἔτι κἂν μικρά τις ὑπολέλειπται ὥρα, δράμετε, κάμετε·
οὔπω ἐφέστηκεν ὁ νυμφίος·
σπεύσατε πρὸ τοῦ κλεισθῆναι τὰς θύρας,
πρὸς τοὺς πωλοῦντας ἀπέλθετε.
Καὶ τίνες, ὦ φρόνιμοι, οἱ πωλοῦντες; εἴπατε·
ἀγνοοῦσι γὰρ αὗται μὴ κτησάμεναι συναλλάγματος τοιούτου συνήθειαν.
Τίνες οἱ πωλοῦντες;
Οἱ ταῖς θύραις τῶν ἐκκλησιῶν παρακαθήμενοι πένητες,
αἱ λογικαὶ χελιδόνες,
αἱ τῶν ψυχῶν εὐαγγελιζόμεναι λογικὸν ἔαρ,
οἱ αἰδέσιμοι πρὸς τὸν ∆εσπότην μεσῖται,
οἱ ἀήττητοι ῥήτορες ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῆς διαγνώσεως.
Μήποτε οὐκ ἀρκέσῃ ἡμῖν καὶ ὑμῖν·
πορεύεσθε δὲ μᾶλλον πρὸς τοὺς πωλοῦντας, καὶ ἀγοράσατε.
Ἔτι κἂν μικρά τις ὑπολέλειπται ὥρα, δράμετε, κάμετε·
οὔπω ἐφέστηκεν ὁ νυμφίος·
σπεύσατε πρὸ τοῦ κλεισθῆναι τὰς θύρας,
πρὸς τοὺς πωλοῦντας ἀπέλθετε.
Καὶ τίνες, ὦ φρόνιμοι, οἱ πωλοῦντες; εἴπατε·
ἀγνοοῦσι γὰρ αὗται μὴ κτησάμεναι συναλλάγματος τοιούτου συνήθειαν.
Τίνες οἱ πωλοῦντες;
Οἱ ταῖς θύραις τῶν ἐκκλησιῶν παρακαθήμενοι πένητες,
αἱ λογικαὶ χελιδόνες,
αἱ τῶν ψυχῶν εὐαγγελιζόμεναι λογικὸν ἔαρ,
οἱ αἰδέσιμοι πρὸς τὸν ∆εσπότην μεσῖται,
οἱ ἀήττητοι ῥήτορες ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῆς διαγνώσεως.
Ἀπερχομένων δὲ αὐτῶν ἀγοράσαι τὸ ἔλαιον,
ἦλθεν ὁ νυμφίος, καὶ ἐκλείσθησαν αἱ θύραι.
Ὢ τῆς ἐπιβλαβοῦς ῥᾳθυμίας·
ὢ τῆς ἀθεραπεύτου ὀδύνης·
ὢ τῆς ἀπαραμυθήτου ζημίας·
ὢ πένθους ἀπαρακλήτου.
Ἀπερχομένων δὲ αὐτῶν ἀγοράσαι,
ἦλθεν ὁ νυμφίος.
Ἦλθεν ἡ προσδοκωμένη χαρὰ,
ἦλθε τῶν δικαίων τὸ καύχημα,
ἦλθε μεσονυκτίῳ τὸ φῶς.
ἦλθεν ὁ νυμφίος, καὶ ἐκλείσθησαν αἱ θύραι.
Ὢ τῆς ἐπιβλαβοῦς ῥᾳθυμίας·
ὢ τῆς ἀθεραπεύτου ὀδύνης·
ὢ τῆς ἀπαραμυθήτου ζημίας·
ὢ πένθους ἀπαρακλήτου.
Ἀπερχομένων δὲ αὐτῶν ἀγοράσαι,
ἦλθεν ὁ νυμφίος.
Ἦλθεν ἡ προσδοκωμένη χαρὰ,
ἦλθε τῶν δικαίων τὸ καύχημα,
ἦλθε μεσονυκτίῳ τὸ φῶς.
Ἀπήντησαν αἱ φρόνιμοι,
συνεισῆλθον τῷ νυμφίῳ, καὶ ἐκλείσθησαν αἱ θύραι.
συνεισῆλθον τῷ νυμφίῳ, καὶ ἐκλείσθησαν αἱ θύραι.
Φρίττω, τὸ γενόμενον ἐνθυμούμενος·
τρέμω, τὸ συμβὰν τοῖς γυναίοις ἀστόχημα διηγούμενος.
Τὴν παστάδα τὴν φοβερὰν ἰδεῖν ἐπεθύμουν·
δι' αὐτὴν γὰρ τοῖς τοῦ κόσμου τερπνοῖς ἀπετάξαντο,
τρυφῆς κατεφρόνησαν,
δόξης ὑπερεῖδον,
ὁδοὺς σκληρὰς ἐφυλάξαντο,
παθῶν κατεκράτησαν,
ἡδονῶν κατηγωνίσαντο·
καὶ ἐπειδὴ ἔλαιον οὐκ εἶχον,
εὗρον ἀπαράνοικτα τῆς βασιλείας τὰ κλεῖθρα.
τρέμω, τὸ συμβὰν τοῖς γυναίοις ἀστόχημα διηγούμενος.
Τὴν παστάδα τὴν φοβερὰν ἰδεῖν ἐπεθύμουν·
δι' αὐτὴν γὰρ τοῖς τοῦ κόσμου τερπνοῖς ἀπετάξαντο,
τρυφῆς κατεφρόνησαν,
δόξης ὑπερεῖδον,
ὁδοὺς σκληρὰς ἐφυλάξαντο,
παθῶν κατεκράτησαν,
ἡδονῶν κατηγωνίσαντο·
καὶ ἐπειδὴ ἔλαιον οὐκ εἶχον,
εὗρον ἀπαράνοικτα τῆς βασιλείας τὰ κλεῖθρα.
Ἐλθοῦσαι γὰρ ἔκρουον, λέγουσαι·
Κύριε, Κύριε, ἄνοιξον ἡμῖν·
ἔνδοθεν τοῦ Κριτοῦ φοβερῶς κεκραγότος·
Ἀμὴν, ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐκ οἶδα ὑμᾶς.
Κύριε, Κύριε, ἄνοιξον ἡμῖν·
ἔνδοθεν τοῦ Κριτοῦ φοβερῶς κεκραγότος·
Ἀμὴν, ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐκ οἶδα ὑμᾶς.
Ὢ τῆς ἐσχάτης ἀποφάσεως·
κἂν οὔτε δι' ἀγγέλου,
ἀλλὰ δι' ἑαυτοῦ τὴν ὀδυνηρὰν ἀπόκρισιν δέδωκεν·
ἵνα τῆς φωνῆς ἀκούσασαι,
καὶ τὸ πρόσωπον ἰδεῖν μὴ δυνάμεναι,
μείζονα τὴν βάσανον ὑπομείνωσιν.
κἂν οὔτε δι' ἀγγέλου,
ἀλλὰ δι' ἑαυτοῦ τὴν ὀδυνηρὰν ἀπόκρισιν δέδωκεν·
ἵνα τῆς φωνῆς ἀκούσασαι,
καὶ τὸ πρόσωπον ἰδεῖν μὴ δυνάμεναι,
μείζονα τὴν βάσανον ὑπομείνωσιν.
Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐκ οἶδα ὑμᾶς.
Οὐκ οἶδας ἡμᾶς, ∆έσποτα;
ἐκ μήτρας ἐπὶ σὲ ἐπεῤῥίφημεν,
ἠκολουθήσαμεν ὀπίσω σου ἐκ νεότητος ἡμῶν,
τὴν ἁγνείαν διεφυλάξαμεν, ὅπερ ἔπλασας ἡμῖν σῶμα, ἄφθαρτον διετηρήσαμεν,
οὐ προυδώκαμεν τὰ μέλη τοῖς πάθεσι,
στεφάνους παρὰ τῆς σῆς δεξιᾶς προσεδοκήσαμεν δέξασθαι·
καὶ νῦν τὰς θύρας ἐπέκλεισας καὶ λέγεις, «Οὐκ οἶδα ὑμᾶς;» Ναὶ, ὄντως οὐκ οἶδα ὑμᾶς.
∆ιὰ τί, ὦ ∆έσποτα;
Οὐκ οἶδας ἡμᾶς, ∆έσποτα;
ἐκ μήτρας ἐπὶ σὲ ἐπεῤῥίφημεν,
ἠκολουθήσαμεν ὀπίσω σου ἐκ νεότητος ἡμῶν,
τὴν ἁγνείαν διεφυλάξαμεν, ὅπερ ἔπλασας ἡμῖν σῶμα, ἄφθαρτον διετηρήσαμεν,
οὐ προυδώκαμεν τὰ μέλη τοῖς πάθεσι,
στεφάνους παρὰ τῆς σῆς δεξιᾶς προσεδοκήσαμεν δέξασθαι·
καὶ νῦν τὰς θύρας ἐπέκλεισας καὶ λέγεις, «Οὐκ οἶδα ὑμᾶς;» Ναὶ, ὄντως οὐκ οἶδα ὑμᾶς.
∆ιὰ τί, ὦ ∆έσποτα;
Ὁ ∆εσπότης· ∆ιὰ τί;
Ἐπειδὴ ἐπείνασα, καὶ οὐκ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν·
ἐδίψησα, καὶ οὐκ ἐποτίσατέ με·
ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με·
γυμνὸς, καὶ οὐ περιεβάλλετέ με·
ἀσθενὴς καὶ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐκ ἤλθετε πρός με.
Ἐγγράφως διεστειλάμην ὑμῖν, λέγων·
Ἐφ' ὅσον οὐκ ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων καὶ μικρῶν, οὐδὲ ἐμοὶ ἐποιήσατε.
Ἐπειδὴ ἐπείνασα, καὶ οὐκ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν·
ἐδίψησα, καὶ οὐκ ἐποτίσατέ με·
ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με·
γυμνὸς, καὶ οὐ περιεβάλλετέ με·
ἀσθενὴς καὶ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐκ ἤλθετε πρός με.
Ἐγγράφως διεστειλάμην ὑμῖν, λέγων·
Ἐφ' ὅσον οὐκ ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων καὶ μικρῶν, οὐδὲ ἐμοὶ ἐποιήσατε.
Αἱ δὲ εἶπον·
Μάτην οὖν, ∆έσποτα,
τὸν πόνον καὶ τὴν ταλαιπωρίαν τῆς σαρκὸς ὑπεμείναμεν;
μάτην ἀγρυπνίαις καὶ νηστείαις ἑαυτὰς κατετήξαμεν;
μάτην τὸν οὐράνιον νυμφίον μέχρι τέλους ποθήσασαι,
τὴν παρθενίαν ἄτρωτον διεφυλάξαμεν;
Μάτην οὖν, ∆έσποτα,
τὸν πόνον καὶ τὴν ταλαιπωρίαν τῆς σαρκὸς ὑπεμείναμεν;
μάτην ἀγρυπνίαις καὶ νηστείαις ἑαυτὰς κατετήξαμεν;
μάτην τὸν οὐράνιον νυμφίον μέχρι τέλους ποθήσασαι,
τὴν παρθενίαν ἄτρωτον διεφυλάξαμεν;
Ναὶ, φησὶ, παρθένοι μέν ἐστε, ἀλλὰ προῖκας οὐκ ἔχετε·
παρθένοι μὲν, ἀλλὰ νυμφικὸν οὐ περίκεισθε κόσμον·
τὴν τῆς σαρκὸς ἠσκήσατε ἁγνείαν,
ἀλλὰ ἀπανθρωπίᾳ τὴν ἁγνείαν ἐτρώσατε·
ἀμόλυντον ὑμῶν τὸ σῶμα,
ἀλλ' ὁ τρόπος ἀνελεὴς, οὐ φύσεως, ἀλλ' ἀπανθρωπίας.
Ὁ ἐμός ἐστι νυμφὼν κτησαμένων τῆς εὐποιίας τὸ ἔλαιον.
∆εῖ τοίνυν τὰς ἐμοὶ νυμφευομένας κατάλληλον τῷ κόσμῳ περικεῖσθαι καὶ τρόπον.
Οὐ δύναμαι τοῖς ἐμοῖς θαλάμοις μαχομένην νύμφην λαβεῖν·
οὐκ εἰσάγω πόλεμον εἰς παστάδας εἰρηνικάς.
Λοιπὸν ἀπέλθετε ἀπ' ἐμοῦ, μή μου μάτην ταῖς θύραις ἐνοχλεῖτε·
τῶν ἐλεημόνων ἐστὶν οἰκητήριον ἡ ἐμὴ βασιλεία.
Ἐκεῖνος ἐμοὶ εὐκόλως συνεισέρχεται,
ὁ τὴν ἐμὴν μιμησάμενος περὶ τοὺς πτωχοὺς εὐσπλαγχνίαν,
ὁ πτωχεύσας τῷ πνεύματι,
ὁ τοῖς δεομένοις τὴν ἀκοὴν ὑποκλίνας,
ὁ τὰ τοῦ πλησίον οἰκειωσάμενος πάθη,
ὁ δακρύσας ἐπὶ συμφοραῖς ἀλλοτρίαις,
ὁ ἐμπλήσας ἀγαθῶν τὴν ψυχὴν τοῦ πεινῶντος,
ὁ τῶν γυμνῶν διαθερμάνας τοὺς ὤμους,
ὁ μὴ παρακούσας τῆς φωνῆς τοῦ νοσοῦντος,
ὁ δανείσας ὀλιγοψύχῳ παρακλήσεως λόγον,
ὁ τὸν ξένον ὑπὸ τὴν στέγην δεξάμενος,
ὁ τῷ σπόγγῳ τῆς συμπαθείας τῶν χηρῶν ἀποσμήξας τὸ δάκρυον,
ὁ ἐλαφρύνας τῇ προστασίᾳ τῆς ὀρφανίας τὸ βάρος.
παρθένοι μὲν, ἀλλὰ νυμφικὸν οὐ περίκεισθε κόσμον·
τὴν τῆς σαρκὸς ἠσκήσατε ἁγνείαν,
ἀλλὰ ἀπανθρωπίᾳ τὴν ἁγνείαν ἐτρώσατε·
ἀμόλυντον ὑμῶν τὸ σῶμα,
ἀλλ' ὁ τρόπος ἀνελεὴς, οὐ φύσεως, ἀλλ' ἀπανθρωπίας.
Ὁ ἐμός ἐστι νυμφὼν κτησαμένων τῆς εὐποιίας τὸ ἔλαιον.
∆εῖ τοίνυν τὰς ἐμοὶ νυμφευομένας κατάλληλον τῷ κόσμῳ περικεῖσθαι καὶ τρόπον.
Οὐ δύναμαι τοῖς ἐμοῖς θαλάμοις μαχομένην νύμφην λαβεῖν·
οὐκ εἰσάγω πόλεμον εἰς παστάδας εἰρηνικάς.
Λοιπὸν ἀπέλθετε ἀπ' ἐμοῦ, μή μου μάτην ταῖς θύραις ἐνοχλεῖτε·
τῶν ἐλεημόνων ἐστὶν οἰκητήριον ἡ ἐμὴ βασιλεία.
Ἐκεῖνος ἐμοὶ εὐκόλως συνεισέρχεται,
ὁ τὴν ἐμὴν μιμησάμενος περὶ τοὺς πτωχοὺς εὐσπλαγχνίαν,
ὁ πτωχεύσας τῷ πνεύματι,
ὁ τοῖς δεομένοις τὴν ἀκοὴν ὑποκλίνας,
ὁ τὰ τοῦ πλησίον οἰκειωσάμενος πάθη,
ὁ δακρύσας ἐπὶ συμφοραῖς ἀλλοτρίαις,
ὁ ἐμπλήσας ἀγαθῶν τὴν ψυχὴν τοῦ πεινῶντος,
ὁ τῶν γυμνῶν διαθερμάνας τοὺς ὤμους,
ὁ μὴ παρακούσας τῆς φωνῆς τοῦ νοσοῦντος,
ὁ δανείσας ὀλιγοψύχῳ παρακλήσεως λόγον,
ὁ τὸν ξένον ὑπὸ τὴν στέγην δεξάμενος,
ὁ τῷ σπόγγῳ τῆς συμπαθείας τῶν χηρῶν ἀποσμήξας τὸ δάκρυον,
ὁ ἐλαφρύνας τῇ προστασίᾳ τῆς ὀρφανίας τὸ βάρος.
Ταῦτα εἰδότες, ἀδελφοὶ, μὴ τῇ γλώσσῃ θαυμάζετε,
ἀλλὰ τοῖς ἔργοις μιμήσασθε.
Σφραγὶς γὰρ γλώσσης ἡ χεὶρ,
καὶ ταύτην ἑρμηνεύει τῆς δεξιᾶς ἡ ἐπίδοσις,
ζηλοῦσα τὰ ῥήματα.
ἀλλὰ τοῖς ἔργοις μιμήσασθε.
Σφραγὶς γὰρ γλώσσης ἡ χεὶρ,
καὶ ταύτην ἑρμηνεύει τῆς δεξιᾶς ἡ ἐπίδοσις,
ζηλοῦσα τὰ ῥήματα.
Τὴν φιλοπτωχίαν περὶ πολλοῦ ποιησώμεθα,
σκορπίζειν τοῖς πένησι τοὺς ὀβολοὺς μὴ φεισώμεθα, παρακαλῶ·
τῶν δεσποτικῶν φωνῶν ἐπακούσωμεν·
τοῦ φόβου μαθόντες τὴν πεῖραν ἐκκλίνωμεν·
ἑαυτῶν διὰ τῶν πενήτων φροντίσωμεν.
σκορπίζειν τοῖς πένησι τοὺς ὀβολοὺς μὴ φεισώμεθα, παρακαλῶ·
τῶν δεσποτικῶν φωνῶν ἐπακούσωμεν·
τοῦ φόβου μαθόντες τὴν πεῖραν ἐκκλίνωμεν·
ἑαυτῶν διὰ τῶν πενήτων φροντίσωμεν.
Αἱ γὰρ παρθένοι φιλανθρωπίαν μὴ τιμήσασαι,
τοῦ νυμφῶνος ἐκβάλλονται.
τοῦ νυμφῶνος ἐκβάλλονται.
Ποία λοιπὸν τοῖς ἁμαρτωλοῖς ἐλπὶς περιλείπεται ἀπανθρωπίᾳ ὑβρίσασι;
Ταῦτα πρὸς τὸ πλῆθος λέγων,
τῶν ῥᾳθυμοτέρων τὸ συνειδὸς ἀσφαλίζομαι,
βλάπτων οὐδὲν τοὺς εὐγνώμονας,
ἀλλὰ καὶ θερμοτέρους πρὸς τὴν εὐσέβειαν ἐργαζόμενος.
Ταῦτα πρὸς τὸ πλῆθος λέγων,
τῶν ῥᾳθυμοτέρων τὸ συνειδὸς ἀσφαλίζομαι,
βλάπτων οὐδὲν τοὺς εὐγνώμονας,
ἀλλὰ καὶ θερμοτέρους πρὸς τὴν εὐσέβειαν ἐργαζόμενος.
Οὐκοῦν σκόρπισον, ἀδελφὲ,
ἕως ἔτι συνέστηκεν ἡ τοῦ βίου πανήγυρις.
Τὰ τῆς ἀπολογίας πραγμάτευσαι·
πρὸ τοῦ τεθῶσιν οἱ θρόνοι, θρῆνον ἐπίδειξαι·
φθάσον τοῦ νυμφίου τὴν παρουσίαν·
δράμε τῆς ἁμαρτίας ὀξύτερον·
πρόλαβε τὴν ἐμπρόθεσμον διάγνωσιν·
θεράπευσον τὸν κριτήν·
μὴ καταδέξῃ τῷ βήματι παραστῆναι γυμνός.
Νῦν σκόρπισον χρήματα,
ἵνα τότε διαλύσῃς ἐγκλήματα·
λάλησον τῷ δικαστῇ καταμόνας,
ἵνα μὴ ἐπὶ πάντων καταδικάσῃ σε·
λάβε μεσίτην πρὸς τὴν αὐτοῦ θεραπείαν τὸν πένητα·
δι' αὐτοῦ τὸν κριτὴν δωροδόκησον·
αὐτῷ μόνῳ θάῤῥει τὸ τοιοῦτον μυστήριον·
δι' αὐτοῦ πώλει τοῖς καταδίκοις τὸ δίκαιον.
ἕως ἔτι συνέστηκεν ἡ τοῦ βίου πανήγυρις.
Τὰ τῆς ἀπολογίας πραγμάτευσαι·
πρὸ τοῦ τεθῶσιν οἱ θρόνοι, θρῆνον ἐπίδειξαι·
φθάσον τοῦ νυμφίου τὴν παρουσίαν·
δράμε τῆς ἁμαρτίας ὀξύτερον·
πρόλαβε τὴν ἐμπρόθεσμον διάγνωσιν·
θεράπευσον τὸν κριτήν·
μὴ καταδέξῃ τῷ βήματι παραστῆναι γυμνός.
Νῦν σκόρπισον χρήματα,
ἵνα τότε διαλύσῃς ἐγκλήματα·
λάλησον τῷ δικαστῇ καταμόνας,
ἵνα μὴ ἐπὶ πάντων καταδικάσῃ σε·
λάβε μεσίτην πρὸς τὴν αὐτοῦ θεραπείαν τὸν πένητα·
δι' αὐτοῦ τὸν κριτὴν δωροδόκησον·
αὐτῷ μόνῳ θάῤῥει τὸ τοιοῦτον μυστήριον·
δι' αὐτοῦ πώλει τοῖς καταδίκοις τὸ δίκαιον.
Ὁ πτωχὸς λαμβάνει,
καὶ ὁ κριτὴς ὑπογράφει συγχώρησιν·
ἀγράφως δέχεται, καὶ προσφέρει χειρόγραφα.
Ὁ γὰρ ἐλεῶν πτωχὸν, δανείζει Θεῷ.
Ὅπερ ἂν νῦν βάλλῃς ἐν τῇ χειρὶ τοῦ πτωχοῦ,
γνωρίσεις ἐν τῇ παλάμῃ τοῦ δικαστοῦ.
Εἰ διαδράσαι τὴν κρίσιν τοίνυν σπουδάσωμεν,
ἐντεῦθεν ἤδη τὸν δικαστὴν διὰ τῶν πτωχῶν δυσωπήσωμεν.
Εἰ καὶ ὁπηνίκα τελευταῖα διατυποῖς, γράψον μετὰ τῶν συγγενῶν ἢ φίλων τὴν ἀποδημοῦσαν τοῦ βίου ψυχήν·
δὸς αὐτῇ κἂν μικρὰ τῆς ἀνάγκης ἐφόδια·
ἐχέτω τοῦ δικαστοῦ τὸ ὄνομα τῆς διαθήκης τὰ γράμματα·
μνήμης πτωχοῦ μὴ ἀμοιρείτω ὁ χάρτης.
Χαρᾶς πρόξενον, καὶ μὴ θρήνων ἄξιον ἔργασαι τὸν θάνατον·
συνηγόρων ἐκτὸς μὴ παραστῇς τῷ φοβερῷ κριτηρίῳ·
χόρτασον τὰς κοιλίας τῶν ὀφειλόντων ταῖς γλώσσαις ὑπὲρ σοῦ ῥητορεῦσαι πρὸς τὸν Κύριον.
Κτησώμεθα δι' αὐτῶν χρεώστην τὸν κτίσαντα,
τοῦ μὴ δοῦναι δίκην κατ' ἐκείνην τὴν ἡμέραν·
ὠνησώμεθα χρήμασι τῆς τοιαύτης ἐπιτυχίας ῥήτορας.
Ἔχεις γὰρ, φησὶ, μάρτυρα τῆς περὶ ἐμὲ φιλίας τὸν πένητα·
οἶδάς με τὰ τῶν πτωχῶν οἰκειούμενον.
Ἐξανατέλλω χόρτον τοῖς κτήνεσι,
καὶ πᾶσι τὴν τροφὴν χορηγῶ·
καὶ ὅμως σοῦ ποιοῦντος τὴν ἐλεημοσύνην,
ἐγὼ τῷ πένητι συγκλίνω τὴν χεῖρα,
καὶ τὸν ὀβολὸν ὑποδέχομαι.
Ἀναβάλλομαι τὸ φῶς ὡς ἱμάτιον·
κἂν μόνον σὺ τὸν πτωχὸν περιβάλῃς,
ἐγὼ τῆς θέρμης αἰσθάνομαι.
Οἶδάς με ἐν οὐρανῷ τῷ Πατρὶ συγκαθήμενον·
κἂν μόνον ὁρμήσῃς τοὺς ἐν φυλακῇ ἐπισκέψασθαι,
εὑρήσεις με τοῖς δεσμοῖς συγκαθήμενον·
κἂν δράμῃς πρὸς νοσοῦντας, τῆς κλίνης οὐκ ἀπολιμπάνομαι.
καὶ ὁ κριτὴς ὑπογράφει συγχώρησιν·
ἀγράφως δέχεται, καὶ προσφέρει χειρόγραφα.
Ὁ γὰρ ἐλεῶν πτωχὸν, δανείζει Θεῷ.
Ὅπερ ἂν νῦν βάλλῃς ἐν τῇ χειρὶ τοῦ πτωχοῦ,
γνωρίσεις ἐν τῇ παλάμῃ τοῦ δικαστοῦ.
Εἰ διαδράσαι τὴν κρίσιν τοίνυν σπουδάσωμεν,
ἐντεῦθεν ἤδη τὸν δικαστὴν διὰ τῶν πτωχῶν δυσωπήσωμεν.
Εἰ καὶ ὁπηνίκα τελευταῖα διατυποῖς, γράψον μετὰ τῶν συγγενῶν ἢ φίλων τὴν ἀποδημοῦσαν τοῦ βίου ψυχήν·
δὸς αὐτῇ κἂν μικρὰ τῆς ἀνάγκης ἐφόδια·
ἐχέτω τοῦ δικαστοῦ τὸ ὄνομα τῆς διαθήκης τὰ γράμματα·
μνήμης πτωχοῦ μὴ ἀμοιρείτω ὁ χάρτης.
Χαρᾶς πρόξενον, καὶ μὴ θρήνων ἄξιον ἔργασαι τὸν θάνατον·
συνηγόρων ἐκτὸς μὴ παραστῇς τῷ φοβερῷ κριτηρίῳ·
χόρτασον τὰς κοιλίας τῶν ὀφειλόντων ταῖς γλώσσαις ὑπὲρ σοῦ ῥητορεῦσαι πρὸς τὸν Κύριον.
Κτησώμεθα δι' αὐτῶν χρεώστην τὸν κτίσαντα,
τοῦ μὴ δοῦναι δίκην κατ' ἐκείνην τὴν ἡμέραν·
ὠνησώμεθα χρήμασι τῆς τοιαύτης ἐπιτυχίας ῥήτορας.
Ἔχεις γὰρ, φησὶ, μάρτυρα τῆς περὶ ἐμὲ φιλίας τὸν πένητα·
οἶδάς με τὰ τῶν πτωχῶν οἰκειούμενον.
Ἐξανατέλλω χόρτον τοῖς κτήνεσι,
καὶ πᾶσι τὴν τροφὴν χορηγῶ·
καὶ ὅμως σοῦ ποιοῦντος τὴν ἐλεημοσύνην,
ἐγὼ τῷ πένητι συγκλίνω τὴν χεῖρα,
καὶ τὸν ὀβολὸν ὑποδέχομαι.
Ἀναβάλλομαι τὸ φῶς ὡς ἱμάτιον·
κἂν μόνον σὺ τὸν πτωχὸν περιβάλῃς,
ἐγὼ τῆς θέρμης αἰσθάνομαι.
Οἶδάς με ἐν οὐρανῷ τῷ Πατρὶ συγκαθήμενον·
κἂν μόνον ὁρμήσῃς τοὺς ἐν φυλακῇ ἐπισκέψασθαι,
εὑρήσεις με τοῖς δεσμοῖς συγκαθήμενον·
κἂν δράμῃς πρὸς νοσοῦντας, τῆς κλίνης οὐκ ἀπολιμπάνομαι.
Πανταχοῦ γάρ εἰμι, καὶ τοῖς ἐν ἀνάγκῃ προΐσταμαι.
Ὅπερ ἂν δώσῃς τῷ πένητι, ὄψει τοῦτο παρ' ἐμοῦ πληθυνόμενον.
Ἐὰν εἰσάγῃς εἰς τὴν οἰκίαν σου τὸν ἄστεγον,
καὶ δι' αὐτοῦ λάβῃς με ἐν οἴκῳ σου,
τρία ταῦτα παρέξω σοι·
καὶ τὸ κέρδος αὐξήσω,
καὶ τὸν οἶκόν σου φυλάξω,
καὶ μονὴν ἐν οὐρανοῖς ἑτοιμάσω σοι·
ἐν ᾗ ἀπέδρα ὀδύνη καὶ λύπη καὶ στεναγμὸς, ἐν Θεῷ Πατρὶ, ἅμα τῷ ἁγίῳ Πνεύματι, ᾧ ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος, νῦν καὶ ἀεὶ, καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.
Ὅπερ ἂν δώσῃς τῷ πένητι, ὄψει τοῦτο παρ' ἐμοῦ πληθυνόμενον.
Ἐὰν εἰσάγῃς εἰς τὴν οἰκίαν σου τὸν ἄστεγον,
καὶ δι' αὐτοῦ λάβῃς με ἐν οἴκῳ σου,
τρία ταῦτα παρέξω σοι·
καὶ τὸ κέρδος αὐξήσω,
καὶ τὸν οἶκόν σου φυλάξω,
καὶ μονὴν ἐν οὐρανοῖς ἑτοιμάσω σοι·
ἐν ᾗ ἀπέδρα ὀδύνη καὶ λύπη καὶ στεναγμὸς, ἐν Θεῷ Πατρὶ, ἅμα τῷ ἁγίῳ Πνεύματι, ᾧ ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος, νῦν καὶ ἀεὶ, καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.
13 Απριλίου 1204: Ολοκληρώνεται η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους
13 Απριλίου 1204: Ολοκληρώνεται η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης, από τους Σταυροφόρους.
Μια επέτειος άγνωστη στις μέρες μας, καθώς η πολιτική και διανοητική ελίτ μηδενίζει τις ιστορικές μνήμες που μπορούν να διαταράξουν τις σχέσεις μας με την Δύση.
Γιατί, δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως η Πρώτη Άλωση από τους Λατίνους διαμέλισε την Αυτοκρατορία που ήκμαζε μέχρι πριν λίγες δεκαετίες και άνοιξε τον δρόμο για την Δεύτερη Άλωση το 1453. Ήταν το αποκορύφωμα της ληστρικής αντιμετώπισης της Δύσης απέναντι στην Ορθόδοξη Ανατολή. Συνδυάστηκε, άλλωστε, με την αποικιοποίηση πολλών ελληνικών περιοχών από τις ιταλικές πολιτείες και τις βαρβαρικές επιδρομές των Καταλανών και των παπικών μοναστικών αδελφοτήτων.
Έτσι, οι Τούρκοι βρήκαν μια αυτοκρατορία αδύναμη και οικονομικά εξαρτημένη που η κατάληψή της ήταν προδιαγεγραμένη.
Ταυτόχρονα, όμως, το 1204 λειτούργησε, σε αντίθεση με τα λεγόμενα πολλών νεόκοπων οπαδών της παρθενογέννεσης του ελληνικού έθνους από το κράτος, ως γενεσιουργός ημερομηνία της νεοελληνικής συνείδησης. Έκτοτε, η ταυτότητά μας κτίζεται δια της αντίστασης στις δυτικές και ανατολίτικες πολιτισμικές επιβουλές, με σημείο αναφοράς την Ορθόδοξη Εκκλησία, την Κοινότητα και την Ελληνική Αρχαιότητα.
Σήμερα, βλέπουμε πως η ελληνική πραγματικότητα παραπέμπει στο 1204. Η Ελλάδα ασφυκτιά μεταξύ δυτικών πατρώνων και νεο-οθωμανικής απειλής. Την εξαθλίωση των μνημονίων ακολουθεί σήμερα η εισβολή των λαθρομεταναστών και η αμείωτη τουρκική επιθετικότητα σε Κύπρο και Ελλάδα.
Μόνη λύση η εμμονή στην Ταυτότητά μας, στην Ορθόδοξη Πίστη για να αποφύγουμε την ολοκληρωτική Άλωση του Ελληνισμού!
Σάββατο 11 Απριλίου 2020
Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή της Ιστορίας μας; (ΕΟΝΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ #1)
Η κοινότητά μας εγκαινιάζει μια νέα ενότητα στην σελίδα μας. Θέτουμε ερωτήματα και μέλη της ΕΟΝ καταθέτουν την γνώμη τους. Περιμένουμε τα δικά σας ερωτήματα και τις δικές σας απόψεις...
Ξεκινάμε με την σημαντικότερη στιγμή της Ελληνικής ιστορίας:
Ελέω της υπέρμετρης και πολυδιαστάτης όψης της ελληνικής ιστορίας είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιλογή μίας στιγμής μέσα στην ροή της ιστορίας ως σημαντικότερης αυτής. Θα επιλέξω την αντίσταση των Ελληνικών κρατών-πόλεων ενάντια στην επεκτατική πολιτική της Περσικής αυτοκρατορίας κατά την ακόλουθη χρονική περίοδο(502-449 π.Χ) καθώς και την επέκταση του ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης μέσω της πολιτικής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αντίσταση κόντρα στην γιγαντιαία περσικη αυτοκρατορία εξάσφαλισε την επιβίωση του ελληνικού έθνους αλλά και την μετέπειτα εξέλιξη του ευρωπαικού πολιτισμού, καθώς οι Πέρσες επιδίωκαν την υποδούλωση της "Γηραιάς Ηπείρου". Η πολιτική των μακεδόνων επέκτεινε σημαντικά τον ελληνισμό εδαφικά αλλά κυρίως πνευματικά διαδίδοντας την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Γι' αυτούς τους λόγους θεωρώ αυτήν την περίοδο εξαιρετικά σημαντική για τον ελληνισμό.
ΘΕΟΛΟΓΟΣ
Η μεγαλύτερη νίκη των Ελλήνων στην επανάσταση του 1821 ήταν στα στενά των Δερβενακίων. Ο Δράμαλης στάλθηκε από τον σουλτάνο με 30.000 στρατιώτες να πνίξει στο αίμα την επανάσταση. Ο Κολοκοτρώνης εφάρμοσε την τεχνική της καμμένης γης, έκαψε τα σιτηρά και δηλητηρίασε τα νερά από όπου θα περνούσαν οι Οθωμανοί για να τους αντιμετωπίσουν. Οι Οθωμανοί πεινασμένοι και διψασμένοι επέλεξαν να σπεύσουν το ταξίδι τους και να περάσουν στην Πελοπόννησο μέσω των στενών ορεινών περασμάτων των Δερβενακίων. Εκεί τους περίμεναν οι Έλληνες οι οποίοι με ενέδρα κατάφεραν μία λαμπρή νίκη, εξόντωσαν έως 8000 Οθωμανούς, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε άτακτη φυγή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Η Μάχη του Μαραθώνος. Αν οι Πέρσες είχαν νικήσει. Αι Αθήναι θα έπεφταν στα χέρια τους... Αργά ή γρήγορα θα υποδουλωνόταν όλη η Ελλάς και η ιστορία θα έπαιρνε εντελώς άλλη τροπή.
Το σκοτάδι θα κυριεύε την Ανθρωπότητα άπαξ και δια παντός.....
ΑΓΓΕΛΟΣ
Η μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη το 330 μ.Χ. από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Η σπουδαιότητα της στιγμής έγκειται στην εκ των έσω κατάληψη της Αυτοκρατορίας από τον Ελληνισμό, ο οποίος ξεπερνά πλέον την παρακμή της ρωμαιοκρατίας, και εισέρχεται στην νέα εποχή της Βυζαντινής κοσμοκρατορίας. Η νέα Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως θα αποτελέσει το πεδίο σύζευξης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με τον Λόγο του Ευαγγελίου, θα διαδώσει περαιτέρω τον Χριστιανισμό και θα συνθέσει στιγμές δόξας για το ελληνικό έθνος.
ΓΙΑΝΝΗΣ
Ξεκινάμε με την σημαντικότερη στιγμή της Ελληνικής ιστορίας:
Ελέω της υπέρμετρης και πολυδιαστάτης όψης της ελληνικής ιστορίας είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιλογή μίας στιγμής μέσα στην ροή της ιστορίας ως σημαντικότερης αυτής. Θα επιλέξω την αντίσταση των Ελληνικών κρατών-πόλεων ενάντια στην επεκτατική πολιτική της Περσικής αυτοκρατορίας κατά την ακόλουθη χρονική περίοδο(502-449 π.Χ) καθώς και την επέκταση του ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης μέσω της πολιτικής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αντίσταση κόντρα στην γιγαντιαία περσικη αυτοκρατορία εξάσφαλισε την επιβίωση του ελληνικού έθνους αλλά και την μετέπειτα εξέλιξη του ευρωπαικού πολιτισμού, καθώς οι Πέρσες επιδίωκαν την υποδούλωση της "Γηραιάς Ηπείρου". Η πολιτική των μακεδόνων επέκτεινε σημαντικά τον ελληνισμό εδαφικά αλλά κυρίως πνευματικά διαδίδοντας την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Γι' αυτούς τους λόγους θεωρώ αυτήν την περίοδο εξαιρετικά σημαντική για τον ελληνισμό.
ΘΕΟΛΟΓΟΣ
Η μεγαλύτερη νίκη των Ελλήνων στην επανάσταση του 1821 ήταν στα στενά των Δερβενακίων. Ο Δράμαλης στάλθηκε από τον σουλτάνο με 30.000 στρατιώτες να πνίξει στο αίμα την επανάσταση. Ο Κολοκοτρώνης εφάρμοσε την τεχνική της καμμένης γης, έκαψε τα σιτηρά και δηλητηρίασε τα νερά από όπου θα περνούσαν οι Οθωμανοί για να τους αντιμετωπίσουν. Οι Οθωμανοί πεινασμένοι και διψασμένοι επέλεξαν να σπεύσουν το ταξίδι τους και να περάσουν στην Πελοπόννησο μέσω των στενών ορεινών περασμάτων των Δερβενακίων. Εκεί τους περίμεναν οι Έλληνες οι οποίοι με ενέδρα κατάφεραν μία λαμπρή νίκη, εξόντωσαν έως 8000 Οθωμανούς, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε άτακτη φυγή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Η Μάχη του Μαραθώνος. Αν οι Πέρσες είχαν νικήσει. Αι Αθήναι θα έπεφταν στα χέρια τους... Αργά ή γρήγορα θα υποδουλωνόταν όλη η Ελλάς και η ιστορία θα έπαιρνε εντελώς άλλη τροπή.
Το σκοτάδι θα κυριεύε την Ανθρωπότητα άπαξ και δια παντός.....
ΑΓΓΕΛΟΣ
Η μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη το 330 μ.Χ. από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Η σπουδαιότητα της στιγμής έγκειται στην εκ των έσω κατάληψη της Αυτοκρατορίας από τον Ελληνισμό, ο οποίος ξεπερνά πλέον την παρακμή της ρωμαιοκρατίας, και εισέρχεται στην νέα εποχή της Βυζαντινής κοσμοκρατορίας. Η νέα Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως θα αποτελέσει το πεδίο σύζευξης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με τον Λόγο του Ευαγγελίου, θα διαδώσει περαιτέρω τον Χριστιανισμό και θα συνθέσει στιγμές δόξας για το ελληνικό έθνος.
ΓΙΑΝΝΗΣ
Μετά την άλωση της Βασιλεύουσας,η οποία άλωση αποτελεί σίγουρα μελανό σημείο της ελληνικής ιστορίας, πολλοί Έλληνες λόγιοι διέφυγαν στην Ευρώπη.Αυτο το γεγονός έφερε ως αποτέλεσμα την διατήρηση και την διάσωση της ελληνικής εθνικής συνείδησης,μέσω της διάσωσης σημαντικών βιβλίων και φυσικά μέσω της διάσωσης των εθνικοφρόνων λογίων που .Ετσι με την βοήθεια της εκκλησίας διατηρήθηκε αυτή η φλόγα του ελληνισμού και της ελληνικής παιδείας κατά την διάρκεια των αιματοβαμμένων χρόνων της τουρκοκρατίας και αυτή η φλόγα συνεχίζει να καίει.
ΓΙΩΡΓΟΣ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
-
Αυτή την δύσκολη ώρα που ολόκληρη η οικουμένη έχει να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες θύματα, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις το...
-
Χτές Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Νεολαίας-ΕΟΝ παρεστάθη στη δυναμική και εντυπωσιακή για τα σημερινά δ...
-
<<ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΗΛΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΤΕΙΛΕΙ ΑΠ' ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ...>> Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣ...