Ο Ταμέρ Τσιλιντζίρ γεννήθηκε στην Λιβέρα της Τραπεζούντας. Η οικογένειά του ήταν ελληνικής καταγωγής, αλλά στο πέρασμα του χρόνου υπό την κεμαλική καταπίεση εξισλαμίστηκε.
Αγωνιζόμενος ενάντια στις ανελεύθερες πρακτικές του τουρκικού κράτους-συμμορία, ισλαμικού και κεμαλικού, έφθασε να γνωρίσει τις ελληνικές του ρίζες. Τόλμησε, έτσι, να μιλήσει για την γενοκτονία των Ποντίων. Αυτό τον οδήγησε στις τουρκικές φυλακές, όπου βασανίσθηκε από όργανα του βαθέος κράτους της γείτονος.
Σε μια εποχή που ο νεοοθωμανισμός φαντάζει πανέτοιμος για νέο γύρω εγκλημάτων κατά του Ελληνισμού προσωπικότητες, όπως ο Ταμέρ, πρέπει να αποκτήσουν πρωτεύπυσα θέση στον δημόσιο διάλογο. Ως ΕΟΝ θα τον στηρίξουμε σε κάθε του βήμα και προσπάθεια κοινοποίησης της τουρκικής βαρβαρότητας και των πρωτάκουστων εν έτει 2019 εγκλημάτων της.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ONE CHANNEL:
«Έχω γεννηθεί στη Λιβέρα της Τραπεζούντας.
»Είμαι από μια ουσιαστικά ελληνική οικογένεια που έχει εξισλαμιστεί.
»Από τα 20 μου ειδικότερα άρχισαν τον ακτιβισμό κατά των αντιδημοκρατικών εφαρμογών στην Τουρκία.
»Και σε αυτή τη διαδικασία, σε διάφορες περιόδους, τέθηκα υπό κράτηση, φυλακίστηκα, αλλά από παιδί σπίτι μιλούσαμε μια άλλη γλώσσα, τα ποντιακά, ρωτούσαμε στην οικογένειά μας τι ήταν αυτό αλλά δεν μας έλεγαν, μας έλεγαν ότι είναι μια παλιά γλώσσα και μας έκρυβαν ότι είναι τα ποντιακά.
»Αλλά αργότερα εγώ, για να μπορέσω να μάθω το παρελθόν μας και την ιστορία μας, άρχισα να ερευνώ.
»Από δυτικές πηγές περισσότερο εκτός Τουρκίας, σκέφτηκα ότι μόνο από τέτοιες πηγές μπορώ να ενημερωθώ, μαζί με κάποιους φίλους μου το σκεφτήκαμε αυτό και διαπιστώσαμε το εξής:
»Ουσιαστικά υπήρχαν και αρκετά έγγραφα μέσα στις επίσημες τουρκικές πηγές για τους Πόντιους».
(…)
«Στην περιοχή μας έχει πάνω από 300 χωριά που μιλάνε ποντιακά, μετά τη συμφωνία της ανταλλαγής το 1923 οι Έλληνες που ήταν εκεί είχαν πάει στην Ελλάδα και ουσιαστικά πίσω δεν είχε μείνει κανένας Έλληνας.
»Αλλά εμείς ακόμα μιλάμε ελληνικά, μιλάμε ποντιακά. Και ήταν ξεκάθαρο ότι κάτι μας κρύβουν.
»Και αποφάσισα με κάποιους φίλους μου να κάνω μια σοβαρή έρευνα για αυτό το θέμα».
(…)
«Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ένα κράτος που κρατούσε πολύ καλά αρχεία.
»Το 1461 όταν μπήκαν στην Τραπεζούντα δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος.
»Σε 80 χρόνια μέσα βλέπουμε ότι το 33% του πληθυσμού εκεί ήταν μουσουλμάνοι.
»Αλλά στο μεταξύ, επειδή κατέγραφαν και όποιον έμπαινε και έβγαινε στην πόλη, βλέπουμε και ότι κανένας δεν εισερχόταν ή εξερχόταν από την πόλη.
»Αυτό σημαίνει ότι το 33% αυτό ήταν από Έλληνες που εξισλαμίστηκαν τα πρώτα 80 χρόνια.
»Όταν φτάνουμε στην απογραφή που έγινε το 1914 βλέπουμε ότι το 25% του πληθυσμού μόλις ήταν χριστιανοί και το 75% μουσουλμάνοι.
»Ενώ στις απογραφές μετά το 1923 ο αριθμός των χριστιανών φαίνεται μηδενικός.
»Άρα 100% ισλάμ. Εγώ υποστηρίζω ότι αυτό μπορεί να λυθεί με μια κοινωνιολογική έρευνα.
»Αλλά πολλοί άνθρωποι σήμερα στον Πόντο κάνοντας τεστ DNA προσπαθούν να βρουν τις ρίζες τους.
»Σε μία έρευνα που έγινε σε εταιρεία DNA στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ αυτών που πήγαν εκεί ήμουν και εγώ, ξέρουμε ότι έχουν αποταθεί πάνω από 2.000 άνθρωποι που ζούνε σήμερα στην Τραπεζούντα, και μόνο σε έναν βρέθηκε μόλις 4% γονίδια από την κεντρική Άπω Ανατολή.
»Μόνο σε έναν από τους 2.000».
(…)
«Ακόμα σε πάνω από 300 χωριά μιλάνε ποντιακά».
(…)
«Πράγματι πεθάναμε 353.000 φορές, για αυτό το είπα. Πέρα ότι το νιώθω ως ένας Έλληνας, αλλά κι ως άνθρωπος και ξέρω πως όσοι ζούνε εκεί πέρα (στον Πόντο) πρέπει να νιώθουν το ίδιο.
»Έφτασα πολύ αργά σε αυτή τη γνώση. Ζητάω συγγνώμη. Και πρέπει η τουρκική κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα.
»Πράγματι πεθάναμε 353.000 φορές κι ακόμη προσπαθούν να μας σκοτώσουν, προσπαθούν να μας φιμώσουν, και αυτό που είπα σε εκείνη την ομιλία αφορούσε και όλα αυτά, μας σκοτώσατε 353.000 φορές και τι έγινε κι εάν σκοτώσετε και εμένα;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου