Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Από το ηρωικό ΟΧΙ του Μεταξά, στα ΝΑΙ των πολιτικάντηδων του σήμερα!



Ο Πρέσβυς της Ιταλίας Emm. Grazzi, έχοντας το τελεσίγραφο στα χέρια του, κατευθύνεται προς την οικία του Ιωάννου Μεταξά. Ο ίδιος ο Γκράτσι, σε συνέντευξή του ( Il principio della fine), διηγήθηκε:

<<... Ες την εν Κηφισία οκίαν του Ιωάννου Μεταξά μετέβης ολίγον προς της 3ης ώρας και όχι με το αυτοκίνητον της Πρεσβείας, αλλά με το μικρόν ιδιωτικόν αυτοκίνητον του στρατιωτικού ακολούθου, οδηγούμενον υπό του ιδίου και συνοδόν ένα μόνο διερμηνέα, διά να συνεννοηθή με τον σκοπόν. Εφθάσαμε έξω της οικίας του Μεταξά, ακριβώς εις τις τρεις παρά δέκα...
Μόλις καθήσαμε του είπα ότι η κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να του κάμω μίαν άκρως επείγουσα ανακοίνωση και χωρίς άλλα λόγια του έδωσα το κείμενο. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Τα χέρια που κρατούσαν το χαρτί, έτρεμαν ελαφρά και μέσα από τα γυαλιά έβλεπα τα μάτια να βουρκώνουν, όπως συνήθιζε όταν ήταν συγκινημένος. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο και μου είπε με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή: '' Alors, c' est la guerre'' (Λοιπόν έχομεν πόλεμον)>>

Και συμπληρώνει στην ίδια συνέντευξη ο Γκράτσι αναφερόμενος για τον Μεταξά:

<<... ο πρεσβύτης εκείνος, που είχε καταναλώσει ολόκληρη την ζωή του αγωνιζόμενος και υποφέροντας για την χώρα του και τους Βασιλείς του, κατά την υπέρτατη εκείνη στιγμή, προτιμούσε να διαλέξη για την πατρίδα του τον δρόμο της θυσίας και όχι τον δρόμο της ταπεινώσεως. Υποκλίθηκα μπροστά του με τον μεγαλύτερο σεβασμό και βγήκα από το σπίτι του>>.

Τι να πει, λοιπόν, κανείς για το Σθένος αυτού του ηγέτη; Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία είχε κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη, ο Μεταξάς με μικρές και περίεργες εγγυήσεις από την ύπουλη πολιτική των Άγγλων παίρνει εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού την ηρωική απόφαση του ΟΧΙ. Ένα ΟΧΙ που όλοι οι Έλληνες υποστήριξαν, τρέχοντας τα παιδιά του Έθνους με το χαμόγελο στα χείλη να θυσιαστούν Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος στα δύσκολα βουνά της Ηπείρου.

 Διάγγελμα του Ιωάννη Μεταξά προς τον ελληνικό λαό 28/10/1940:

<<Προς τον ελληνικόν λαόν,
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες,
τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών

Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως
Ιωάννης Μεταξάς>>

Σήμερα, όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα υβρίζει και συκοφαντεί τον Μεταξά. Από τους κομμουνιστές μέχρι κάτι γερμανολάτρες στην ακροδεξιά ο Μεταξάς που είπε όχι στις ορέξεις του άξονα είναι κόκκινο πανί για αυτούς. Ήταν ο μεταξάς τέλειος; Σίγουρα όχι. Έκανε κι εκείνος προσωπικά και πολιτικά λάθη. Αυτό όμως που έγραψε με χρυσά γράμματα στην ιστορία το όνομά του ήταν το ηρωικό ΟΧΙ. Η επιλογή και η προτίμηση για πόλεμο και Δόξα! Κι ας είχε όλες τις πιθανότητες νίκης εναντίον του. Όλη η Ευρώπη σχεδόν υπό την κατοχή του Άξονα κι ο <<δικτάτορας>> και <<φασίστας>> Μεταξάς είπε ΟΧΙ στο τελεσίγραφο της πιο δυνατής στρατιωτικά Ιταλίας. Είναι υποκριτικό, λοιπόν, σήμερα κάποιος να κατηγορεί  τον Μεταξά που αν ήταν στη θέση του το πιο πιθανόν ήταν να την είχε κάνει με ελαφρά αφού είχε δώσει Γη και Ύδωρ στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές. ΟΧΙ, μια λέξη άγνωστη σε όλους μας σήμερα, αφού ο συμβιβασμός κι ο ωχαδελφισμός κυριαρχούν στη δειλή κοινωνία μας.

<< Η Ελλάς ήτο αποφασισμένη να μην προκαλέση μεν με κανένα τρόπο κανέναν. Αλλά και με κανένα τρόπο να μην υποκύψη. Προ παντός είναι αποφασισμένη να υπερασπίση τα εδάφη της, έστω κι αν πρόκειται να πέση>>.

Λόγος, 30/10/1940



Ιδιαίτερα συγκινητική επίσης ήταν η εγγραφή του ημερολογίου του μεταξά στις 18/12/1940:

<< Χιόνια - κακοκαιρία. Μέτωπον. Δεν φθάνουν ούται τροφαί! - τι θα γίνουμε Θεέ μου! Βελτιώνεται λιγάκι ο καιρός; ούτε μάλλον φθάνουν ούτε ταχυδρομεία. Κλειστοί οι δρόμοι - αλλά θα τα υπερβούμε όλα. Με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας!>>


Και ερχόμαστε στο σήμερα. Στα ωραία καλά και <<δημοκρατικά>> χρόνια του κοινοβουλευτισμού. Δεν έχουμε τον <<κακό φασίστα>> Μεταξά ( που είπε το ΟΧΙ στις φασιστικές δυνάμεις του άξονα την ώρα που οι κομμουνιστές της Σοβιετική Ένωσης ήταν σε συμμαχία με την χιτλερική Γερμανία). Και τι έχουμε; Την εποχή των ΝΑΙ! Ναι στην εισβολή στην Κύπρο το '74, ναι στην ΕΟΚ, ναι στο γκριζάρισμα των Ιμίων το '96, ναι στα δάνεια, ναι στο ευρώ, ναι στο ΔΝΤ, ναι στα μνημόνια, ναι στην πτώχευση, ναι στην ηθική παρακμή, ναι στην προδοσία των Πρεσπών όπου ξεπουλήθηκε η Μακεδονία μας, ναι στη λαθρομετανάστευση, ναι στις επιδιώξεις του Ερντογάν... κι ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό! Εν έτει 2019 οι μειοδοσίες και οι προδοσίες κατά του Ελληνικού Έθνους και της Ορθόδοξης Πίστης συνεχίζονται. Πότε θα σταματήσουν όλα αυτά; Όταν επιστρέψουμε στις ρίζες και τις αξίες μας. Όταν μετανοήσουμε για τις ανοησίες μας και αγωνιστούμε για να ελευθερωθεί και πάλι η Πατρίδα μας. Όταν ξαναπούμε ΟΧΙ σε όσους θέλουν να μας εξαφανίσουν εθνικά!



 Στο Διάγγελμά του για το νέο έτος την πρωτοχρονιά του 1941, ο Ιωάννης Μεταξάς έλεγε:

<<Ας σηκωθούμε όλοι μας! και ο καθένας και η καθεμιά ας στρέψουν τα μάτια της  ψυχής των στα αγαπημένα τους πρόσωπα, που με κίνδυνον της ζωής των στα χιονισμένα βουνά, στις κρύες θάλασσες, στον παγωμένο αέρα, υπερασπίζονται την τιμήν και τη ύπαρξιν του Έθνους μας. Και τώρα που μπαίνουμε στο Νέο Χρόνο, ας παρακαλέσουμε τον Ύψιστον να μας δίνει πάντα την βοήθειά Του και ας τον ευχαριστήσουμε με όλη την ψυχή μας, γιατί μας εδιάλεξε υπερασπιστάς των πολυτιμοτέρων αγαθών που έχει η ανθρωπότης, που μας ύψωσεν έτσι από την ταπεινότητά μας εις σκεύος εκλογής. Όσοι και όσες με ακούετε, ας ευχηθούμε με τον Νέο Χρόνο δοξασμένο για την Ελλάδα μας, νικηφόρο για τους Στρατούς μας και Ευτυχισμένο για το λαό μας.>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου