Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Εκοιμήθη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης - Τι είχε πει για τον Εθνικισμό



Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφυγε στις 3 Φεβρουαρίου του 2022 στις 02:40 τα ξημερώματα σε ηλικία 92 ετών. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Λαϊκού Νοσοκομείου, καθώς τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

 

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ανώτατος δικαστικός και διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990. Η θητεία του είχε να αντιμετωπίσει διάφορα σημαντικά πολιτικά γεγονότα. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Η εκλογή του συνδέθηκε με δύο προβλήματα Συνταγματικού Δικαίου, τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» και την «ψήφο Αλευρά».

 

Η σημαντικότερη ιδεολογική του παρέμβαση ήταν η εννοιολογική σημασία που έδωσε στον εθνικισμό σε συνέντευξή του στον Χατζηνικολάου το 1997.

 

 

Συγκεκριμένα ανέφερε: ” Τι θα πει Εθνικισμός κύριε Χατζηνικολάου; Ο εθνικισμός προέρχεται από τη λέξη έθνος. Εθνικισμός είναι κάτι βαθειά ανθρώπινο, είναι κατεξοχήν δημοκρατικό. Μπορώ να σας πω ότι θεωρείται κάτι το ιερό. Είναι κάτι το βαθειά ανθρώπινο γιατί; Γιατί ανταποκρίνεται σε μια φυσική πραγματικότητα την οποία έχει διαπιστώσει η επιστήμη της γενετικής. ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου