Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Χαμός στη Χίο - Έντονες αντιδράσεις για τη νέα δομή παρανόμων μεταναστών


Δεν πέρασε πολύς καιρός από τον Φεβρουάριο του 2020, όπου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέστειλε με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ, χημικά και συλλήψεις τις συγκεντρώσεις χιλιάδων κατοίκων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ενάντια στην γκετοποίηση των νησιών τους και στη μετατροπή τους σε αποθήκες δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων λαθρομεταναστών.

 

Εδώ και δύο μέρες έχουν εξελιχθεί έντονες αντιδράσεις στο νησί της Χίου. Αυτοδιοικητικοί, φορείς, σύλλογοι του νησιού και πολίτες κατέλαβαν τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού και δεν επέτρεψαν την αποβίβαση των μηχανημάτων. Μετά από τις κινητοποιήσεις δεν έδεσε τελικά το οχηματαγωγό πλοίο το οποίο μετέφερε μηχανήματα της αναδόχου εταιρείας του έργου της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής

 

Το ίδιο είχε γίνει και στο λιμάνι των Mεστών τα χαράματα της χθεσινής ημέρας όταν και πάλι απετράπη η αποβίβαση. Ας σημειωθεί ότι και στο λιμάνι της Χίου όπως και στο λιμάνι των Μεστών υπήρχε μικρή δύναμη με στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου καθώς και τα στελέχη του τοπικού Λιμενικού Σταθμού.

 

Πλέον το πλοίο που δεν είναι ναυλωμένο αποκλειστικά για τη μεταφορά των μηχανημάτων αλλά μεταφέρει και άλλα εμπορεύματα, ξεκίνησε για το λιμάνι της Μυτιλήνης. Δεδομένης όμως της απόφασης για κατασκευή νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής και στη Λέσβο με ανάδοχο την ίδια εταιρεία ξεκίνησε νέα κινητοποίηση να μη δέσει το πλοίο ούτε στη Μυτιλήνη.

 

Ανακοίνωση της Ε.Γ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ

Η Ε.Γ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ χαιρετίζει τον χιώτικο λαό, τους συναδέλφους μας που για ακόμη μια φορά έδωσαν τη μάχη με ετοιμότητα, αποφασιστικότητα, οργάνωση και ενότητα.

Διάλεξαν ημέρα αργίας, ημέρα γιορτής. Κερδίσαμε μια ακόμη μάχη ενάντια στη κυβέρνηση, τον Υπουργό Μετανάστευσης, τους υποστηρικτές τους, που παρά την σθεναρή και σταθερή άρνηση των Χιωτών, εμμένουν στο να περάσει δια πυρός και σιδήρου η πολιτική της ΕΕ, ο εγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά μας. Πολιτική, την οποία προχώρησαν με συμφωνίες και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Χιώτισσα και Χιώτη μπορείς! Δεν κάνουμε πίσω!

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης μας, όλους τους φορείς, όλους τους κατοίκους να είμαστε σε ετοιμότητα, να είμαστε σε επαγρύπνηση! Μόνο με τη δική μας δράση και αγώνα μπορούμε να τους σταματήσουμε, το δείχνει η ίδια η ζωή. Δεν εφησυχάζουμε !

Δεν θα περάσει. Όλοι στον αγώνα που συνεχίζεται!

 

Διάσπαση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας

 

Απέναντι στις μεγάλες αντιδράσεις για τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή του Θόλους στη Χίο, ο νέος γραμματέας «της διεύρυνσης» του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης,προχώρησε σε διαγραφές ιστορικών στελεχών, έστω και προσωρινώς. Μάλιστα, οι δύο διαγραφές τοπικών στελεχών θα πρέπει να θεωρούνται προεόρτια, καθώς είναι γνωστό πως αρκετοί γαλάζιοι με θεσμικές θέσεις έχουν τις ίδιες απόψεις με τους διαγραφέντες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Γιάννη Μαλαφή και Χρήστο Καραχάλιο, ο οποίοι «τόλμησαν» να συμμετέχουν στη συνέντευξη της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και κατοίκων της Χίου» στα τέλη Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην εγκατάσταση της νέας υπερδομής-φυλακής στον κόλπο Θόλους του νησιού. Ο πρώτος αποτελεί επί σειρά δεκαετιών σημαίνων στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στο νησί, ενώ ο δεύτερος είναι συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος, και μέχρι το 2018 μέλος της Πολιτικής Επιτροπής.

Υπό άλλες συνθήκες, η προσωρινή αναστολή της κομματικής ιδιότητας των δύο θα αποτελούσε μεμονωμένη περίπτωση. Ωστόσο, πρόκειται απλώς για την κορυφή του παγόβουνου. Αφενός, στις κινητοποιήσεις εναντίον της νέας υπερδομής φέρονται να συμμετέχουν χιλιάδες πολίτες, αλλά και θεσμικοί παράγοντες. Ήδη, ξεχωρίζουν για τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Κληρικών του νησιού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Βορειοανατολικού Αιγαίου, επικεφαλής παρατάξεων και πρώην δήμαρχοι της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου