Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τελευταίου Αυτοκράτορα της Πόλης, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον Πειραιά


Σήμερα, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία και σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βασιλίδος των Πόλεων, Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, ο οποίος βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγία Τριάδος Πειραιώς. Μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Νεολαίας παρευρέθησαν και έδωσαν παρών στη σεμνή και ιερή αυτή τελετή.

Για τις τελευταίες στιγμές πριν την τελική Άλωση της Πόλεως, μίλησε ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ιστορικός και συγγραφέας κ.Στέφανος Μίλεσης ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά αυτά γεγονότα, αλλά και στο σθένος του μεγάλου Αυτοκράτορα να μην παραδώσει την Πόλη.

Αμέσως μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του Ανδριάντα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του ενδόξου Βασιλέως των Ρωμαίων και Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ μαρτυρικώς πεσόντων κατά την άλωση της Βασιλίδος των Πόλεων».

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην αρνητική απάντηση του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου προς τον Μωάμεθ να παραδώσει την Πόλη επεσήμανε πως αυτό το γεγονός «έθεσε τις βάσεις για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, γιατί με την ηρωική του θυσία και τον μαρτυρικό του θάνατο διεκράτησε της αυτοσυνειδησίας και της ιδιοπροσωπίας του Γένους μας. Έγινε ο Θρυλικός Βασιλιάς των Ελλήνων του οποίου το μαρτυρικό τέλος, παρέπεμπε στο τέλος του Σταυρωθέντος Κυρίου και στην λαμπροφόρο Ανάσταση».

«Συμπυκνώνει όλους τους μάρτυρες του Γένους μας» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην περίπτωση του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, ο οποίος παρότι εξισλαμίστηκε, με την καθοριστική συνεισφορά και καταλυτική συμπεριφορά της μητέρας του Μαρίνας, ξέπλυνε την πράξη αυτή, με το μαρτύριό του για την πίστη του Χριστού.

Ως Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες από θεσμούς είναι απαραίτητες για να μας θυμίζουν τους ήρωες οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου